Super League – ΕΠΟ – Πολιτεία: Σε θέσεις μάχης

Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νέο νομοσχέδιο για την οπαδική βία που ακουμπά τις ΠΑΕ, αλλά και το αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας οδηγεί αναπόφευκτα τους φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου σε σύγκρουση

Η πρόθεση της Πολιτείας να νομοθετήσει για την οπαδική βία και όχι μόνο, με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, οδηγεί τους φορείς του ποδοσφαίρου στην χώρα μας σε θέσεις μάχης.

Κι αυτό διότι όπως έχει διαφανεί πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θέσει τις ΠΑΕ και τη Super League έναντι των ευθυνών τους απέναντι στους στρατούς των χούλιγκαν που οργανώνουν τάγματα εφόδου στους Συνδέσμους (όπως έγινε με τους οπαδούς τού ΠΑΟΚ στην περίπτωση της ενέδρας του Τόσκο Μποζατζίσκι, αλλά και του Άλκη Καμπανού), χωρίς τον στοιχειώδη έλεγχο για το ποινικό παρελθόν τους, αλλά και να αλλάξει τον τρόπο εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ γιατί, κατά δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη, «η οπαδική βία έχει άμεση σχέση με την κουλτούρα και το πνεύμα διοίκησης της!».

Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταστήσει τις ΠΑΕ αρωγούς στην προσπάθεια ελέγχου της νομιμότητας των συνδέσμων φιλάθλων δεν βρίσκει σύμφωνο τον συνεταιρισμό της Super League.

Οι ΠΑΕ δεν επιθυμούν να επιτηρούν οι ίδιες την τήρηση των προϋποθέσεων λειτουργίας των συνδέσμων, κάτι που θα τις έφερνε σε ευθεία αντιπαράθεση με τους οργανωμένους οπαδούς τους…

Το θέμα συζητήθηκε σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, η οποία αποφάσισε τη δημιουργία ομάδας, που θα διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση. Στόχος των συλλόγων είναι να συνδράμουν μεν στην προσπάθεια, αλλά όχι να έχουν εποπτικό ρόλο και κυρίως δεν επιθυμούν να προχωρούν οι ίδιοι στην καταγγελία για παράνομη λειτουργία συνδέσμων, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Όπως λένε οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ, αυτή είναι δουλειά της πολιτείας και των ελεγκτικών μηχανισμών της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ζήτημα ομονοούν ακόμη και ο Ολυμπιακός με τον ΠΑΟΚ. Στο πρόσφατο συμβούλιο της Super League όπου συζητήθηκε το επίμαχο ζήτημα η ταύτιση των παραγόντων των δύο πλευρών ήταν απόλυτη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι ΠΑΕ θα αναλάβουν την ευθύνη για τη νόμιμη λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων. Θα προβλέπεται η αναγνώρισή τους από τις ΠΑΕ, θα πρέπει να υπάρχει η σφραγίδα των ΠΑΕ και η ευθύνη της ΠΑΕ σε ό,τι αφορά την τήρηση του καταστατικού των συνδέσμων. Επίσης θα υπάρξει πρόβλεψη για λευκό ποινικό μητρώο των μελών τους.

Μάλιστα, όπως γράφτηκε σε κάποιες ιστοσελίδες, «…ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Κ. Καραπαπάς, που φέρεται να είπε τα εξής: Συναντιούνται υπουργοί που δεν ξέρουν το αντικείμενο και τα χρεώνουν όλα στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να οριοθετηθούν οι ευθύνες για να μην βρεθούμε προ τετελεσμένων. Δεν μπορούμε να έχουμε την ευθύνη για τη λειτουργία των συνδέσμων. Με την παραπάνω θέση συμφώνησε και ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ, Μ. Γκαγκάτσης, αλλά και οι υπόλοιποι ενώ ακούστηκαν και απόψεις του τύπου “είναι δουλειά της πολιτείας να πιάνει τους εγκληματίες”».

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει να νομοθετήσει, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις των ΠΑΕ.

Αντιθέτως, προβλέψιμη και ως ένα βαθμό αναμενόμενη είναι η αντίδραση της ΕΠΟ στις εξαγγελίες του υφυπουργού Αθλητισμού να νομοθετήσει για αλλαγή του εκλογικού συστήματος της  Ομοσπονδίας.

Με δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, επανέλαβε ότι στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα προβλέπεται η αλλαγή του εκλογικού συστήματος της ΕΠΟ και θα δοθεί ρόλος εκλέκτορα στα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία.

Μεταξύ άλλων, είπε: «Το ποδόσφαιρο δεν είναι αυτόνομο κράτος, το αυτοδιοίκητο έχει να κάνει με το διοικητικό μέρος. Εδώ είχαμε και ιδιοκτήτες που μπήκαν με τα πιστόλια… Έχουμε πολλά περιστατικά και επειδή η ολιστική μελέτη περιγράφει τελείως ξεκάθαρα ότι πλέον για την εκλογή της διοίκησης της ΕΠΟ πρέπει να υπάρχει δημοκρατικότερη, αντιπροσωπευτικότερη επιλογή και δυνατότητα βεβαίως ρόλου και εκλογέα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και βέβαια επαγγελματική διαιτησία. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα έρθουν σύντομα στη Βουλή και δουλεύονται ήδη»…

Η ΕΠΟ δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια…

Ήδη, ενημέρωσε την FIFA για το ζήτημα που ακουμπά τον σκληρό πυρήνα του αυτοδιοίκητού της και αναμένει την παρέμβασή της, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους που μπορεί να φτάσουν μέχρι και σε διεθνή αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου εφόσον κριθεί απαραίτητο.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα