Συναγερμός από το νέο υψηλό πληθωρισμό

Στο Μαξίμου επιμένουν να στήσουν ασπίδα προστασίας από το νέο κύμα ανατιμήσεων που θα φέρει στην αγορά ο πόλεμος στην Ουκρανία

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αύξηση του πληθωρισμού στο 5,8% (ο μέσος όρος)στην Ευρωζώνη όπως ανακοίνωσε η Eurostat για τον Φεβρουάριο που για την Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 6,3% από 5,5% που ήταν τον Ιανουάριο, σήμανε συναγερμό στο Μαξίμου.

Διότι στην τωρινή αύξηση του πληθωρισμού, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δεν υπολογίζεται το ράλι των τιμών στα καύσιμα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αποτυπώνει το προ πολέμου κλίμα. Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό ακόμη και στους πλέον αδαείς, μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία, όπου διεκόπη η προμήθεια καυσίμων από εκεί, είναι πολύ λογικό να συνεχιστεί ένα ράλι τιμών, που θα συμπαρασύρει κι άλλες ανατιμήσεις και σε άλλα καταναλωτικά αγαθά.

Οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν ότι όπλα έχουν στα χέρια τους για να υψώσουν ένα ανθεκτικό αμυντικό οχυρό έναντι της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Βέβαια, η κυβέρνηση αναμένει ότι μπροστά σε αυτήν τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού θα γίνουν δεκτές από την Κομισιόν και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες δύο ελληνικές προτάσεις.

Πρώτον, η σύσταση ενός κοινού ταμείου συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ για την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και πλήττει τα νοικοκυριά. Ήδη από την Αθήνα εκτιμούν πως μέχρι τώρα η ενεργειακή κρίση έχει ανέλθει περί των 350 δισ. ευρώ στην Ε.Ε., ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Η ενεργοποίηση αυτού του Ταμείου –αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά– θα αποφασιστεί η ενεργοποίηση του στο τέλος του μήνα. Και δεύτερον, η ευρωπαϊκή στήριξη για την απορρόφηση των ανατιμήσεων και βέβαια την προστασία του εισοδήματος. Εξάλλου, μετά την αναστολή από την Κομισιόν των κανόνων του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας για το 2022, δίνεται μεγαλύτερη ελευθερία στις κυβερνήσεις, αρκεί «να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους μέσω μιας σταδιακής και υψηλής ποιότητας δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

Η οριστική απόφαση της Κομισιόν να μην ισχύσει το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι πολύ σημαντική για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα στήριξη προς τα νοικοκυριά

Μεγαλύτερη ελευθερία

Οπότε, έχοντας μεγαλύτερη ελευθερία, η ελληνική κυβέρνηση στήνει το οχύρωμά της για να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις. Έτσι, πέραν της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, αποφασίστηκε η αναστολή των πλειστηριασμών για ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ αποφασίστηκε να μπει και πλαφόν στα κέρδη, ώστε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε και ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη το πρωί: «Πέρα από τα 2 δισεκατομμύρια που έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί με έμφαση πάντα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».

Η κυβέρνηση επιμένει για τον ΕΝΦΙΑ, όπου υπάρχουν μεγάλες ελαφρύνσεις. Και όπως τονίζεται από το Μαξίμου, «η συγκεκριμένη παρέμβαση καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη τώρα, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση την οποία δέχονται τα νοικοκυριά και το εισόδημά τους». Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν σχεδόν 30% λιγότερο φόρο σε σχέση με αυτόν που πλήρωναν το 2019. Μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής. Μικρή αύξηση θα βαρύνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, η νέα παρέμβαση αφορά την πρώτη κατοικία των πιο αδύναμων, καθώς με το νέο νομοσχέδιο παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. «Και απλώνεται έτσι ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πλαφόν στα κέρδη

Στην επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ήδη ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατέθεσε τη σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Και ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως πλέον, κατ’ ανώτατη τιμή, το περιθώριο κέρδους του Σεπτεμβρίου τού 2021 θα είναι ο οδηγός. Μάλιστα, διασαφήνισε ότι η επιλογή αυτή γίνεται με μέριμνα και για τις περιοχές όπως τα νησιά όπου υπάρχουν αυξημένα κόστη λόγω μεταφορικών και γι’ αυτό προβλέπεται ο προσδιορισμός του πλαφόν κέρδους στη βάση εσόδων-εξόδων. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε επίσης πως «δεν θα μπει αόριστα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Γενικά όλες οι επιχειρήσεις να καταλάβουν ότι πρέπει να βάλουν πλάτη αυτήν τη δεδομένη συγκυρία».

Η οικονομία εν μέσω πολέμου

Φυσικά, την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική οικονομία και ποιες πληγές θα μείνουν στο σώμα της από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις βαριές συνέπειές του. Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο FIN FORUM 2022 έκανε λόγο ότι μπορεί η χώρα να ξεπεράσει και αυτήν τη δύσκολη περίοδο, διότι όπως ισχυρίστηκε «μια σειρά από δείκτες της οικονομίας αποδεικνύουν ότι κοινωνία και πολιτεία τα κατάφεραν ικανοποιητικά μέσα σε πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Η μεγέθυνση της οικονομίας φαίνεται να είναι ισχυρή, η χώρα φαίνεται να ανακάμπτει για το 2021 και να αναπτύσσεται βιώσιμα το 2022. Βλέπουμε, παρατηρούμε συστηματικά τις επενδύσεις έρχονται στη χώρα, να δημιουργούν εισοδήματα και νέες θέσεις απασχόλησης».

Την αισιοδοξία του ο κ. Σταϊκούρας τη στήριξε στο ότι οι επιχειρήσεις αντέχουν, ο τζίρος το 2021 υπερέβη κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ τον αντίστοιχο τζίρο τους το 2019. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πως θα μείνουν «πληγές» στην ελληνική οικονομία λόγω των επιπτώσεων από τη ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η εισβολή θα έχει κόστος, σημαντικότατο για τη Ρωσία, και βλέπουμε ήδη τις συνέπειες, θα έχει κόστος όμως και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική. Συγκεκριμένα, στον αριθμό της οικονομικής μεγέθυνσης προφανώς με απώλεια πλούτου, στον πληθωρισμό, κυρίως μέσα από τα ενεργειακά προϊόντα, τα οποία κάθε μέρα αυξάνονται. Θα έχουμε πιθανό κόστος στον τουρισμό, άμεσο και έμμεσο, και ηπιότερα θα είναι τα χαρακτηριστικά όσον αφορά το ισοζύγιο, δηλαδή τις εισαγωγές, εξαγωγές ή άμεσες ξένες επενδύσεις. Θα υπάρχουν και πρόσθετες δυσμενείς συνέπειες, όπως θα είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα