Super League: Το κακό μας το…format

Προφάσεις εν αμαρτίαις για αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής του πρωταθλήματος και κατάργηση των πλέι οφ πέφτουν στο τραπέζι λες και αυτό είναι το πρόβλημα που ο κόσμος δεν πηγαίνει στα γήπεδα

Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν μπορεί να πει κανείς ότι προσφέρει θέαμα. Πολλοί οι ξένοι και μέτριας ποιότητας. Ούτε πως είναι και το πιο αξιόπιστο παρά το γεγονός ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, για ολ αυτά δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει το …σύστημα δειξαγωγής του, δηλαδή τα πλέι οφ για τον τίτλο και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και τα πλέι άουτ για την παραμονή και τον υποβιβασμό. Παρά ταύτα σε ένα από τα τελευταία συμβούλια της Super League έπεσε η πρόταση να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής…

Την αλλαγή του format  του πρωταθλήματος έθεσε ο εκπρόσωπος του Μάκης Γκαγκάτσης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί κάτι που θα προσελκύσει  περισσότερο το ενδιαφέρον των φιλάθλων… Προφανώς, στην Τούμπα θα πήγαιναν …περισσότεροι να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ αν διέθετε καλύτερη ομάδα, αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια…

Φέτος ήταν η τρίτη χρονιά που έγιναν αγώνες κατάταξης με την ισχύουσα μορφή. Η αλήθεια είναι ότι εις ό,τι αφορά την κατάκτηση του τίτλου δεν έγινε κάποια ανατροπή μέσω των πλέι οφ. Δεν ήταν υποχρεωτικό όμως κιόλας…Όπως επίσης είναι προφανές ότι η ομάδα που έχει προβάδισμα για τον τίτλο στην κανονική διάρκεια να είναι και το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος,. Αυτό δεν μπορεί – και δεν πρόκειται – να αλλάξει με αλλαγή του format….

Η αλήθεια πάντως είναι ότι  στην Super League υπάρχει μια τάση στην κατεύθυνση αλλαγής του σχεδίου καθώς δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι από τον τρόπο που διεξάγονται οι αγώνες με την κανονική περίοδο των 26 αγώνων και τους αγώνες κατάταξης με τα 10 έξτρα παιχνίδια για τις θέσεις 1-6 και τα επτά για τις θέσεις 7-14.

To format που προτάθηκε ουσιαστικά είναι μια σεζόν με εφτά αγωνιστικές κι όχι δέκα μετά τις 26 αγωνιστικές στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος που ισχύει στην Σερβία , αλλά με 16 ομάδες.

Εκεί μετά την 30η αγωνιστική, τελευταία της κανονικής διάρκειας, οι ομάδες χωρίζονται σε δύο γκρουπ-οι οκτώ πρώτες παίζουν για τον τίτλο και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια κι οι άλλες οκτώ για την αποφυγή του υποβιβασμού (πέφτουν οι δύο τελευταίες και οι δύο αμέσως επόμενες δίνουν μπαράζ για μία τρίτη θέση).

Κατά το συγκεκριμένο format οι οκτώ ομάδες κάθε γκρουπ δίνουν εφτά παιχνίδια στα πλέι οφς, ουσιαστικά δηλαδή παίζουν όλες μεταξύ τους, όμως από ένα ματς.  Κι έτσι στο τέλος το πρωτάθλημα είναι 37 αγωνιστικών.

Ο πρώτος (Ερυθρός Αστέρας) έχει το πλεονέκτημα ότι από τα εφτά παιχνίδια, τα τέσσερα τα δίνει στο γήπεδο του. Κι ένα από αυτά είναι και με τον δεύτερο της βαθμολογίας (Παρτίζαν).

 

Αν αυτό το format μεταφερθεί στην Super League με τις 14 ομάδες και τις 26 αγωνιστικές στην κανονική διάρκεια, θα γίνονται σύνολο 33. Συνεπώς, τρεις λιγότερες απ΄ ότι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων, δεν γίνονται λιγότερες από 32 αγωνιστικές-συνήθως δε τα πρωταθλήματα γίνονται με 36, 38 η, και 40 αγωνιστικές…

Πως γίνονται οι ανατροπές στα πλέι οφς και ο δεύτερος μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα από τον πρώτο;

Στο  Βέλγιο και στην Αυστρία και στη Ρουμανία, μόλις ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, οι ομάδες συνεχίζουν σε πλέι οφς,  έξι (στο Βέλγιο) ή 10 αγωνιστικών (σε Αυστρία, Ρουμανία) με τους μισούς βαθμούς απ΄όσους έχουν,  λόγω της διαίρεσης που γίνεται από το format…

Το σκεπτικό είναι ότι έτσι τα πλέι οφς θα είναι πιο ενδιαφέροντα.

Κάπως έτσι στο Βέλγιο, ενώ η διαφορά της πρώτης Ουνιόν με τη δεύτερη Κλαμπ Μπριζ ήταν πέντε βαθμοί, αλλά με τη διαίρεση έγιναν τρεις και στα πλέι οφς των έξι αγωνιστικών πήρε το πρωτάθλημα η Κλαμπ Μπριζ…

Τα περισσότερα, πάντως, πρωταθλήματα που έχουν πλέι οφς  επιλέγουν στο σύστημα με τις 10 αγωνιστικές μεταξύ των έξι πιο δυνατών ομάδων. Ακόμη και τα πρωταθλήματα που έχουν 12 ομάδες, σταματάνε στις 22 αγωνιστικές την κανονική διάρκεια και έχουν 10 αγωνιστικές πλέι οφς, δηλαδή 32 αγωνιστικές.

Όπως π.χ. κάνουν η Δανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία.

Πολλά πρωταθλήματα είναι που δεν έχουν πλέι οφς και προτιμούν τρεις ή τέσσερις γύρους! Τρεις γύρους όταν είναι 12 ομάδες και τέσσερις γύρους όταν είναι δέκα ή και οκτώ ομάδες.

Πάρα πολλά πρωταθλήματα θέλουν να έχουν πλέι οφς, έστω πέντε αγωνιστικών! Στην Τσεχία π.χ. γίνεται πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών, συν άλλες πέντε στροφές για τα πλέι οφς!

Η ουσία είναι ότι το … format ποτέ δεν αλλάζει την ουσία, αυτός που είναι να το πάρει το πρωτάθλημα, θα το πάρει είτε με 25, είτε με 30, είτε με 35 αγωνιστικές στην περίοδο.

Το ζητούμενο για τις ελληνικές ομάδες δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται το πρωτάθλημα, αλλά πως οι ίδιες θα μπορέσουν να δώσουν κίνητρο στον κόσμο τους να πάνε στο γήπεδο από την πρώτη μέχρι την τελευταία αγωνιστική, πως δηλαδή θα γίνουν ισχυροί σε τέτοιο βαθμό ώστε ο φίλαθλος να πηγαίνει στο γήπεδο για να χαίρεται αυτό που βλέπει και όχι να κάθεται μπροστά στην τηλεόραση και πριν να λήξει ένα παιχνίδι να έχει αποκοιμηθεί πάνω στην καρέκλα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα