Συμφωνία-κλειδί με τη Γαλλία

Εκτός από τις δύο φρεγάτες, Αθήνα και Παρίσι υπογράφουν συμφωνία αμοιβαιότητας εάν κάποιος από τους δύο δεχθεί επίθεση

Οι «μαγκιές» του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο και ο μεγαλοϊδεατισμός του Σουλτάνου μάλλον μας βολεύουν αυτή την εποχή, καθώς οι γείτονές μας έχουν εκνευρίσει έναν κοιμώμενο γίγαντα της περιοχής, όπως είναι η Γαλλία.

Του Χρήστου Αγγελόπουλου

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αντιληφθεί ότι η γαλλική κοινωνία ασφυκτιά στον ρόλο του δεύτερου πίσω από τη Γερμανία στην Ευρώπη και γι’ αυτό αναζητεί πεδίο, ώστε να καταστεί πρωταγωνίστρια. Και αυτή είναι η λεκάνη της Μεσογείου και ειδικά ο χώρος επιρροής της, εκεί όπου προσπαθεί να επιβάλει την παρουσία της η Τουρκία.  Η γαλλική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε μια περίοδο επαναπροσδιορισμού, και ο ορθολογισμός που χρησιμοποιεί το Παρίσι δείχνει ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Κάτι που βολεύει σε μέγιστο βαθμό τα ελληνικά συμφέροντα.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της αγοράς και των εξοπλισμών δύο φρεγατών, Γαλλία και Ελλάδα ετοιμάζονται να υπογράψουν και μία συμφωνία αμοιβαιότητας μεταξύ τους, σε περίπτωση που ένα από τα δύο μέρη δεχθούν επίθεση. Ευλόγως εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δύσκολα μπορεί να βοηθήσει την Γαλλία εάν ξεκινήσει κάποιο πόλεμο. Τουναντίον ισχύει το ίδιο από την άλλη πλευρά. Εάν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση, τότε αναμένουμε με τη συμφωνία που θα υπογραφεί την αρωγή της Γαλλίας.

Επί της ουσίας η Ελλάδα αποφάσισε να μετάσχει ενεργά στην κρίση της Λιβύης, προκειμένου να ακυρώσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, κρυπτόμενη πίσω από τη Γαλλία και αβαντάροντας ταυτόχρονα και την Αίγυπτο, η οποία έχει ανάψει τις μηχανές των αρμάτων μάχης και είναι έτοιμα να εισβάλουν στη Λιβύη. Όμως πολύ περισσότερο αυτό που περιμένουν οι Γάλλοι είναι όταν το θέμα της διαμάχης τους με την Τουρκία φτάσει στο ΝΑΤΟ να έχει την ψήφο της Ελλάδας. Έχει την υποστήριξη της Αιγύπτου, ενώ θα πρέπει να θεωρείται και δεδομένη αυτή της Ισπανίας. Αυτό που παλεύει αυτή την εποχή ο Μακρόν είναι να πείσει και τους Ιταλούς να αφήσουν στην άκρη την ουδετερότητά τους. Και το μεγαλύτερο αντάλλαγμα που προσφέρει ο Γάλλος πρόεδρος στον Τζουζέπε Κόντε και τους άλλους ηγήτορες της Ιταλίας είναι η στήριξη εντός της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση των γειτόνων μας, καθώς ημέρα με την ημέρα διογκώνονται τα δημοσιονομικά προβλήματα.

Και ΑΟΖ με τη Λιβύη

Και εν μέσω αυτού του πολιτικοστρατιωτικού θρίλερ που εξελίσσεται στη Λιβύη και συνολικά στη λεκάνη της Μεσογείου, η Ελλάδα ήδη έχει κάνει τις κινήσεις της, προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Τομπρούκ και οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Ακίλα Σάλεχ, τον μοναδικό εκλεγμένο πρωταγωνιστή του λιβυκού δράματος. Διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε, τόσο ο Σάρατζ, όσο και ο Χαφτάρ δεν είναι εκλεγμένοι.

Όπως επισημαίνουν και οι συνεργάτες του κ. Δένδια, «μιλήσαμε για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά αποφασίσαμε πρώτα να δημιουργήσουμε μια επιτροπή από Λίβυους ειδικούς, οι οποίοι θα μας στείλουν τις προτάσεις τους, θα αξιολογήσουν τα συμφέροντά μας, τα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα των υπόλοιπων εμπλεκομένων πλευρών, και τελικά θα θέσουν το ζήτημα στο νομοθετικό σώμα. Θα αποφασιστεί πώς και υπό ποια μορφή θα υιοθετηθούν αυτές οι συμφωνίες». Και βέβαια να τονιστεί ότι ο Σάλεχ, μετά τον Νίκο Δένδια, ταξίδευσε στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης επισκέφθηκε τη Γενεύη με ενδιάμεσους προορισμούς τη Ρώμη και το Αλγέρι.

Να τονιστεί ότι ήδη ο στρατάρχης Χαφτάρ δημοσιοποίησε ένα προσχέδιο για το πώς θα είναι η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης. Έναν χάρτη, ο οποίος ναι μεν ικανοποιεί την Αθήνα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον προσυπογράφει, καθώς πρωτίστως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι πηγαίνει στην κυριολεξία μίλι-μίλι.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΓΑΛΛΙΑ

Το μεταναστευτικό

Σε Αθήνα και Λευκωσία εξέφρασαν αυτή την εβδομάδα δυσαρέσκεια για τη ρητορική του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, ο οποίος δεν αντέδρασε κι έδειξε να συμφωνεί σε ό,τι αφορά με τα ενεργειακά ζητήματα βάζοντας στο παιχνίδι και την Τουρκία. Ο ίδιος ο Ισπανός πολιτικός ισχυρίζεται ότι το βασικό είναι να αποφευχθούν εντάσεις.

Όμως αυτό που καίει στην κυριολεξία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η εκ νέου χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό. Ήδη έχουν αυξηθεί οι χώρες που θέτουν βέτο κατά νέας χρηματοδότησης στην Τουρκία. Παράλληλα, η ηγεσία της Κομισιόν «πάγωσε» τις όποιες συζητήσεις, ενώ και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μέχρι τον Δεκέμβριο θα ηγείται της Ευρώπης, δεν δείχνει κανένα απολύτως ενδιαφέρον να βρεθεί λύση, όπως την επιθυμεί ο Τούρκος Πρόεδρος.

Μέρκελ και Φαν ντερ Λάιεν συναποφάσισαν ότι το προσφυγικό, αν και τεχνικά προχωρά, δεν αναμένεται να μπει στην ατζέντα για τελικές αποφάσεις πριν από τον Οκτώβριο. Σε ερώτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση που οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα αυξηθούν εντός του καλοκαιριού, υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν μάς απάντησε ρητά ότι «θα γίνει ό,τι έγινε και στον Έβρο». Πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η Γερμανική Προεδρία θέλουν να αντιστραφεί ο κύριος όρος του προηγούμενου προσφυγικού σχεδίου και να θέσουν ως πρώτο μέλημα τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, παρά τον τρόπο μετεγκατάστασης, από τη στιγμή που ένας μετανάστης/πρόσφυγας πατάει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Μπορεί επισήμως το προσφυγικό νομοσχέδιο να πάει πίσω και να συζητηθεί ξεχωριστά λόγω της σημαντικότητάς του, όμως μερίδα αξιωματούχων δεν αποκλείουν να γίνει ένα υπόγειο πάρε-δώσε σε συνδυασμό με το λεγόμενο Ταμείο Ανάπτυξης. Να δοθούν δηλαδή τα λεγόμενα «τυράκια» για αντάλλαγμα. Και αυτό γιατί όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το μεγάλο αγκάθι του προσφυγικού παραμένει: Τι θα γίνει με την υποχρεωτική μετεγκατάσταση; Οι Βόρειες χώρες δεν θέλουν καν να ακούσουν τον όρο υποχρεωτική, ενώ ο Νότος το θεωρεί ως δεδομένο και ως μέρος της έμπρακτης αλληλεγγύης.

Η Κομισιόν, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τον όρο και να τον μετονομάσει «μόνιμη αποτελεσματική αλληλεγγύη», σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα λάθη του 2016.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα