Σύμπραξη ζωής από ΟΤΕ και Intracom
Επέκταση του Εθνικού Δικτυού Τηλεϊατρικής με 28 νέους σταθμούς και 90 συστήματα κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών σε 22 νησιά
Σε μία επιχειρηματική σύμπραξη που ξεπερνά τα όρια των συνηθισμένων εταιρικών deals ένωσαν τις δυνάμεις και την τεχνογνωσία τους ο Όμιλος ΟΤΕ και η Intracom Telecom, προσφέροντας σε ακόμη περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες της νησιωτικής Ελλάδας ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα οι δύο εταιρείες-leader των κλάδων τους ανέλαβαν να «τρέξουν» για λογαριασμό της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου (2η ΥΠΕ) το έργο της επέκτασης του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) σε ακόμη 22 νησιά του βόρειου και του νότιου Αιγαίου.
Έτσι, χάρη (και) στον προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό της εταιρείας Cisco, το Αγαθονήσι, ο Άγιος Ευστράτιος, η Ανάφη, η Αντίπαρος, οι Αρκιοί, η Δονούσα, η Κύθνος, η Ηρακλειά, η Θηρασιά, η Θύμαινα, η Κέα, η Κίμωλος, τα Κουφονήσια, οι Λειψοί, η Σέριφος, η Σίκινος, η Σχοινούσα, η Τέλενδος, η Φολέγανδρος, η Χάλκη, τα Ψαρά και η Ψέριμος θα ενταχθούν εντός του επόμενου χρόνου στο αναβαθμισμένο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, με τους νησιώτες να μπορούν πλέον να απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας αντίστοιχες με αυτές που παρέχουν τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους,
Σημειώνεται ότι από τους 28 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής που θα εγκατασταθούν συνολικά και θα διασυνδεθούν με το υπάρχον δίκτυο, οι 26 θα τοποθετηθούν στα Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Ιατρεία των νησιών, ένας στο κέντρο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στην Ελευσίνα και ένας στις φυλακές της Κω.
Στο πλαίσιο του ίδιου έργου θα δημιουργηθούν και 90 συστήματα κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών, των οποίων η μετακίνηση από την οικεία τους στα Κέντρα Υγείας καθίσταται δυσχερής. Αυτό σημαίνει ότι μετά την επέκτασή του, το ΕΔΙΤ θα αριθμεί συνολικά 71 μονάδες τηλεϊατρικής, οι οποίες θα ενώνουν 52 νησιά του Αιγαίου με κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας.
Με τον τρόπο αυτό θα προσομοιώνεται ψηφιακά η φυσική παρουσία του ιατρού στον χώρο που βρίσκεται ο ασθενής και θα μηδενίζεται η απόσταση μεταξύ των πιο απομακρυσμένων νησιών και των μεγάλων νοσοκομείων, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και αεροδιακομιδές, αποφορτίζοντας παράλληλα τα εξωτερικά ιατρεία.
Έτσι θα γίνεται η εξέταση και η διάγνωση
Όπως προαναφέρθηκε, οι μονάδες τηλεϊατρικής εγκαθίστανται στα κέντρα υγείας των νησιών και τα διασυνδέουν με κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας. Κάθε μονάδα αποτελείται από έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, ο οποίος διαθέτει κάμερα υψηλής ευκρίνειας, οθόνη και ειδικά ιατρικά όργανα που αναμεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τις ενδείξεις των εξετάσεων.
IntracoΜέσω αυτών, οι γιατροί στα νησιά εξετάζουν τους ασθενείς τους και επικοινωνούν με γιατρούς-συμβούλους των κεντρικών νοσοκομείων, βλέποντας ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος. Μέσω των ιατρικών οργάνων που είναι συνδεδεμένα με την πλατφόρμα, όλες οι ενδείξεις από τις εξετάσεις, που διενεργούνται από τον ιατρό/νοσοκόμο-συνοδό, είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο στον εξειδικευμένο ιατρό-σύμβουλο που συμμετέχει στην εξέταση από κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής κι ο ιατρός έχουν άμεση επικοινωνία χωρίς παρεμβολές ή καθυστερήσεις στο χρονισμό εικόνας και ήχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα τηλεδιάσκεψης που υπάρχει σε κάθε σταθμό, διευκολύνει την σχέση μεταξύ ιατρού συμβούλου και θεράποντα ιατρού προς όφελος του ασθενούς καθώς επιτρέπει την απρόσκοπτη και άμεση επικοινωνία όλων των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των ραντεβού.
Για την ιστορία να πούμε ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία μέσω του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 4.500 «τηλεραντεβού», ενώ οι συχνότερες κατηγορίες εξετάσεων που πραγματοποιούνται είναι παιδοψυχιατρικής, ενδοκρινολογικής, διαβητολογικής, ψυχιατρικής αλλά και ογκολογικής φύσης.