ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ: Πρώτα την καταψήφισαν, τώρα την καλοβλέπουν

Αμηχανία στη βάση της Νέας Δημοκρατίας για τις δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών που εξωραΐζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών   

Οι αρχαίοι κάτοικοι των απέναντι από τις ελληνικές ακτές του Ιονίου Πελάγους είναι οι γεννήτορες της viral –πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος– παροιμίας «Verba volant, scripta manent». Κι ενώ είχαν απόλυτο δίκιο οι Λατίνοι γείτονες που επέμεναν ότι τα γραπτά μένουν ενώ τα λόγια πετούν, αυτό που δεν φαντάζονταν ήταν πόσο θα στενοχωρούσαν με τη διαπίστωσή τους μερικούς σύγχρονους Έλληνες πολιτικούς, που πριν από λίγο καιρό χαρακτήριζαν γραπτώς και προφορικώς «προδοτική» τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τώρα αφήνουν να… ίπτανται αυθαίρετα(;) λόγια «νομιμοποίησής» της…

 

Το διήμερο 16-17 Ιουλίου στο Λαγονήσι της Αττικής φιλοξενήθηκε το 23ο συνέδριο του ECONOMIST, στο οποίο έλαβαν μέρος γνωστοί εκπρόσωποι της πολιτικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας. Έκαστος στο… είδος του, οι ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις και τις αναλύσεις τους σε ένα ευρύ πεδίο ζητημάτων, που μεταξύ άλλων αφορούσαν την ενέργεια, τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα, το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή που αναμενόμενα είχαν και ολίγον από… Πρέσπες!

«Και ένα τελευταίο σχόλιο, βέβαια, θεωρώ επιβεβλημένο να το κάνω, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές. Απλά, η άποψή μου είναι, με κάθε καλή πρόθεση, και θέλω να το τονίσω αυτό, ότι για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού. Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Όσοι προέτρεξαν να πιθανολογήσουν ότι η παραπάνω τοποθέτηση ανήκει σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του κόμματος που ήταν αρχιτέκτονας της λύσης του ονοματολογικού των Σκοπίων προσυπογράφοντας τον όρο «Βόρεια Μακεδονία», έκαναν δικαιολογημένο μεν αλλά μέγα λάθος. Οι επίμαχες 124 λέξεις αποτελούν την κατακλείδα της ομιλίας που έκανε στο συνέδριο του Economist o νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με θέμα «Ευρώπη: Αφήνοντας την αναποφασιστικότητα πίσω;».

Το ποια αναποφασιστικότητα υπονοούσαν οι διοργανωτές του συνεδρίου είναι άγνωστο, αλλά είναι ήδη γνωστό το πόσο αποφασιστικά έκαναν σημαία τη δήλωση Παναγιωτόπουλου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από το πρωί της περασμένης Πέμπτης οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης ανασύρουν τις δηλώσεις που είχε κάνει ο νυν ΥΠΕΘΑ στις 14 Ιουνίου του 2018 υποστηρίζοντας: «Σήμερα αναμετριόμαστε όλοι με την Ιστορία. Έχουμε υποχρέωση να αποτρέψουμε την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας με μία κακή συμφωνία, που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα. Η αποδοχή “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση».

 

Κι εσύ, τέκνον Μιλτιάδη;

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν φαίνεται να είναι το μοναδικό υψηλόβαθμο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που λειαίνει σε βαθμό… εξαφάνισης τις πολεμικές ιαχές της οδού Πειραιώς κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράδειγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μιλώντας και αυτός στο συνέδριο του Economist έκανε λόγο για «πολιτικά ζητήματα που έχουν επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με τη Συμφωνία των Πρεσπών». Μάλιστα, ο αναπληρωτής ΥΠ.ΕΞ. υποστήριξε ότι η επίλυση των πολιτικών ζητημάτων «μας αφήνουν χώρο για να κάνουμε περισσότερα στον χώρο της οικονομίας. Και επομένως, προκειμένου να κάνουμε αυτές τις κινήσεις στην οικονομία, νομίζω ότι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον καθένα πώς δίνονται τα ονόματα των προϊόντων και πώς να υπερασπιστούμε τις ελληνικές εταιρείες που έχουν ξοδέψει πραγματικά χρόνο και χρήμα για να επενδύσουν στην ονομασία τους και στην αναγνώριση των προϊόντων τους».

Ενοχλημένη η βάση…

Για τους πολιτικούς αναλυτές, το ζήτημα που γεννάται με τις δηλώσεις των δύο «γαλάζιων» κυβερνητικών στελεχών δεν είναι τόσο η ανισορροπία τους σε σχέση με την κεντρική γραμμή του κόμματος, όσο η θαλασσοταραχή που έχουν προκαλέσει στην εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα απλό σερφάρισμα στα σχόλια αναγνωστών και χρηστών στα social media καταδεικνύει τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στους νεοδημοκράτες οπαδούς, οι οποίοι προσπαθώντας να κατανοήσουν άλλες… ακατανόητες επιλογές της ηγεσίας (βλ. Γ. Μαυρωτάς στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τοποθέτηση στη θέση του γ.γ. Δημόσιας Τάξης του Κωνσταντίνου Τσουβάλα που είχε αποπεμφθεί για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι) καλούνται τώρα να καταλάβουν πώς γίνεται μια συμφωνία που μέχρι πρότινος παρήγαγε κακά αποτελέσματα για την Ελλάδα, τώρα να είναι σε θέση να παράξει θετικά αποτελέσματα, εφόσον Αθήνα και Σκόπια τηρήσουν τους ουσιώδεις μεταξύ τους συμφωνημένους όρους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εθνική ήττα η Συμφωνία των Πρεσπών»

 

Η στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών είχε διατυπωθεί τις παραμονές της ψηφοφορίας στη Βουλή, στις 24/1/2019. Λάβρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αντιδράσει σφόδρα στη συμφωνία αυτή. Μερικούς μήνες νωρίτερα, στις 26/6/2018, είχε επίσης τοποθετηθεί για τη συμφωνία αυτή, λέγοντας τα εξής:

«Αυτή τη συμφωνία η Ν.Δ. δεν θα την κυρώσει, δεν θα την ψηφίσει. Κατέστησα όλους υπεύθυνους για τις πράξεις τους, προειδοποίησα ότι παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της, κάναμε πρόταση μομφής ώστε να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους … Δεν συμφωνώ με πολλές πτυχές της», και είχε τονίσει ότι δεν θα την ψηφίσει, ακόμη κι αν η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση. Ερωτηθείς τι θα κάνει αν η συμφωνία έχει ήδη κυρωθεί από την ελληνική Βουλή και η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση, απάντησε ότι «τα περιθώρια ελιγμών είναι εξαιρετικά στενά». Επανέλαβε, δε, τα περί εκχώρησης της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, προσθέτοντας μάλιστα ότι «ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ψήφιζε μια τέτοια συμφωνία, δεν θα δεχόταν ποτέ την εθνότητα και τη γλώσσα, η μεγάλη του έγνοια δεν ήταν τόσο το όνομα, αλλά τα εργαλεία του αλυτρωτισμού».

Στις 24/12019, παραμονή της ψηφοφορίας για τις Πρέσπες, ο νυν πρωθυπουργός, ως καταπέλτης από το βήμα της Βουλής, είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών και, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για ανιστόρητη και επιπόλαιη εξωτερική πολιτική εκ μέρους της, η οποία μεταξύ άλλων, όπως υποστήριξε, αναγνώρισε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Αυτά, όπως είπε, «αποτελούν στοιχεία στα οποία βασίζεται ο κίνδυνος του αλυτρωτισμού».

Μάλιστα είχε ξεκαθαρίσει ότι «εφόσον εγκριθεί η συμφωνία δεν θα μπορούν να αλλάξουν οι όροι της από την επόμενη κυβέρνηση», και επανέλαβε ότι η ΝΔ θα την καταψηφίσει έχοντας τη συνείδησή της καθαρή. «Ψήφος στη συμφωνία των Πρεσπών είναι ψήφος στον κ. Τσίπρα να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο».

Συνεχίζοντας είπε ότι «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί και, βέβαια, δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε φτάσει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση. Γιατί αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού. Και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή. Και μετά το οικονομικό ναυάγιο και την κοινωνική διάλυση, οδηγεί την Ελλάδα και σε μία εθνική περιπέτεια διαρκείας. Αγνοεί τις πατριωτικές ευαισθησίες εκατομμυρίων Ελλήνων. Εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών. Χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών».

Όπως υποστήριξε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη Μακεδονία ή Μακεδόνες σε σχέση με την Ελλάδα. Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα: Μακεδονία. Είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Περιφρονείτε τους Μακεδόνες».

Ιδιαίτερα καυστική ήταν η αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα. «Είπατε ναι εκεί που όλοι οι άλλοι είχαν το σθένος να πούνε όχι», προσέθεσε χαρακτηριστικά, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι δέχτηκε ότι είχε ζητήσει ο κ. Γκρούεφσκι πριν από 10 χρόνια, αλλά, τότε, η Ελλάδα τούς είχε κλείσει την πόρτα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «ο Αλέξης Τσίπρας είτε είναι τελείως αντιστόρητος ή επικίνδυνα κυνικός, ή και τα δύο.  Καταλάβετε το επιτέλους.  Εθνότητα, ταυτότητα και γλώσσα σημαίνουν εθνική υπόσταση και δίνουν λαβή σε αλυτρωτικές πολιτικές».

Τελειώνοντας τότε την ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέλυσε τις επτά αλήθειες που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αλήθεια πρώτη: Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας.

 

Αλήθεια δεύτερη: Η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977. Πρόκειται για διπλό ψέμα.

 

Αλήθεια τρίτη: Το άρθρο 7 ορίζει ότι, ως προς τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφονται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά. Όμως όλα αυτά μαζί συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας. Και, στην περίπτωσή μας, μάλιστα συγκροτούν και κάτι νέο και απαράδεκτο: Μια ταυτότητα μακεδονική η οποία, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

 

Αλήθεια τέταρτη: Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Καθώς το erga omnes αφορά και τα δύο μέρη της Συμφωνίας, η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα που κατοχυρώνει η Συμφωνία καθίστανται υποχρεωτικές και για την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό να μας δεσμεύει νομικά.

 

Αλήθεια πέμπτη: Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας – Κοτζιάς ορίζει την ελληνική Μακεδονία ως «βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους».

 

Αλήθεια έκτη: Η Συμφωνία αυτή παράγει αποτελέσματα με την υπογραφή της, κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της.

 

Αλήθεια έβδομη: Η Συμφωνία δημιουργεί ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον: Πώς θα πιστοποιούνται με ονομασία προέλευσης τα προϊόντα της Βόρειας Ελλάδας, όταν τα γειτονικά θα κυκλοφορούν ως «μακεδονικά»;

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα