Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες: «Μόνο για τις πινακίδες»…

«Μόνο στις πινακίδες», απαντάει ο ΥΠ.ΕΞ. των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, που εκθέτει πλέον τον Τσίπρα, αλλά και τον Δένδια, και υποχρεώνει τον Κυριάκο να «πάρει από την αρχή» την επιζήμια –σύμφωνα με την προεκλογική του ρητορική– Συμφωνία των Πρεσπών

Πολλή ακόνη σηκώθηκε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την απόφαση των Σκοπιανών να κατέβουν με το όνομα σκέτο Μακεδονία στις φανέλες της Εθνικής τους ομάδας στο EURO 2021. Τι θα γίνει όταν οι συμβάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών έρθουν στη Βουλή; Ο Σαμαράς δεν πρόκειται να την ψηφίσει, ούτε ο Καραμανλής.

Οι βορειοελαδίτες βουλευτές είναι στα κάγκελα και ο Κυριάκος ακροβατεί ανάμεσα στην κομματική πειθαρχία και τις προεκλογικές του θέσεις για «επιζήμια συμφωνία».

Είναι γνωστή η ένταση που υπάρχει εδώ και μήνες για τα σκοπιανά μνημόνια, δηλαδή τις επί μέρους συμβάσεις που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή ως απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών, μεταξύ του Τσίπρα και του Ζάεφ.

Σύμφωνα με γκάλοπ, το 65% των Ελλήνων πολιτών απορρίπτει τη συμφωνία, δύο πρώην πρωθυπουργοί, Σαμαράς και Καραμανλής, δήλωσαν ότι δεν θα την ψηφίσουν, με τον Σαμαρά μάλιστα να τονίζει ότι όχι μόνο θα πάει στη Βουλή, αλλά από βήματος θα προτρέψει τον Κυριάκο ν’ αποφύγει ένα μεγάλο πολιτικό λάθος.

Οι βουλευτές, κυρίως οι βορειοελλαδίτες, είναι στα… κάγκελα και το Μαξίμου σκέφτεται ακόμα και διαγραφή όσων αντιδράσουν, επιβάλλοντας τη λεγόμενη «κομματική πειθαρχία».

Για όλα τα παραπάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετάει… πλάγιο άουτ την μπάλα, αποφεύγοντας να φέρει στη Βουλή την «επιζήμια συμφωνία», σύμφωνα με την προεκλογική του ρητορική.

Κι ενώ ο ουρανός είναι θολός, με τις αστραπές και τις βροντές να καραδοκούν, έρχονται οι Σκοπιανοί, αρχικά με τη Γιουροβίζιον και σήμερα στο EURO 2021, με τα διακρατικά στη φανέλα των διεθνών να μην αναφέρουν το κράτος ως «Βόρεια Μακεδονία», αλλά ως σκέτο «Μακεδονία».

Από τα πρώτα ΜΜΕ ήταν η «Α» και η iapopsi.gr ανήρτησε στο site το θέμα με τίτλο «Οι Σκοπιανοί παίζουν μπάλα και ο ΥΠΕΞ έχασε την μπάλα». Το παραθέτουμε αυτούσιο στο τέλος του άρθρου.

Με καθυστέρηση 24 ωρών περίπου ο κ. Δένδιας με επιστολή του στον ΥΠ.ΕΞ. των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι, ζήτησε να τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας με έμφαση ότι «η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2021 ως MKD δεν θα γίνει δεκτή», αναφέροντας το άρθρο 1, παράγραφος 6 κ.λπ.

Η… κεραμίδα ήρθε αμέσως από την απάντηση του Οσμάνι, ότι η συμφωνία αφορά τις… πινακίδες των αυτοκινήτων! Εδώ γελάει εκτός από το παρδαλό κατσίκι και το μονόχρωμο…

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, με την απάντηση αυτή, ότι οι Σκοπιανοί θα συνεχίσουν την πολιτική των 30 τελευταίων χρόνων στις εξωτερικές, εμπορικές ή άλλου είδους σχέσεις να αποκαλούνται ως «Μακεδόνες».

Αλλά όταν θα είναι να εισπράξουν τίποτα ευρώ ή να οχυρωθούν απέναντι στον ρωσικό ή τον σερβικό κίνδυνο, στο ΝΑΤΟ θα αναφέρονται ως Βορειομακεδόνες. Κι εδώ ταιριάζει η παροιμία, «μας είδαν μαύρους –επειδή έχουν πολύ ήλιο στην Ελλάδα– και μας πέρασαν γι’ αραπάδες».

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα για τον Κυριάκο είναι μεγάλο, έχει 158 ψήφους, και εκτός από την αρνητική ψήφο των δύο πρώην πρωθυπουργών, υπάρχουν και βουλευτές που λόγω ηλικιακών ορίων δεν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές –ώστε να πτοηθούν από τυχόν διαγραφή τους–, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να κινδυνεύει στην ψηφοφορία να πέσει κάτω από τις 150 ψήφους, και να ισχύσει η Συμφωνία με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ…

Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν άδικη για τη διακυβέρνηση του Κυριάκου, που πραγματικά στάθηκε δίπλα στους πολίτες στο θέμα της πανδημίας, αφού με τα παραπάνω θα διακυβεύεται η υψηλή δημοφιλία του.

Ερευνητέο είναι, βέβαια, πόσο υπερήφανος θα είναι κι ο Αλέξης Τσίπρας για όλα αυτά που πανηγύριζε στις Πρέσπες εκείνες τις μέρες. Ήταν σίγουρα προσεγμένη η Συμφωνία, κύριε Τσίπρα; Αν ήταν, οι Σκοπιανοί δεν θα έκαναν όλες αυτές τις κουτοπονηριές. Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να μιλάνε για τις αλλαγές μόνο στις πινακίδες των αυτοκινήτων, Αλέξη; Το δικό σου χέρι που υπέγραψε τη συμφωνία.

Και κάτι τελευταίο. Στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) οι Σκοπιανοί έχουν εγγραφεί με διακριτικό τίτλο εδώ και χρόνια ως “MΚD”. Και εντάξει, ο Τσίπρας με τη γνωστή άγνοια και ασχετοσύνη που τον διακρίνει υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να συμπεριλάβει την απάλειψη του όρου αυτού, ως συγκοπτόμενη ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Δένδιας όμως που είναι δύο χρόνια υπουργός Εξωτερικών δεν το είδε, ώστε να προβεί στις δέουσες ενέργειες; Άσχετος και κυρίως πονηρός ο τότε ΣΥΡΙΖΑίος ΥΠ.ΕΞ., που κατάπιε αμάσητη την ονομασία MKD. Ο δικός μας όμως ΥΠ.ΕΞ., που είχε δύο χρόνια μπροστά του και ενόψει της συζήτησης στη Βουλή -όποτε και αν γίνει αυτή- για τις επιμέρους συμφωνίες με τους Σκοπιανούς, δεν το πρόσεξε; Μάλλον όχι, γι’ αυτό και ο συνάδελφός του Οσμάνι τον κόλλησε στον τοίχο, κάνοντας λόγο  πως το “Βόρεια Μακεδονία” ισχύει μόνο για πινακίδες.

Τα tweet του Κοτζιά ποιος τα λογαριάζει τώρα. Ως γνωστόν, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από το ταμείο. Θα ισχύσει το ίδιο και για το “ταμείο” της Ν.Δ.;

Οι Σκοπιανοί παίζουν μπάλα και το ΥΠ.ΕΞ. έχασε την μπάλα…  

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα