Super League 2: Το πρωτάθλημα της απόλυτης κωμωδίας…  

Από τις 3  Ιουνίου, όταν ο Λευτέρης Αυγενάκης έδινε την έγκρισή του για την αναδιάρθρωση των δύο χαμηλότερων επαγγελματικών κατηγοριών (Super League2, Football League) και τη δημιουργία της ενιαίας Super League2 κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Λίγες μέρες αργότερα (15 Ιουνίου) είχε ψηφιστεί το αθλητικό νομοσχέδιο που προώθησε ο υφυπουργός κι έγινε δεκτό μετ’ επαίνων, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του πολύπαθου πρωταθλήματος έβαζε όρους για τη συμμετοχή των ομάδων, ως προς το Μετοχικό Κεφάλαιο και την εγγυητική επιστολή για να πάρουν πιστοποιητικό συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Όλοι πίστεψαν ότι κάτι θα άλλαζε στην πολύπαθη κατηγορία.

Σα τέλη Ιουνίου, η ΠΑΕ ΑΕΛ είχε αποστείλει εξώδικο στην ΕΠΟ με το οποίο ζητούσε  να δει όλους τους φακέλους των ομάδων που μέχρι στιγμής δεν αδειοδοτήθηκαν και αυτών που θα ζητούσαν άδεια. Ώστε τόσο η ΕΠΟ και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και οι ιδιοκτήτες να μάθουν ποιος θα είναι ο χάρτης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου της νέας σεζόν.

Το πρωτάθλημα ορίστηκε να ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ουδείς πίστεψε ότι τότε θα γινόταν η σέντρα καθώς, παρά τις πιέσεις από τη Super League2, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού καθυστερούσε να εγκρίνει τους φακέλους των ομάδων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν έδινε με αποτέλεσμα να ξεσηκώνει διαμαρτυρίες από τους θιγόμενους συλλόγους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Ιουλίου μόλις έξι ΠΑΕ είχαν λάβει αδειοδότηση για τη Super League2. Ήταν οι ΠΑΕ Τρίκαλα, Νίκη Βόλου, Βέροια, Ξάνθη, Λεβαδειακός και ΑΕΛ και ως διά μαγείας, στα μέσα Ιουλίου, 28 σύλλογοι είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τι μεσολάβησε στους ελέγχους των φακέλων των ομάδων για να πάρουν την αδειοδότηση και κατά πόσο τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις του νόμου. Πολλά ακούγονται …

Από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου (όταν και επρόκειτο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα σύμφωνα με την αρχική απόφαση) έγιναν σημεία και τέρατα με τις ομάδες που το ένα βράδυ έπαιρναν αδειοδότηση και το επόμενο την έχαναν… Ενδεικτικό είναι ότι προς τα τέλη Αυγούστου βρέθηκαν να έχουν πάρει άδεια 36 ομάδες, ενώ ανά εβδομάδα η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού χορηγούσε ή ανακαλούσε άδειες που η ίδια είχε δώσει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν…

Το απόλυτο μπάχαλο είχε ως αποτέλεσμα αφενός μεν να μην τηρηθεί καμία διαδικασία από αυτές που όριζε ο νόμος Αυγενάκη για την παραχώρηση των πιστοποιητικών συμμετοχής στο πρωτάθλημα, αφετέρου από τις αλλεπάλληλες προσφυγές των ομάδων, το πρωτάθλημα να καθυστερήσει να ξεκινήσει τουλάχιστον ενάμιση μήνα…

Ενδεικτικό του απόλυτου μπάχαλου ήταν το γεγονός ότι  η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είχε χορηγήσει πιστοποιητικό συμμετοχής ακόμη και στην ΠΑΕ Δόξα Δράμας.

Έναν σύλλογο που είχε στο ρόστερ του μόνο έξι ποδοσφαιριστές, ενώ οι παίκτες που αποδέσμευσε είχαν κινηθεί νομικά εναντίον της δραμινής ΠΑΕ και ζητούσαν την κατάπτωση της εγγυητικής (150.000 ευρώ), ώστε να λάβουν τα δεδουλευμένα τους. Τελικά η Δόξα δήλωσε οικειοθελή αποχώρηση και συμμετοχή στη Γ΄ Εθνική μπροστά στο αδιέξοδο…

Μύλος με το «Πόθεν Έσχες»

O νέος νόμος του Λευτέρη Αυγενάκη προβλέπει Μετοχικό Κεφάλαιο 500.000 ευρώ και παράλληλα  να συνοδεύεται η αγορά των μετοχών της κάθε ΠΑΕ στην Super League2  από το πόθεν έσχες του χρηματοδότη.

Η Επιτροπή Επαγγελματική Αθλητισμού υποτίθεται ότι έπρεπε να ελέγξει και τα δυο. Το έπραξε; Διότι ακούγονται απίθανες ιστορίες από τους αετονύχηδες παράγοντες της κατηγορίας, οι οποίοι – απ΄ότι λέγεται- κατέθεταν…τμηματικά τα λεφτά και στη συνέχεια τα απέσυραν για να πάρουν άδεια!!!

Κι εδώ μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν ως μετοχικό κεφάλαιο μπορεί να προέρχονται από  εγκληματικές δραστηριότητες ή και να μην έχουν κατατεθεί καθόλου στο σύνολό τους, όμως οι ΠΑΕ πήραν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα χωρίς να την δικαιούντο.

Είναι λοιπόν περίπου βέβαιο ότι η ΕΕΑ δεν έλεγξε όπως θα έπρεπε τα πόθεν έσχες και όταν πλέον θα φτάσει στο σημείο να τα ελέγξει (ο νόμος το επιβάλλει, αλλά είναι αμφίβολο αν εφαρμόζεται …) και βρει ότι είναι ελλιπή τότε η επιτροπή θα είναι υποχρεωμένη να αποβάλλει τις υπαίτιες ομάδες από το πρωτάθλημα…

Και τι θα γίνει τότε με τα παιχνίδια που θα έχουν δώσει στο πρωτάθλημα όταν ήδη θα έχει αλλοιωθεί η βαθμολογία του πρωταθλήματος;

 

Έξι φορές αναβολή

Το αποκορύφωμα του αλαλούμ έγινε στις αρχές Νοεμβρίου όταν λίγο πριν από την σέντρα του πρωταθλήματος (κι ενώ πολλές ομάδες είχαν ήδη ταξιδέψει για τα παιχνίδια της πρεμιέρας, όπως η ΑΕΚ Β΄ που πήγε στη Ρόδο για τον αγώνα με τον Διαγόρα) το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ δικαίωσε την Ζάκυνθο και την Καβάλα τις οποίες η Super League2 δεν είχε βάλει στην κληρωτίδα, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η έναρξη του πρωταθλήματος για έκτη φορά…

Η διοργανώτρια έκανε νέο καταρτισμό ομίλων, νέο πρόγραμμα και όρισε εκ νέου την έναρξη του πρωταθλήματος για να συμμετάσχουν τόσο η Ζάκυνθος, όσο και η Καβάλα, οι οποίες όμως δεν είχαν… παίκτες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν μέρος και να μηδενίζονται σε κάθε αγώνα τους!

 

Η Καβάλα με πυγμάχους

Κι εδώ αρχίζουν τα… ωραία!

Η Καβάλα πήρε άδεια συμμετοχής, αλλά  έχασε τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Τελικά, βρήκε μια άλλη λύση για να μπορέσει να παίξει έστω από την 3η αγωνιστική στην έδρα του Πιερικού, έχοντας μόλις τρεις ποδοσφαιριστές στην αποστολή της, με τους υπόλοιπους 13 αθλητές να προέρχονται από τον χώρο του μπάσκετ και του kick-boxing!

Ο γενικός αρχηγός της ομάδας, Γιώργος Μανάφης, ανέφερε πως στην Καβάλα είναι αναγκασμένοι λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί με τα δελτία των παικτών να πορευτεί με αυτούς τους αθλητές που προέρχονται από την πόλη και «πονούν» την ομάδα, παρότι δεν είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Στο παιχνίδι με την Καλαμαριά η Καβάλα δεν κατέβηκε γιατί δεν είχε ούτε ένα επαγγελματικό δελτίο. Και αυτό και το παιχνίδι με την Καρδίτσα πήραν τη δικαστική οδό για τον μηδενισμό και την αφαίρεση βαθμών

Στο δεύτερο ματς, με την Καρδίτσα, τα δελτία είχαν παραλειφθεί από την ΕΠΟ, αλλά οι «ποδοσφαιριστές» είχαν κάνει πρώτη εγγραφή, δηλαδή δεν είχαν ποτέ πριν ποδοσφαιρικό δελτίο σε ερασιτεχνικό σωματείο καθώς προέρχονται από τον χώρο του μπάσκετ και του kick boxing.

Από τους 16 αθλητές οι τρεις είναι ποδοσφαιριστές. Είναι απλά Καβαλιώτες και θέλουν να βοηθήσουν την ομάδα.

Στην ομάδα αποφάσισαν να πάνε μέχρι τέλη Δεκεμβρίου με αυτούς τους ποδοσφαιριστές για να μην τρώνε μηδενισμούς και αφαιρέσεις βαθμών κα μετά θα κάνουν ξανά μεταγραφές. Είχαμε στείλει τον φάκελο μέσα Αυγούστου και τέλη του μήνα περιμέναμε την απόφαση.

Ο Μανάφης εξήγησε ως εξής το πρόβλημα που είχε προκύψει στην ομάδα: «Η προετοιμασία έγινε κανονικά και κάναμε μεταγραφές για Super League2. Η απόφαση που βγήκε όμως έλεγε ότι η Καβάλα δεν παίρνει αδειοδότηση. Μετά τις 17, όταν και τελείωσε η μεταγραφική περίοδος, η ομάδα δικαιώθηκε στο διαιτητικό δικαστήριο, αλλά ήταν αργά… Επειδή η ομάδα μας ήταν επαγγελματική δεν μπορούσαμε να βάλουμε ερασιτέχνες».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα