Super League: Το 800άρι του Σταϊκούρα και η αύξηση των ομάδων

Την ώρα που στα πέντε προηγμένα ποδοσφαιρικά κράτη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία) η αξία ομάδων και παικτών μειώθηκε κατά 30% από την πανδημία του κορωνοϊού και μεγάλοι αστέρες του χώρου, όπως ο Μέσι και ο Ρονάλντο, υποχρεώθηκαν να υποστούν γενναίες μειώσεις στα συμβόλαιά τους, στην Ελλάδα ξεκίνησε συζήτηση για… αύξηση των ομάδων της Super League όταν οι περισσότερες από τις ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας… ανέστειλαν τη λειτουργία τους και εντάχθηκαν στα μέτρα της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται!

Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στη δύνη του κορωνοϊού και μόλις λίγες βδομάδες αφότου σταμάτησε κάθε δραστηριότητα στη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Κι επειδή όλα τα παράδοξα τα συναντά κανείς στην Ελλάδα, ξεκίνησε μια συζήτηση για αύξηση των ομάδων της Super League από 14 σε 16, σε περίπτωση κατά την οποία αποφασιστεί (από τη Λίγκα και για λόγους ανωτέρας βίας) να μην ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν στη Super League.

H πρώτη αντίδραση ήλθε από τη Nova, η οποία έκοψε κάθε συζήτηση γύρω από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η οποία επεσήμανε τέσσερις λόγους για τους οποίους μια τέτοια συζήτηση είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πρώτον: Ότι δεν είναι σίγουρο πως και οι 14 ομάδες της κατηγορίας θα έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο τη νέα σεζόν. Δεύτερον: Ότι με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα θα πρέπει να γίνεται συζήτηση για μείωση των ομάδων σε 12 και όχι για αύξηση σε 16. Τρίτον: Στόχος είναι η επιβίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, όταν ακόμη ουδείς γνωρίζει τις συνέπειες του κορωνοϊού στην Οικονομία. Τέταρτον: Η πάγια επιδίωξη πρέπει να είναι το εμπορικό όφελος και όχι η ελεημοσύνη από κάθε υφυπουργό Αθλητισμού…

Την ίδια ώρα που κάποιοι επιχειρούν να βάλουν μια τέτοια συζήτηση (περί αναδιάρθρωσης) στο τραπέζι, το ελληνικό ποδόσφαιρο μπήκε στην κρίση του κορωνοϊού χωρίς να γνωρίζει και πότε θα βγει και πώς θα βγει…

Οι περισσότερες ομάδες της Super League (ανάμεσά τους και ο Παναθηναϊκός) μπήκαν ήδη (μετά από σύσταση του υπουργείου Ανάπτυξης) σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, όπως οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης να θέσει τη χώρα σε καραντίνα. Μάλιστα, ορισμένες που έχουν θέσει το προσωπικό  τους σε κατάσταση αναστολής, έχουν προχωρήσει σε… αιτήσεις για να πάρουν ποδοσφαιριστές και προσωπικό τα 800 ευρώ που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές δεν εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες (παρά μόνο οι εργαζόμενοι στις ΠΑΕ), ωστόσο είναι προφανές ότι και αυτοί θα πρέπει να υποστούν μειώσεις στις αποδοχές τους ανάλογες με αυτές που έγιναν σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού για το διάστημα της κρίσης…

Πέφτουν οι αξίες

Το CIES Football Observatory, δηλαδή το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο, παρουσίασε μια μελέτη γύρω από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Η πανδημία του κορωνοϊού και η ταυτόχρονη απόφαση αναβολής σχεδόν όλων των πρωταθλημάτων ήταν φυσικό ότι θα προκαλούσε μεγάλες ζημιές σε συλλόγους, αλλά και σε ποδοσφαιριστές, αφού λόγω της νόσου  έχει πέσει η αξία των ποδοσφαιριστών που διαθέτουν στα ρόστερ τους.

Οι απώλειες των ομάδων αφορούν έσοδα που είχαν προϋπολογίσει σε εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, ακόμη και χορηγούς οι οποίοι είναι αμφίβολο αν θα πληρώσουν τις δόσεις τους καθώς θα υποστούν δραματική μείωση των δικών τους εσόδων, ενώ στο παιχνίδι είναι και η μείωση της αξίας των ποδοσφαιριστών που έχουν στο δυναμικό τους.

Σύμφωνα με τους πρώτους  υπολογισμούς, υπάρχει πτώση 28% στη συνολική αξία των ρόστερ των ομάδων, από 32,7 δισ. ευρώ, σε 23,4 δισ. ευρώ. Όλα αυτά με την προοπτική να μη γίνει κανένας αγώνας και να μην ανανεωθεί κανένα συμβόλαιο ποδοσφαιριστή μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η πτώση αυτή έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία του ποδοσφαιριστή, το συμβόλαιό του, η πορεία της καριέρας του και οι πρόσφατες εμφανίσεις του. Αυτοί που την… πληρώνουν περισσότερο σύμφωνα με τη μελέτη είναι αυτοί οι οποίοι είναι σχετικά μεγάλοι σε ηλικία και υπέγραψαν μικρής διάρκειας συμβόλαια και λόγω του κορωνοϊού έχουν πραγματοποιήσει λίγες εμφανίσεις τη φετινή χρονιά.

 

Μερικά παραδείγματα είναι ενδεικτικά…

Η Μάντσεστερ Σίτι καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση όσον αφορά τα νούμερα, αφού στις 11/3 η αξία των ποδοσφαιριστών της έφτανε το 1,61 δισ. ευρώ ενώ στις 30/6 εκτιμάται ότι θα είναι στα 949 εκατ. ευρώ, απώλεια της τάξεως των 412 εκατ. ευρώ.

Η Λίβερπουλ αναμένεται να έχει απώλειες 353 εκατ. ευρώ, αφού από το 1,4 δισ. ευρώ θα πέσει στα 1,05 δισ. ευρώ, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα χάσει περίπου 293 εκατ. ευρώ.

Στην Ισπανία η Μπαρτσελόνα θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες με 366 εκατ. ευρώ, μιας και από 1,17 δισ. ευρώ θα πέσει στα 804 εκατ. ευρώ. Μεγάλες απώλειες εκτιμάται ότι θα έχει η Ρεάλ (350 εκατ. ευρώ), η Παρί (302 εκατ. ευρώ) αλλά και η Ίντερ (267 εκατ. ευρώ).

 

Οι περικοπές

Την ίδια ώρα, τα μεγάλα κλαμπ στην Ευρώπη άρχισαν να κόβουν συμβόλαια για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

H Γιουβέντους ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τους ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας και τον προπονητή Μαουρίτσιο Σάρι για περικοπές στους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, λόγω του κορωνοϊού και της αναστολής των αγώνων.

Η ιταλική ομάδα ανακοίνωσε ότι από τις παρακρατήσεις που κάνει εξοικονόμησε  90 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι αν οι αγώνες της φετινής σεζόν συνεχιστούν, τότε θα διαπραγματευτεί εκ νέου για τις σχετικές αποζημιώσεις.

Ο Τζιόρτζιο Κελίνι έκανε πρώτος το βήμα, ενώ τον ακολούθησαν οι  Λεάντρο Μπονούτσι και Τζιανλουίτζι Μπουφόν.

Η πρόταση της ομάδας ήταν να μειωθούν οι απολαβές των ποδοσφαιριστών κατά 12% για το διάστημα της «καραντίνας», ακολουθώντας το αντίστοιχο «γερμανικό» μοντέλο της Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Όπως έγραψε ο ιταλικός Τύπος, αυτό που μένει είναι αφενός να προσδιοριστεί το κατά πόσο θα ισχύσει το 12% (και) για τους χαμηλόμισθους στο κλαμπ και αφετέρου το χρονικό διάστημα για το οποίο θα τεθεί σε ισχύ.

Μείωση αποδοχών δέχτηκε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεδομένου ότι είναι ο πλέον ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της Serie A, με απολαβές 31 εκατ. ευρώ, η μείωση που θα υποστεί θα φτάσει τα 3,8 εκατ. ευρώ…

Το παράδειγμα της Γιουβέντους, κάλεσε όλες τις ομάδες της χώρας να ακολουθήσουν, ο πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γκαμπριέλε Γκραβίνα.

«Ευχαριστώ τον αρχηγό της Γιουβέντους, Τζόρτζιο Κιελίνι, τους συμπαίκτες του και τον τεχνικό της, Μαουρίτσιο Σάρι, για τη συνεργασία τους με την ομοσπονδία.

»Η ενότητα απαιτείται στην κατάσταση που βιώνουμε. Η Γιουβέντους αποτελεί παράδειγμα για το σύστημα και όλες οι ομάδες πρέπει να το ακολουθήσουν για να μη δεχτεί το ιταλικό ποδόσφαιρο ένα ανεπανόρθωτο οικονομικό χτύπημα», είπε ο πρόεδρος.

Ανάλογη ήταν η εικόνα στην Ισπανία, αλλά εκεί οι περικοπές ήταν ισχυρότερες!

Ο ισπανικός Τύπος υπολόγισε τα λεφτά που θα παίρνουν έξι μεγάλα ονόματα της Μπαρτσελόνα  για το διάστημα που δεν θα παίζεται ποδόσφαιρο λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι περικοπές είναι δραματικές και δεν θα ισχύσουν μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για το μπάσκετ της ισπανικής ομάδας.

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Ο Λιονέλ Μέσι παίρνει 557.700 ευρώ την εβδομάδα (2,2 εκατ. ευρώ τον μήνα) και θα πρέπει να πέσει στις 167.310 (669.240 τον μήνα), δηλαδή μείωση της τάξης του 70%  με 75%.

Ο Αντουάν Γκριεζμάν παίρνει 327.930 ευρώ την εβδομάδα και θα πρέπει να πέσει στις 98.378 ευρώ.

Ο Λουίς Σουάρες παίρνει 323.470 ευρώ την εβδομάδα και θα πρέπει να πέσει στις 167.000 ευρώ.

Ο Σέρχιο Μπουσκέτς παίρνει 290.000 ευρώ την εβδομάδα και θα πρέπει να πέσει στις 87.000 ευρώ.

Ο Ζεράρ Πικέ παίρνει 245.400 ευρώ την εβδομάδα και θα πρέπει να πέσει στις 73.616 ευρώ.

Ο Φρένκι Ντε Γιονγκ παίρνει 189.582 ευρώ την εβδομάδα και θα πρέπει να πέσει στις 56.870 ευρώ.

Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα διέρρευσε την είδηση ότι οι μεγάλοι σταρ της ομάδας αρνούνται τις περικοπές και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Λιονέλ Μέσι.

Ο  Αργεντινός σταρ γνωστοποίησε ότι ο ίδιος και οι συμπαίκτες του δέχθηκαν μείωση αποδοχών κατά 70%, για το διάστημα που διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία, αλλά και ότι προτίθενται να καλύψουν το σύνολο της μισθοδοσίας του προσωπικού γι’ αυτό το διάστημα.

Όπως τόνισε μάλιστα «… αν η συμφωνία καθυστέρησε για μερικές ημέρες, αυτό οφείλεται απλά στο ότι αναζητούσαμε μία φόρμουλα να βοηθήσουμε τον σύλλογο και τους υπαλλήλους του αυτήν τη δύσκολη περίοδο».

Παράλληλα, όμως, ο Μέσι είχε και ένα ξεκάθαρο και αιχμηρό μήνυμα προς τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα, με βασικό αποδέκτη (αν και δεν τον κατονόμασε) τον πρόεδρο του συλλόγου, Γιόσεπ Μαρία Μπερτομέου: «Δεν παύει να μας εκπλήσσει ότι μέσα στον σύλλογο υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν να μας βάλουν στο στόχαστρο και να προσθέσουν πίεση για κάτι που εξ αρχής ξέραμε ότι θα κάνουμε», αναφέρει ο αρχηγός των «μπλαουγκράνα».

Δύο σενάρια για το πρωτάθλημα

Μέχρις στιγμής, δύο σενάρια παίζουν για το ελληνικό πρωτάθλημα. Να γίνουν τα παιχνίδια των πλέι οφ (αυτές οι 10 αγωνιστικές) από τα μέσα Μαΐου και μετά, ώστε να ολοκληρωθεί η σεζόν. Έστω και με κλειστές πόρτες για τους φιλάθλους. Ή ακόμη και τον Ιούνιο, αφού η UEFA ανέβαλε το EURO και πλέον δεν υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί.

Η δεύτερη λύση είναι να μην ολοκληρωθεί η σεζόν και να λήξει το πρωτάθλημα εκεί που έχει σταματήσει.  Με τα σημερινά δεδομένα (και χωρίς να γνωρίζει κανείς το αποτέλεσμα της ιστορίας του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη για την πολυϊδιοκτησία), είναι γνωστές οι ομάδες που θα πάρουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Σε μια τέτοια περίπτωση, την απόφαση θα πάρει η Λίγκα και θα δηλώσει μέσω της EΠΟ τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στις  ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας αγωνιστικής περιόδου.

 

Τι λένε στην UEFA

Η δήλωση του αντιπροέδρου της UEFA, Μισέλ Ούβα (ο Ιταλός είναι δεξί χέρι του προέδρου,  Αλεξάντερ Τσέφεριν)  δεν αφήνει περιθώρια σε σχέση με το ότι θα πρέπει πάση θυσία να δηλωθούν στην Ευρώπη οι ομάδες, ανεξάρτητα με το αν τελειώσουν ή όχι τα εγχώρια πρωταθλήματα…

«Κάθε Ομοσπονδία, από τις 55 που είναι μέλη της UEFA, έχει την ελευθερία να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα κριθεί το πρωτάθλημα σε συνεννόηση με την κάθε Λίγκα. Η UEFA θα ζητήσει τον Ιούλιο τη λίστα με τις ομάδες που έχουν προκριθεί για τις διασυλλογικές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Είτε τελικά ολοκληρώθηκε η σεζόν στα πρωταθλήματα είτε όχι, η UEFA θα πρέπει να γνωρίζει τις ομάδες των επόμενων διοργανώσεων για να καταρτίσει το πλάνο της».

Κάτι που σημαίνει ότι ο πρώτος της βαθμολογίας θα αναδειχθεί πρωταθλητής και οι άλλοι θα πάρουν τα εισιτήρια γα τα προκριματικά του Champions League (ο δεύτερος) και του Europa League.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα