Σύγχρονα διλλήματα κόντρα στην δυσαρέσκεια

Ακόμη και με μέτρα από τον ελληνικό προϋπολογισμό θα στηρίξει η κυβέρνηση νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

«Κανένας δεν πανηγύρισε νίκη σε εκλογές δίχως να θέσει ξεκάθαρα διλήμματα στους ψηφοφόρους. Μάλιστα τα διλλήματα πρέπει να γίνονται αντιληπτά άμεσα και να μην τα αναζητεί ο άλλος μέσα σε παρενθέσεις». Κάπως έτσι οι παλιές καραβάνες της πολιτικής εννοούσαν τις εκλογές και πάνω εκεί στήνονταν τα προεκλογικά αφηγήματα. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δηλώνει ένας μοντέρνος πολιτικός, αλλά γνωρίζει ότι χωρίς διλήμματα δεν μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη και την αυτοδυναμία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η διαφορά είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποδέχεται τις ιδεολογικές διαφορές και τους διαχωρισμούς αριστερά-δεξιά. Τις θεωρεί παρωχημένες κι εκτός πραγματικότητας. Μάλιστα επιχειρηματολογώντας σε αυτό ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναπλάθει ονειρώξεις περί ταξικής διαφοράς των κομμάτων, στη νεολαία κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Κάτι που φαίνεται σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών σχολών. «Ένας σημερινός 25χρονος που αναζητεί το πώς θα ξεκινήσει τη ζωή του, δεν μπορεί να ψηφίζει με διαχωρισμούς περασμένου αιώνα», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού ενισχύοντας τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη. Κι εκεί κρύβεται το μυστικό για ποιον λόγο όλες οι μεγαλοστομίες του κ. Τσίπρα δεν συναρπάζουν ούτε καλά-καλά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τουναντίον οι νέοι διαχωρισμοί έχουν να κάνουν με νέες προκλήσεις. Για παράδειγμα η πανδημία και ο εμβολιασμό δίχασε όλα τα κράτη. Από την μία η επιστήμη και από την άλλη όλοι όσοι πιστεύουν σε συνωμοσίες. Ο διαχωρισμός δεν αφορά εκείνους που για οποιονδήποτε λόγο φοβήθηκαν και έμειναν ανεμβολίαστοι, αλλά εκείνους που συνειδητά βρέθηκαν στην απέναντι όχθη, αναπαράγοντας απίστευτα σενάρια. Κάτι που είδαμε να αναπτύσσεται και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από τη μια εκείνοι που εξαρχής πήραν θέση υπέρ του αμυνόμενου, υπέρ της δημοκρατίας και τελικά υπέρ της Δύσης.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην επανάληψη της φράσης «είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Και πάνω εκεί θα στηθεί το δίλημμα των επόμενων εκλογών. Πάντα θα τρέχει το «περιπέτεια ή σταθερότητα», όμως ετοιμάζεται κι ένα ακόμη πιο καθαρό που θα έχει ως βάση τη λογική. Λογικά το δίλλημα θα τεθεί κατά την διάρκεια του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας το τριήμερο 6-8 Μαΐου. Και όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου δεν θα είναι ένα μόνο δίλημμα, αλλά πολλά και μικρά. Όπως το «με ποια πλευρά του σύγχρονου κόσμου θέλουμε να είμαστε». Επίσης ένα άλλο δίλημμα θα μπορούσε να είναι το «ποιον εμπιστεύεστε καλύτερα για να διαχειριστεί τις σύγχρονες κρίσεις». Υπενθυμίζοντας φυσικά το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου που πήγαν να ρίξουν τη χώρα στα βράχια το 2015.

Το ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ

Τα σύγχρονα αυτά διλήμματα έχουν ένα ακόμα κεντρικό στοιχείο, που συναποτελεί την πολιτική ταυτότητα του πρωθυπουργού: δεν εμπεριέχουν στείρα κομματική αντιπαράθεση, αλλά διακατέχονται από κεντρικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. «Με τον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε διαφορετικοί κόσμοι», έχει πει ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση πως σε όλα τα βασικά προβλήματα των τελευταίων ετών δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση, κλείνοντας το μάτι τόσο στους ανεμβολίαστους όσο και στους φίλα προσκείμενους στη Μόσχα. Την ίδια ώρα, με αυτήν την τακτική ο πρωθυπουργός απευθύνεται διαρκώς και στο ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε έναν βαθμό έχει τις ίδιες βασικές κατευθύνσεις με τη Ν.Δ. Πιο παρατηρητικοί θα έλεγαν πως ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, σε όλους τους πολίτες που προτάσσουν τη λογική έναντι της συνωμοσίας, τη σταθερότητα έναντι της αποσταθεροποίησης και θεωρούν αδιαπραγμάτευτο το βασικό δυτικό δόγμα της χώρας έναντι αναθεωρητικών τάσεων παγκοσμίως. Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αυτό το νέο στίγμα της πολιτικής του θα το ξεκινήσει από σήμερα στην ομιλία του στο Ηράκλειο Κρήτης στο προσυνέδριο της Ν.Δ., θα κορυφωθεί στο συνέδριο του κόμματος και θα αποτελέσει βασικό πολιτικό αφήγημα έως τις εκλογές.

Εξετάζονται τα ποιοτικά στοιχεία

Τα κατάλληλα διλήμματα πιστεύουν στο Μαξίμου, ότι θα βοηθήσουν για να ξεπεραστεί η δυσαρέσκεια από την ακρίβεια τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση των καυσίμων την ακρίβεια. «Υπάρχει φθορά που πλέον καταγράφεται και ποιοτικά και ποσοτικά», παραδέχονται συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά τονίζουν πως όλα είναι ανατρέψιμα από τη στιγμή που η εικόνα του πρωθυπουργού δεν έχει υποστεί ρωγμές και από τη στιγμή που στην πλευρά της εικόνας είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό βολεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αναχαίτιση της ακρίβειας είναι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να δοθούν χρήματα και από τον προϋπολογισμό είναι ειλημμένη. Η κυβέρνηση επιδιώκει «σταθεροποίηση» μέχρι τον Μάιο και στη συνέχεια μια καλή τουριστική περίοδο και τον έλεγχο φυσικών καταστροφών το καλοκαίρι.

Ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον και η κυβέρνηση το λαμβάνει σοβαρά υπόψη είναι πως η παρούσα οικονομική κρίση δείχνει να επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλη την ελληνική περιφέρεια. Αυτό αποτυπώνεται για πρώτη φορά και στις δημοσκοπήσεις. Για παράδειγμα, η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιοχή που λόγω και της απολιγνιτοποίησης χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα