Σχέδια επί χάρτου για κάθε σενάριο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνουν πως βρίσκονται στη ΝΔ, παρακολουθώντας τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους. Κι όπως ισχυρίζονται οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά έχουν ήδη γίνει σχέδια επί χάρτου για όλα τα ενδεχόμενα: Δημοψήφισμα, πρόωρες εκλογές, ή ακόμα και του σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Τα ψέματα τελείωσαν. Ο χρόνος και το χρήμα έχουν φτάσει στο μηδέν», έλεγε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέφραζε την ελπίδα «για το καλό του τόπου, να βρεθούν επιτέλους τα αναγκαία σημεία σύγκλισης με τους εταίρους». Από την άλλη, όμως, δήλωνε ανήσυχος ακόμη και για το καλό σενάριο του κλεισίματος μια συμφωνίας, καθώς δεν μπορεί να προσδιορίσει τι θα σημαίνει αυτή για τους πολίτες. «Γιατί αν τόσο καιρό η κυβέρνηση λέει ότι διαπραγματευόταν και τελικά μας έρθει μια σειρά επώδυνων μέτρων όπως αυτά που φημολογούνται, τότε πώς θα μπορέσουν να δικαιολογηθούν στην κοινωνία και πώς θα περιμένουν τη στήριξη της αντιπολίτευσης;», έλεγε η ίδια πηγή.

Η Ν.Δ. έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι, ως «η πλέον υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την τροχιά της χώρας εντός της Ε.Ε.». Ωστόσο, εφόσον οι θετικές ψήφοι στο Κοινοβούλιο διασφαλίζονται από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, δεν αποκλείεται η στάση της Ν.Δ. στην ψηφοφορία, ανάλογα με το περιεχόμενο της συμφωνίας, να είναι διαφορετική: αρνητική, «παρών», αποχώρηση ή «ναι» επί της αρχής και όχι σε συγκεκριμένα άρθρα, εάν η συμφωνία δεν έρθει στην Βουλή ως ένα άρθρο.

Οι κόκκινες γραμμές
Τρεις είναι κατά βάση οι κόκκινες γραμμές που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση για να ψηφίσει το νέο πρόγραμμα:
α] Φόροι: Από τα βασικά σημεία της «γαλάζιας» ρητορικής είναι ότι η Ν.Δ. δεν θα μπορέσει να δώσει την κοινοβουλευτική συγκατάθεσή της σε μια φοροκαταιγίδα, όταν μάλιστα αυτή στοχεύει στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διογκώσει ξανά το κράτος.
β] Αναπτυξιακός χαρακτήρας: «Επί των ημερών μας η ανάκαμψη είχε ήδη ξεκινήσει, είχαμε καταφέρει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και οι προοπτικές ήταν πολύ καλές εν όψει της συνέχειας, μέχρι που προκλήθηκαν, όπως προκλήθηκαν, οι εκλογές», τόνιζε ο ίδιος κομματικός παράγοντας. «Εμείς παραλάβαμε ελλείμματα και αφήσαμε πλεονάσματα», σημείωσε εξάλλου ο στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ και ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, επικαλούμενος δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, έκανε λόγο για αναγνώριση από την Ευρώπη των επιτυχιών της προηγούμενης κυβέρνησης.
γ] Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: Εάν ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να συσπειρώσει τους βουλευτές του ώστε να αποφανθούν θετικά στη συμφωνία, δώσει τελικά στην ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, τότε, όπως λένε στη Συγγρού, θα αναγκάσει και αυτούς που θα ήθελαν να ψηφίσουν, να μην το κάνουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Νίκου Δένδια, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των δελφίνων και της άποψης να υπερψηφίσει τη συμφωνία και η αξιωματική αντιπολίτευση, και σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε: «Εάν η κυβέρνηση μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης την ψήφο για τη συμφωνία, τότε η Ν.Δ. δεν μπορεί να την ψηφίσει».

Την ίδια ώρα, στη Ν.Δ. επιμένουν στην ανάγκη της «μεγάλης εθνικής συνεννόησης». Αυτή τη ζητούν από τώρα, ώστε να συνεχιστεί από κοινού, με τη συμμετοχή όλων των «φιλοευρωπαϊκών» κομμάτων, η διαπραγμάτευση, αλλά και με προοπτική συνέχειας, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη η συμφωνία. Πάντως, μπορεί στο σενάριο της συγκυβέρνησης να συμφωνούν αρκετά κομματικά στελέχη και ήδη να το έχουν θέσει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου, υπάρχουν όμως και άλλα, εντός του κόμματος, που ήδη εκφράζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις την έντονη αντίδρασή τους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ταφόπλακα για τη Ν.Δ.

Δύο εισηγήσεις
Όσο πιο κοντά έρχεται η (αναμενόμενη τουλάχιστον) συμφωνία Αθήνας-Βρυξελλών, τόσο αυξάνονται και οι πονοκέφαλοι Σαμαρά. Κι αυτό διότι από την μία έχει να αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση και από την άλλη προσπαθεί να πείσει την κοινωνία, ότι η Ν.Δ έχει σχέδιο για το αύριο.

Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος της παράταξης έχει στο συρτάρι του δύο εισηγήσεις αναφορικά με τη συζήτηση-ψηφοφορία στη Βουλή (όταν οριστεί) για το θέμα της συμφωνίας. Η πρώτη εισήγηση, που αποτελεί και ανεπίσημο αίτημα πολλών βουλευτών, είναι τη στάση της Ν.Δ. να την αποφασίσει η Κ.Ο. του κόμματος μετά από εξαντλητική συζήτηση και τοποθέτηση όλων των βουλευτών. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης εισήγησης εκτιμούν ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το πιο πρόσφατα εκλεγμένο από τον ελληνικό λαό όργανο της Ν.Δ. που δεν είναι άλλο από την κοινοβουλευτική ομάδα. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες στην συνεδρίαση της Κ.Ο. μεταξύ των προτάσεων που θα κατατεθούν από τους περισσότερους βουλευτές. Με αυτόν τον τρόπο ο Αντ. Σαμαράς δηλώνει εμπράκτως ότι δεν κυβερνά τη Ν.Δ. μέσω μιας κλειστής ομάδας ανθρώπων και επιπλέον δεν θα μπορεί να κατηγορηθεί από τη βάση του κόμματος ότι αγνοεί τους αντιπροσώπους που οι ψηφοφόροι έστειλαν στη βουλή προ τεσσάρων μηνών.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εισήγηση, τώρα, η απόφαση για τη στάση της Ν.Δ. στην επικείμενη ψηφοφορία βαρύνει αποκλειστικά τον Σαμαρά., καθώς όπως υποστηρίζεται, ο πρόεδρος γνωρίζει όσο κανείς άλλος τις ισορροπίες σε μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους αφού ήταν επικεφαλής στις προηγούμενες. Γνωρίζει επίσης καλύτερα από τον καθένα τα δημοσιονομικά μεγέθη και τον τρόπο που αυτά θα διαμορφωθούν στο μέλλον ανάλογα με την συμφωνία που θα επιτύχει η κυβέρνηση με τους εταίρους.

Ωστόσο απέναντι σε αυτήν την άποψη υπάρχει αντεπιχείρημα. Και είναι αυτό που λέει ότι ο Αντ. Σαμαράς θα μπορούσε να φέρει σε ψηφοφορία στην Κ.Ο. την πρότασή του, ώστε αν αυτή περάσει να κλείσει μια και καλή το κεφάλαιο διαδοχής του. Σε αντίθετη περίπτωση όσοι αποφασίσουν να καταψηφίσουν την πρόταση της ηγεσίας, τότε θα αναλάβουν και την ευθύνη της εσωστρέφειας που θα προκληθεί στη Ν.Δ..

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα