Σχέδιο για ανασχηματισμό «σκούπα» με διπλό μήνυμα

Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για την επικοινωνιακή απήχηση της συμφωνίας με τους δανειστές. Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση πανηγυρισμούς, μιας και οι πολίτες όχι μόνο δεν δείχνουν ικανοποίηση αλλά αντίθετα συγκρατημένη απαισιοδοξία αναμένοντας να δουν τις συνέπειες στην καθημερινότητά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί με κάθε τρόπο να επανεκκινήσει την κυβέρνησή του για να περάσει το μήνυμα της αλλαγής και κυρίως της νέας εποχής που θα σηματοδοτήσει και την πολυπόθητη ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να γίνει με έναν και μόνο τρόπο: έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, ο οποίος θα έχει δύο χαρακτηριστικά. Από τη μία θα δώσει φρέσκια εικόνα στην κυβέρνηση, και από την άλλη θα επιτρέψει ανοίγματα σε άλλους χώρους ικανοποιώντας και εκείνους που ζητούν μετ’ επιτάσεως μια κυβέρνηση ανοιχτών οριζόντων και μακριά από κομματικές αγκυλώσεις.

Επιβεβαίωση της «Α»
Ασφαλείς πληροφορίες της «Α» τοποθετούν την κίνηση του πρωθυπουργού στα τέλη του Μαΐου με βασική προϋπόθεση να έχουν προλάβει να ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας και να εκταμιευθεί η δόση. Ειδικά μάλιστα σε ό,τι αφορά τη δόση, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως το ύψος της θα είναι τέτοιο που θα δώσει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να πληρώσει και μέρος από τα χρέη του προς τον ιδιωτικό τομέα, δίνοντας μια ανάσα στην αγορά.

Μια τέτοια κίνηση, σε συνδυασμό με έναν ανασχηματισμό, θα δώσει αβάντα χρόνου στον πρωθυπουργό, ο οποίος ίσως καταφέρει να είναι και ο μόνος πρωθυπουργός που θα κλείσει τετραετία στο αξίωμά του από την κυβέρνηση Σημίτη 1996-2000 και σίγουρα θα κάνει ρεκόρ για τα χρόνια της κρίσης. Το θέμα του ανασχηματισμού για πρώτη φορά σχολιάστηκε δημόσια και μάλιστα από τα πλέον αρμόδια χείλη, αυτά της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία επιβεβαίωσε την «Α» που με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά της είχε από μηνών αναφερθεί συγκεκριμένα στον χρόνο του ανασχηματισμού αλλά και στα σχέδια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω, σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, το κυβερνητικό σχήμα να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών του ΣΥΡΙΖΑ», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Όποτε ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα περάσει ανασχηματισμό, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού πολιτικού περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο είναι και υγιές». Αν και δεν ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης, η Όλ. Γεροβασίλη ανέφερε πως τυχόν ανασχηματισμός θα ήταν δύσκολος με κόμματα της αντιπολίτευσης. «Να δούμε αν υπάρχουν άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχουν», τόνισε.

Ο Αλ. Τσίπρας επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή πολιτικών προσωπικοτήτων είτε άλλων κομμάτων είτε εξωκοινοβουλευτικών που θα προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους στα πρότυπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης του προηγούμενου καλοκαιριού. Μάλιστα, την περίοδο εκείνη έτρεξαν μια σειρά από θέματα που είχαν κολλήσει, με πρώτο και κύριο τα προγράμματα του ΕΣΠΑ από τον Νίκο Χριστοδουλάκη.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος πως πλέον εντός της Βουλής δεν μπορεί να βρει κοινό βηματισμό με κανένα από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και ακόμα ελπίζει να ευοδώσουν οι πιέσεις που ασκούνται από την Ευρώπη στη Φώφη Γεννηματά να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση. Οπότε, υποστηρίζουν εκείνοι που γνωρίζουν καλύτερα, θα εστιάσει σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν επιλέξει να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα