ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ: Στο πλευρό των Μακρόν και Ντράγκι ο Κυριάκος

Την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Σύμφωνο Σταθερότητας, υποστηρίζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα αλλάξει τονίζοντας με έμφαση ότι το 2022 θα είναι η χρονιά που θα είναι στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Tόσο ο Εμανουέλ Μακρόν, όσο και ο Μάριο Ντράγκι αναμένουν τον νέο Γερμανό καγκελάριο (πιθανότατα τον σοσιαλδημοκράτη νυν υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, που έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις) για να θέσουν επισήμως το θέμα σε μία από τις Συνόδους Κορυφής.

Ήδη η μάχη στους κόλπους τής Ε.Ε. έχει ξεκινήσει. Καθώς η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να καταθέτουν τις προτάσεις τους για το πώς θα αντιμετωπίσουν το τεράστιο χρέος που συσσωρεύτηκε από την προσπάθεια να διασωθούν οι οικονομίες τους από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Ήδη, οκτώ χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Λετονία, Δανία, Ολλανδία, Τσεχία, Αυστρία και Σλοβακία) καλούν το μπλοκ να εστιάσει στη μείωση του χρέους.

Στο τελευταίο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν και το πότε θα επανέλθουν οι χώρες στην προ-πανδημίας εποχή, και φυσικά στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και το πώς και πότε θα επανέλθουν. Η συζήτηση ήταν άβολη για τις χώρες του νότου, οι οποίες ακόμη δεν έχουν επουλώσει τις πηγές τους από την οικονομική κρίση που την πλήρωσαν με μνημόνια. Γι’ αυτό και τέθηκε στο τραπέζι ως αίτημα η εγκατάλειψη του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι διαφορές αναμφίβολα υπάρχουν. Και φτάνουν έως τα όρια του διχασμού. Για παράδειγμα, την ημέρα που η Γαλλία ανακοίνωνε ότι ο προϋπολογισμός της θα εστιάζει στην οικονομική ανάπτυξη αντί την αύξηση των φόρων, οι οκτώ χώρες, υπό την Αυστρία, απέστειλαν την επιστολή στην Κομισιόν τασσόμενες υπέρ της περιστολής του χρέους. «Η δημοσιονομική σταθερότητα, συνδυασμένη με μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συνεχιστούν», ανέφεραν στην επιστολή τους οι οκτώ χώρες.

Ο Μάριο Ντράγκι ηγείται ώστε να χαλαρώσει το ασφυκτικό σύμφωνο σταθερότητας στουςκόλπους της Ε.Ε.

Ηγείται ο Ντράγκι

Επικεφαλής του μπλοκ των νοτίων παρουσιάζεται ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ως φαίνεται είναι αποφασισμένος να πάρει τη θέση της Άνγκελα Μέρκελ στην άτυπη ηγεσία της Ευρώπης. Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της ΕΚΤ απάντησε τονίζοντας ότι «το Σύμφωνο είναι ξεπερασμένο». Ακόμη και η Κομισιόν, υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επίσης πιέζει για πλήρη αναθεώρηση. «Έχουμε πίσω μας την πανδημία και μπροστά μας την κλιματική μετάβαση», δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος επί των Οικονομιών και πρώην  πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να ακυρώσει την επιστολή των οκτώ χωρών.

Η δημόσια διαβούλευση θα ξεκινήσει μετά τις γερμανικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα γι’ αυτόν τον λόγο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να υπογράψει την εν λόγω επιστολή. Και αυτό διότι και οι τρεις διεκδικητές της καγκελαρίας (ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, ο συντηρητικός Άρμιν Λάσετ και η πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ) ναι μεν συμφωνούν με την ανάγκη δημοσιονομικής σύσφιξης, αλλά παράλληλα προωθούν φιλόδοξα σχέδια δαπανών, που είναι πέρα και πάνω από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Κάτι που δημιουργεί ελπίδες σε χώρες όπως την Ελλάδα, ότι στη μάχη για αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας θα υπάρχει ένα απίστευτα ισχυρό μπλοκ από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Δηλαδή, τις τέσσερις ατμομηχανές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ήδη το Παρίσι προτείνει και προωθεί ένα σχέδιο, όπου η Γαλλία για να αντιμετωπίσει το μεγέθυνση του χρέους θα στηριχθεί στις επενδύσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη. Ανάλογο μονοπάτι αναμένεται να ακολουθήσει και η Ιταλία, ενώ η νέα γενιά της γερμανικής πολιτικής σκηνής μοιάζει έτοιμη να απογαλακτιστεί από το δόγμα Σόιμπλε. «Δεν θα κάνουμε το λάθος να σφίξουμε τα δημόσια οικονομικά πολύ γρήγορα και να σκοτώσουμε την ανάπτυξη», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρούνο Λεμάρ, προσθέτοντας ότι «είναι απόλυτα εφικτό να συνδυάσουμε επιστροφή στην ανάπτυξη και μια λογική αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών».

 

Στο πλευρό τους η Ελλάδα

Η Ελλάδα, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές συζητήσεις στην Αθήνα με τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Ιταλό πρωθυπουργό, στέκεται στο πλευρό του ισχυρού διδύμου που συγκροτούν Γαλλία και Ιταλία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είναι λογικό, εάν υπάρξει αλλαγή στο Σύμφωνο Σταθερότητας δίχως πιεστικά πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα, θα έχει ανοιχτό δρόμο για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του και να δει την ελληνική οικονομία να απογειώνεται, όπως είναι ο στόχος του κάθε πρωθυπουργού.  Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ναι μεν νιώθει σιγουριά για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, εν τούτοις δηλώνει έτοιμος για το 2023, που αναμένεται να επανέλθουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πάντως, από τις κινήσεις του κ. Μητσοτάκη φαίνεται ότι αναμένει πως η ασφυκτική πίεση του Συμφώνου Σταθερότητας θα αλλάξει. Οπότε με τα μέτρα που ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη άναψε το πράσινο φως για το επόμενο βήμα. Και αυτό το βήμα είναι να απελευθερώσει δυνάμεις για παραγωγή. Η απόφαση για κατάργηση του φόρου στις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων και μετρητών) αξίας έως 800.000 ευρώ από τους γονείς και τους παππούδες προς τα παιδιά στηρίζεται σε αυτό το αφήγημα.

Πηγές του Μαξίμου εξηγούν ότι με το μέτρο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε γονείς που έχουν ολοκληρώσει την επαγγελματική πορεία τους να δώσουν, τώρα, εγκαίρως στα παιδιά τους τα κεφάλαια που τους είναι απαραίτητα για να επενδύσουν, όσο είναι οι ίδιοι νέοι, αντί να περιμένουν την ώρα της κληρονομιάς. «Δεν υπάρχει λόγος κεφάλαια να παραμένουν σε αδράνεια, όταν μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα από νέους ανθρώπους», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Επίσης κάποιοι υποστηρίζουν πως αυτό το μέτρο είναι πολύ πιθανό να  αποτελέσει κίνητρο για πολλούς φορολογούμενους να εμφανίσουν τον αδήλωτο πλούτο τους. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα επιβαρυνθούν με τους φόρους και τα πρόστιμα που συνεπάγεται ο έλεγχος του «Πόθεν Έσχες». Κι όπως εξηγούν οικονομικοί κύκλοι, η περιουσία δεν θα νομιμοποιείται, ούτε θα έχει ισχύ η δωρεά, εάν πρώτα δεν καταβληθούν οι φόροι και οι προσαυξήσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τα αδήλωτα προς την Εφορία εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα