Συγκινητικό το τελευταίο δείπνο στις ΗΠΑ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη

H ενθρόνιση τα δάκρυα για τους γονείς του, η αναφορά στο περιβάλλον και η επιθυμία να επισκεφτεί ξανά την Αμερική

Συγκίνηση αλλά και έναν πλούσιο απολογισμό της ξεχωριστής και ακτινοβόλου εκκλησιαστικής διαδρομής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου περιελάμβανε το τελευταίο του δείπνο στη Ν. Υόρκη, την Τρίτη το βράδυ προτού αναχωρήσει για το Φανάρι.

Η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική και φορτισμένη – όχι μόνο για τα Θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου που είχαν γίνει νωρίτερα το πρωί – αλλά και για την επέτειο 30 ετών του Πατριάρχη στον Οικουμενικό Θρόνο. Ο κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του μπροστά σ’ ένα κοινό της Ομογένειας και παραγόντων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έκανε στην ομιλία του ένα σύντομο flash back επισημαίνοντας σημαντικούς σταθμούς της έως τώρα πορείας του στην Ορθοδοξία.

Η ενθρόνιση: Θυμήθηκε με λεπτομέρειες την ενθρόνισή του πριν από 30 χρόνια. «Θυμάμαι την ενθρόνισή μου. Ήταν Σάββατο 2 Νοεμβρίου 1991. Δίπλα μου ήταν ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πιο δίπλα ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος. Κι ανάμεσά τους πάρα πολλοί Κωνσταντινουπολίτες. Και λέω πολλοί διότι τώρα δυστυχώς έχουμε λιγοστέψει πολύ».

Τα δάκρυα για τους γονείς του: Ενθυμούμενος εκείνη τη στιγμή, ο Πατριάρχης συγκινήθηκε και δάκρυσε όταν έκανε αναφορά στους γονείς του. «Ήταν ένα μεγάλο δώρο Θεού, στα 51 μου να είμαι Πατριάρχης. Αλλά κι ένα πολύ μεγάλο δώρο Θεού ήταν οι γονείς μου, που με έβλεπαν τότε σ΄εκείνη τη θέση».

Οι σταθμοί: Η 30χρονη διαδρομή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δεν ήταν μία απλή διαδρομή. Γύρισε πραγματικά όλη την οικουμένη. Και όλες αυτές δεν ήταν απλές επισκέψεις αλλά επρόκειτο για σημαντικές δράσεις, οικολογικά συνέδρια και συμπόσια, συναντήσεις για το διαθρησκειακό και χριστιανικό διάλογο. «Πήγα σχεδόν παντού. Από τη Ν. Ζηλανδία μέχρι τον Καναδά, το Μεξικό, στην Κορέα (4 φορές) στο Χονγκ Κονγκ» υπογράμμισε συγκινημένος.

Το περιβάλλον: Eιδική ήταν η αναφορά του στο περιβάλλον. Επισήμανε ότι πραγματοποίησε 10 οικολογικά συμπόσια. «Το Πατριαρχείο έχει την πρωτοπορία στον τομέα του φυσικού περιβάλλοντος. Μάλιστα το Βατικανό αναγνωρίζει τη συμβολή μας».

Η Αμερική και το μέλλον: Για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε εκ νέου με τα καλύτερα λόγια, σημειώνοντας πως είναι από τους Αρχιερείς «λαμπρά παραδείγματα». Έστειλε όμως και ακόμη ένα μήνυμα για το μέλλον το δικό του και του Πατριαρχείου. Εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί ξανά την Αμερική. «Ελπίζω να με αξιώσει ο Θεός να έρθω άλλη μία φορά στην Αμερική. Για να δω την πρόοδό σας, τα έργα σας υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα