Συμφωνία των Πρεσπών: Σβήνε-γράφε, Κυριάκο…

Από τις πρώτες ημέρες που έγινε γνωστή η Συμφωνία των Πρεσπών και πανηγύριζε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι εκ των αναλυτών εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το εάν οι γείτονές μας την τηρήσουν και δεν χρησιμοποιήσουν διά της πλαγιάς οδού σκέτο το όνομα «Μακεδονία». Παρά τις διαβεβαιώσεις τού Ζόραν Ζάεφ, οι γείτονες καταπάτησαν τη συμφωνία, πράγμα που όλοι οι νουνεχείς ανέμεναν.

Όταν ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο και απεστάλησαν τα σχετικά έγγραφα στον ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε πει στη Βουλή πως το κράτος έχει συνέχεια και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προσπαθήσει να διορθώσει σημεία της συμφωνίας –που μάλιστα τη χαρακτήρισε ως «επιζήμια»–, αφού η κατάργησή της είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά σίγουρα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα.

Μέχρι στιγμής, η επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, Κυριάκου Μητσοτάκη και Ζόραν Ζάεφ, κινείται σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά η Ελλάδα δεν έχει κάνει κινήσεις για να διορθώσει πράγματα σε ό,τι αφορά την συμφωνία. Το μόνο που απασχόλησε την ελληνική κυβέρνηση είναι το πώς θα προστατεύσει τα ελληνικά προϊόντα που έχουν τη σηματοδότηση ως «μακεδονικά».

Εδώ και καιρό η ελληνική Βουλή έπρεπε να έχει ψηφίσει τρία μνημόνια συνεργασίας που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κάτι που δεν έχει κάνει, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τους Μακεδόνες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από τον Αντώνη Σαμαρά (κυρίως) και τον Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, για την ψήφιση των τριών μνημονίων πιέζουν κατά κύριο λόγο και η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως για γεωπολιτικούς λόγους η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να βρίσκεται στην πλευρά της Δύσης.

 

Η ευκαιρία

Η Βόρεια Μακεδονία για πρώτη φορά στην ιστορία της μετέχει σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, χρησιμοποιώντας στις ποδοσφαιρικές φανέλες όχι το όνομα με το οποίο είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και από το Σύνταγμα που οι ίδιοι ψήφισαν, αλλά με αυτό το παράνομο που χρησιμοποιούσαν πριν από τις Πρέσπες, δηλαδή το σκέτο «Μακεδονία». Μάλιστα, πάρα τις αντιδράσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι γείτονές μας ισχυρίστηκαν ότι αυτό έχει γραφτεί στη συμφωνία.

Η εξέλιξη αυτή, όπως και το γεγονός ότι τη φανέλα με το όνομα «ΦΦΜ» φορούσε ακόμη και ο Ζόραν Ζάεφ στις εξέδρες του γηπέδου στο Βουκουρέστι, όπου διεξήχθη ο αγώνας με την Αυστρία, προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στις διορθώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τώρα πλέον έχει ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του για να αποκρούσει τις πιέσεις για την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας και να αναγκάσει τους γείτονες να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ώστε να διορθωθούν όλες οι αστοχίες, με τις οποίες μας φόρτωσε το δίδυμο Τσίπρα-Κοτζιά.

Τους προηγούμενους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ σπεκούλαρε πάνω στην ψήφιση των τριών μνημονίων, ισχυριζόμενος ότι κάποιοι εντός της Ν.Δ. θα προκαλέσουν προβλήματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας απαίτησε από του βήματος της Βουλής να του ζητήσουν 158 συγγνώμη για τα όσα έλεγε η Νέα Δημοκρατία. Πλέον, αντί να αναγκάζεται να απαντά, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει στη γωνία τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Διότι δεν είχε διαβάσει τι υπέγραφε και δεν ζήτησε εγγυήσεις αν οι Σκοπιανοί θα έκαναν κασκαρίκες…

Αν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει με κάθε επισημότητα στη Βουλή ότι θα ζητήσει διαπραγματεύσεις για τη διόρθωση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ότι οι γείτονές μας αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν το όνομα με το οποίο είναι αναγνωρισμένοι, σίγουρα θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και την κοινοβουλευτική του ομάδα, ενώ συγχρόνως θα έχει χρεώσει στον Τσίπρα ότι απέτυχε να διασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα με τη συμφωνία που υπέγραψε. Και όπως η Συμφωνία των Πρεσπών έκοψε ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019, το ίδιο θα γίνει και στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές και εάν διεξαχθούν.

Με όλα τα παραπάνω, καταδεικνύεται η ευθύνη των Τσίπρα-Κοτζιά, οι οποίοι με θράσος λένε ότι φταίει η Ν.Δ. η οποία δεν αντέδρασε για εκείνα που αυτοί συμφώνησαν! Το βίντεο με τον Τσίπρα να προλέγει στη Βουλή το 2018 ότι τα Σκόπια στο ποδόσφαιρο θα ονομάζονται «Εθνική Βόρειας Μακεδονίας» μπορεί να προκάλεσαν γέλιο σε όσους το είδαν, δεν αφαιρεί όμως και τις ευθύνες της νυν κυβέρνησης. Και αυτό διότι αντί οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Δένδιας να προσπαθούν να μεταπείσουν τους αντιδρώντες για τη Συμφωνία των Πρεσπών βουλευτές της Ν.Δ., θα έπρεπε ως αρμόδιοι της κυβέρνησης στο διάστημα των δύο ετών περίπου που βρίσκονται στα πόστα τους να έχουν εντοπίσει τις αστοχίες και να τις έχουν θέσει υπ’ όψιν του πρωθυπουργού. Όμως οι προαναφερθέντες δύο υπουργοί έριξαν τις ευθύνες στους Σκοπιανούς, όταν οι ίδιοι δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ώστε να γίνει αλλαγή του μέχρι σήμερα λογοτύπου των Σκοπίων «MKD», με «ΝMK». Μέχρι σήμερα, δεν το έκαναν. Ας το κάνουν έστω και τώρα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα