Συμφωνία σε δόσεις με την τρόικα

Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η αξιολόγηση του φθινοπώρου με την τρόικα η ελληνική πλευρά κατανόησε, ότι οι Τόμσεν-Μορς-Μαζουχ ήταν αποφασισμένοι να βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους προϊστάμενους τους.

Η απόφαση για απαρέγκλιτη τήρηση των «κόκκινων γραμμών» εκ μέρους της κυβέρνησης είναι πλέον η μοναδική λύση για να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς οι δανειστές κάνουν το κορόιδο για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και την ανάγκη να έχουν κλείσει τα ζητήματα πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.

Τώρα, που η τρόικα εμμένει σε βαθμό που θυμίζει ωμό εκβιασμό η κυβέρνηση προσπαθεί με διπλωματικό τρόπο να ξεφύγει από την δύσκολη θέση. Γι’ αυτό στοχεύει σε συμφωνία με δόσεις, η οποία θα τεθεί επί τάπητος μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές η συμφωνία δεν θα σημαίνει και δόση: θα αφορά στο «χτίσιμο» μία νέα γενιάς προαπαιτούμενων για να υπάρξει συμφωνία το πιθανότερο πλέον τον Ιανουάριο και εν συνεχεία σε μία άλλη σειρά προαπαιτούμενων για να φτάσουν στην Αθήνα τα 5 δισ. ευρώ του νέου πακέτου δόσεων σε… δόσεις.

Σε ότι αφορά το ερχόμενο Eurogroup, το οποίο θεωρείται εκ προοιμίου κρίσιμο, η ελληνική πλευρά πασχίζει:

•Να κλείσει τα μέτρα για το 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου, δηλαδή διαθεσιμότητα και ΕΑΣ ώστε να έχει κάτι στα χέρια της για το Eurogroup.

•Να υπάρξει πρόοδος (έστω και μικρή) στα μεγάλα αγκάθια (πλειστηριασμοί, απολύσεις, έκθεση ΟΟΣΑ για αγορές) ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή.

• Να διασφαλίσει την κατάθεση την Πέμπτη του νομοσχεδίου ακινήτων στη Βουλή.

•Να ψηφίσει χωρίς απώλειες το νέο προϋπολογισμό.

•Να επιτύχει αν όχι συμφωνία, τότε «ανοχή» για το θέμα πλειστηριασμών με τον αρμόδιο υπουργό να έχει προαναγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου το οποίο πρέπει λένε «πάση θυσία» να έχει την έγκριση της τρόικας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι θα επιταχύνει τα διαρθρωτικά για να αποφύγει νέα μέτρα για το 2014. Επιμένει σε μηδενικό ή μικρότερο κενό και ελπίζει σε αποδοχή συμπληρωματικού πακέτου το 2014, αν αυτό χρειαστεί. Ωστόσο, διαπραγματευτικό πρόβλημα δημιουργούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στα «διαρθρωτικά» από πολλά υπουργεία.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα