Συμφωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν να πέσουν οι τόνοι (…και για τα υπόλοιπα βλέποντας και κάνοντας)

Αν η Τουρκία επιδείξει ηπιότερη πολιτική συμπεριφορά τον Απρίλιο θα διεξαχθεί στην Άγκυρα συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), και εφόσον φτάσουμε έως εκεί, θα ακολουθήσει το φθινόπωρο η διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Καλύτερα του αναμενομένου φαίνεται να πήγε το δίωρο τετ-α-τετ που είχαν στο Μέγαρο Βαχντετίν στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Κυριακής (13/3) ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Κι αυτό διότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, βάσει όλων των ενδείξεων, να χαμηλώσει… οκτάβα η ρητορική και να ακολουθηθούν μια σειρά βημάτων που με τη σειρά τους δύναται να οδηγήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πιο ήρεμες «θάλασσες».

Η συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας ξεκίνησε από το θέμα των ημερών, τον πόλεμο στην Ουκρανία, και είχε ως κύριο αντικείμενο τα προβλήματα που αναδύονται από την ρωσική εισβολή.

Κάπου εδώ, ωστόσο, πιθανολογείται ότι σταμάτησε η… συναντήληψη καθώς η επωδός Ερντογάν ότι μέσα από ειλικρινή διάλογο μπορεί να υπάρξει πρόοδος σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο», δεν στοιχειοθετούν υποχώρηση της Άγκυρας από την πάγια και με τα γνωστά επιχειρήματα αναθεωρητική ατζέντα της. Απλώς αυτό μοιάζει να έγινε με έναν γενικόλογο και πιο διπλωματικό τρόπο, γεγονός που από μόνο του συνιστά καλυτέρευση του κλίματος που βιώναμε όλο το προηγούμενο μακρύ διάστημα.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αν η Τουρκία επιδείξει μια ηπιότερη πολιτική συμπεριφορά θα μπορέσει τον Απρίλιο να διεξαχθεί στην Άγκυρα συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), και εφόσον φτάσουμε έως εκεί, θα ακολουθήσει το φθινόπωρο η διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (ΑΣΣ). Εν ολίγοις, βλέποντας και κάνοντας…

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την εικόνα μετέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο συνομίλησε έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Ήταν μία συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα» είπε ο Κ. Μητσοτάκης στον Οικουμενικό Πατριάρχη και συνέχισε:

«Ελπίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες-σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν. Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, δώσαμε, όμως, έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες».

«Kαι εφόσον όλα πάνε καλά» συνέχισε, «πιστεύω ότι θα μπορούμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια -είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε- με το καλό το φθινόπωρο. Οπότε νομίζω ότι ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια. Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές, οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα