Συμμαζέψτε τους ανεγκέφαλους

Παρασκήνια: TOP SECRET

Με αφορμή την ομάδα του ΠΑΟΚ και το ποδόσφαιρο, κάποιοι ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια της φαιδρότητας. Και πορεύονται σε δρόμους επικίνδυνους. Όχι τόσο για τους ίδιους, όσο για το κοινωνικό σύνολο και τη χώρα. Είτε υπό τη μορφή ψιθύρων, είτε κραυγών, είναι ανεπίτρεπτες διχαστικές αναφορές σε δημιουργία «ξεχωριστού κράτους στον βορρά», «σύνορα στη Λαμία», κ.λπ.

Είτε λέγονται από –δίκαια ή άδικα δεν έχει σημασία– αγανακτισμένους οπαδούς, σε μεταξύ τους συζητήσεις. Είτε γράφονται σε διάφορα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μεταφέρονται –ως απόψεις οπαδών– από ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση (πρέπει να) είναι κατακριτέα.

Εκτός από κατακριτέα, είναι και άκρως επικίνδυνη η αναφορά σε διαχωρισμό βορρά-νότου και η δημιουργία διχαστικού κλίματος, όταν προέρχεται από πρόσωπα αναγνωρίσιμα, με θεσμικούς ρόλους και απήχηση. Δεν μπορεί πια να αντιμετωπιστεί ως γραφικότητα και βλακεία κάποιων στενοκέφαλων. Αποκτά ακόμα μεγαλύτερη διάσταση και άλλη βαρύτητα.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι με τέτοιες τακτικές εξυπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα κάποιων ΠΑΕ, την επανεκλογή τους,  μύχιους στόχους ή ό,τι άλλο. Ό,τι και να είναι, πρέπει να σταματήσει… χθες.

Διαβάστε επίσης