«Συμφωνία κυρίων» της (κυβερνητικής) Ν.Δ. με τους εργοδότες

Φορτωμένος με δεσμεύσεις αλλά και με απαιτήσεις εμφανίστηκε μπροστά στους επιχειρηματίες, κατά την ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με τον αέρα πρωτιάς που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, μίλησε για το πώς οραματίζεται τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ως εν δυνάμει πρωθυπουργός και επί της ουσίας πρότεινε μία «συμφωνία κυρίων» στον επιχειρηματικό κόσμο. Η κεντρική στόχευση του κ. Μητσοτάκη, σε μία χρονική συγκυρία που μόνο το Μέγαρο Μαξίμου δεν χαρακτηρίζει προεκλογική, ήταν να αναλύσει στους εργοδότες τι προτίθεται να κάνει γι’ αυτούς για «γαλάζια» διακυβέρνηση αλλά και τι ζητάει απ’ αυτούς τόσο για το κράτος όσο και για τους εργαζομένους τους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε –να μιλήσει σε ένα άκρως θεσμικό ακροατήριο– για να περιγράψει τη «συμφωνία κυρίων» που προαναφέραμε και η οποία θα βασίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος είναι το τι θα κάνει το κράτος για τους εργοδότες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις ανειλημμένες δεσμεύσεις του για μείωση των φόρων και των εισφορών, αλλά και την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους ευρύτερα, για μείωση του κρατικού αποτυπώματος στην οικονομία, για παρεμβάσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό και στην ταχύτητα της απονομής δικαιοσύνης. Ο δεύτερος πυλώνας είναι το τι θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεσμεύομαι ότι θα μειώσω τους φόρους και τις εισφορές, θα απλοποιήσω δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνω τη ρευστότητα. Αλλά και εσείς θα πρέπει να δεσμευθείτε ότι θα επενδύσετε στη χώρα μας, θα πληρώνετε τους φόρους και τις εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον, θα πραγματοποιείτε περισσότερες και ουσιαστικότερες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Και κυρίως, θα προσέχετε τους εργαζομένους σας και θα τους κάνετε συμμέτοχους στην επιτυχία της επιχείρησής σας».

Μάλιστα, θέλοντας να αποτινάξει όσα του προσάπτει η κυβέρνηση πως δεν τον νοιάζει για τους εργαζόμενους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους έβαλε στο επίκεντρο του μηνύματός του προς τους εργοδότες, σημειώνοντας ακόμα: «Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν. Ανήθικες εργοδοτικές μεθοδεύσεις, όπως η συμπίεση μισθού με την απειλή απόλυσης, είναι αδιανόητες. Καθυστερήσεις δεδουλευμένων ή απασχόληση πέραν του νόμιμου ωραρίου, δεν συγχωρούνται. Μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο εργασίας, απλά δεν επιτρέπεται». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβράβευσης (είτε μέσω φοροαπαλλαγών είτε μέσω εκπτώσεων φόρων) επιχειρήσεων που προβαίνουν σε ενέργειες, όπως π.χ. παροχή ιδιωτικής ασφάλειας υγείας ή καρτών μετακινήσεων για τα Μέσα Μεταφοράς.

Με απλά λόγια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε ότι ο ίδιος θα προσφέρει μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις και από την άλλη θα απαιτήσει από τους εργοδότες, μεταξύ άλλων, να είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους και να σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων τους.

«Παραδίδουμε τα όπλα;»

Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν από την Πειραιώς τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο της Ν.Δ. σχολίαζαν ότι οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, για «επί της αρχής συμφωνία» προκαλούν ανησυχία. Η ουσιαστική πληροφόρηση γύρω απ’ τις διαπραγματεύσεις δίνεται απ’ την κυβέρνηση με το σταγονόμετρο και με πολλούς αστερίσκους, γι’ αυτό εκφράζεται ανησυχία ότι έχει διαμορφωθεί ο καμβάς μίας συμφωνίας που είναι ετεροβαρής υπέρ των Σκοπίων. Η αποστροφή του Σκοπιανού πρωθυπουργού που ήχησε… περίεργα στην Πειραιώς είναι ότι η γλώσσα και η ταυτότητα των γειτόνων «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, από τη Νέα Δημοκρατία διατυπώνουν τέσσερα ερωτήματα ως προς την ουσία των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

# Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;

# Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

# Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;

# Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Οι προβληματισμοί που εκφράζει η «γαλάζια» παράταξη εντείνονται από το γεγονός ότι εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο πρωθυπουργών, η Ελλάδα θα απελευθερώσει τις ενταξιακές διαδικασίες στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ για τη γείτονα χώρα, με απλή κύρωση από το σκοπιανό Κοινοβούλιο της διακρατικής συμφωνίας και χωρίς να έχει προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση. Επί της ουσίας, δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία διαπιστώνει ότι η χώρα μας παραδίδει όλα τα διαπραγματευτικά της όπλα και δίνει ουσιαστικά λευκή επιταγή στη γείτονα, άσχετα αν εν τέλει θα καταφέρει να υλοποιήσει τις όποιες συνταγματικές αλλαγές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα