Συναγερμός για δημοσιονομικό πισωγύρισμα

Χαμένη χρόνια για την Ελλάδα χαρακτηρίζουν οι αναλυτές το 2019 εξαιτίας της προεκλογικής παροχολογίας

Τα ρέστα της παίζει η κυβέρνηση, ρισκάροντας τις πολυετείς θυσίες ενός ολόκληρου λαού με μόνο στόχο τη δική της επιβίωση. Αδιαφορώντας για τον συναγερμό που έχει σημάνει, περιφέρουν την πλαστή έξοδο από τα μνημόνια και κλείνουν τα μάτια στα δημοσιονομικά που απειλούν να μας γυρίσουν πίσω στο 2010.

Του Κώστα Παπαϊωάννου

Χιλιάδες προσλήψεις άκρως προεκλογικού χαρακτήρα έρχονται το επόμενο διάστημα, απειλώντας να εκτοξεύσουν και πάλι τις υποχρεώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αν και αναγνωρίζεται από όλους ότι υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης κινείται εκτός πλαισίου. Και αυτό ενώ ακόμα δεν φαίνεται εφικτή η πραγματική έξοδος της χώρας στις αγορές, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της.

Η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, αντί να σχεδιάσει την επόμενη μέρα, χρησιμοποιεί παλαιοκομματικά τερτίπια για να κλείσει το μάτι στους ψηφοφόρους. Αυτό ενώ κορυφαίοι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως αν συνεχιστεί η παροχολογία, τότε ο εκτροχιασμός της χώρας είναι πολύ κοντά, δικαιώνοντας και τον Κώστα Σημίτη ο οποίος πρόσφατα έκανε αναφορά σε νέο πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. Το χρέος είναι ιλιγγιώδες αγγίζοντας το 178% του ΑΕΠ. Τα τραπεζικά βιβλία είναι φορτωμένα με επισφαλή δάνεια. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι διασφαλισμένη το πολύ έως το 2038. Εάν η χώρα δεν επιτύχει σύντομα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, τότε στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί νέα πακέτα βοήθειας – μια κατάρρευση για την ΕΕ και την Ευρωζώνη», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».

 

Τι φοβούνται οι αγορές

Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου για να πείσουν πως η χώρα δεν έχει πρόβλημα, εντάσσεται η έκδοση ομολόγων μέχρι και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας μέρος του ταμειακού της αποθεματικού, για να αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Οικονομικών να κάνει μια πρώτη δοκιμή ακόμα και αυτόν τον μήνα.

Οι εκτιμήσεις όμως είναι αρνητικές, κυρίως λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου στην οποία έχουμε προ πολλού μπει. Εκείνο που προβληματίζει ιδιαιτέρως επενδυτές και αγορές, είναι το γεγονός πως αν οι κάλπες δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε κάθε επόμενη αναμέτρηση θα απαιτεί τη συνεργασία πολλών κομμάτων μιας και αλλάζει το εκλογικό σύστημα!

Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας «Merrill Lynch», μιλώντας στην «Die Welt» εκφράζει την ανησυχία του για τις εκλογές σημειώνοντας πως «φοβόμαστε ότι θα υπάρξει μία “χαμένη χρονιά” για την Ελλάδα: Είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις λόγω των εκλογών».  Από την πλευρά του, ο Βολφάνο Πικόλι, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας «Teneo Intelligence», θεωρεί ότι «οι εκλογές πρέπει να δρομολογηθούν για τις 26 Μαΐου, ημέρα των ευρωπαϊκών εκλογών».

Μέγας πονοκέφαλος οι τράπεζες

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως η χώρα επιβάλλεται πια να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές, κάτι που θα επαναλάβουν κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα στις 20 Ιανουαρίου. Και αυτό γιατί μια επιτυχημένη προσπάθεια θα είναι και υπέρ των προβληματικών τραπεζών!

Ο μεγαλύτερος πάντως πονοκέφαλος παραμένει οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη, με κυβερνητικά στελέχη να σχολιάζουν πως δύσκολα θα δικαιωθούν όλοι όσοι προσφεύγουν ζητώντας αναδρομικά. Αν συμβεί όμως κάτι τέτοιο, είναι δεδομένο πως η χώρα θα γονατίσει. Πάντως ήδη επεξεργάζονται σενάρια για την… κακή ώρα, ένα από τα οποία προβλέπει επιστροφή σε… δόσεις ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Σε κάθε όμως περίπτωση, θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα, ενώ μια τέτοια εξέλιξη τινάζει στον αέρα και τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας για μείωση της φορολογίας.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος πάντως παραμένει το τραπεζικό σύστημα το οποίο φαίνεται να αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την οικονομία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κυβέρνηση εργάζεται σε ένα μοντέλο ιταλικού τύπου για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία ανήλθαν στα 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται αυτό τον μήνα να ζητήσει την έγκριση του σχεδίου από τις αρχές κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, έλλειψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του προβλήματος, επισημαίνει το πρακτορείο. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει το δικό της σχέδιο, το οποίο πρέπει ακόμα να εγκριθεί από την κυβέρνηση και θα μπορούσε να τρέξει παράλληλα με το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν κοντά στα χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα αποτρέψουν την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα