Σχέδιο για… δραχμή με δελτίο στα καύσιμα

Κάτι περισσότερο από αμηχανία προκαλούν κάποιες από τις θέσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα. Ο γνωστός οικονομολόγος μίλησε στο αμερικανικό περιοδικό «Jacobin», εκφράζοντας θετική άποψη για μία ενδεχόμενη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

«… Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει άμεσα ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και θα πρέπει να επιβάλει αμέσως σε ελέγχους στις τράπεζες. Είναι αυτονόητο. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι έκανε η ΕΕ στην υπόθεση με την Κύπρο. Τώρα, πόσο καιρό αυτοί οι έλεγχοι θα διαρκέσουν και τι μορφή θα πάρουν θα είναι ένα θέμα το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Θα διαρκέσει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Και κάποια μορφή των ελέγχων κεφαλαίου θα παραμείνει ασφαλώς, όπως θα έπρεπε… Αυτό θα δημιουργήσει μια σειρά από νομικά ζητήματα – θα χρειαστούμε ένα στρατό δικηγόρων… Τα συμβόλαια σε ξένο νόμισμα θα είναι προβληματικά…» εκτιμά ο κ. Λαπαβίτσας.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση «μπορεί να εμπιστευτεί την ελληνική γραφειοκρατία να το κάνει αυτό δίκαια και αποτελεσματικά», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δυστυχώς, ναι. Έχουμε τέσσερις μήνες. Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες θα μπορούμε να πάρουμε όλα τα είδη δράσης για να προετοιμαστούμε».

«Συγκεκριμένα, μιλάμε για δελτίο, έτσι δεν είναι;» επανήλθε ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο κ. Λαπαβίτσας: «Ναι, μιλάμε για μια διαδικασία με δελτίο. Αφήστε με να σας πω μερικά πράγματα. Η Ελλάδα είναι στη μέση μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Υπάρχει ήδη δελτίο στη χώρα, μόνο που περνάει μέσα από το πορτοφόλι. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν αρκετά χρήματα για να φάνε, υπάρχουν εκείνοι που στηρίζονται σε φυλλάδια και στα λεγόμενα κοινωνικά παντοπωλεία, με άλλα λόγια μέρη όπου τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε χαμηλές τιμές και ούτω καθεξής. Ναι, αυτά είναι μηχανισμοί με δελτία, που υπάρχουν ήδη…»

Μιλώντας για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ ο 54χρονος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι «το επόμενο δύσκολο και άβολο πράγμα είναι να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες αγορές και τον αντίκτυπο της εξόδου σε αυτές. Υπάρχουν τρία κλειδιά: ενέργεια, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει πετρέλαιο, τρόφιμα και φάρμακα».

Στο ερώτημα «πόσο ζωτικής σημασίας σε αυτή τη διαδικασία είναι η σφυρηλάτηση εναλλακτικών συμμαχιών με χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Κίνα, το Ιράν;», ο Κώστας Λαπαβίτσας απαντά: «Εντελώς κρίσιμη. Και υπάρχει λόγος να περιμένουμε καλές απαντήσεις από αυτές τις δυνάμεις. Εάν φέρουν την Ελλάδα σε αυτό το μονοπάτι».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα