Συναγερμός σε Βουλγαρία και Ρουμανία λόγω εποχικής γρίπης – Έκλεισαν σχολεία

Οι δύο χώρες προχωρούν σε αυστηρά μέτρα προστασίας για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας

Συναγερμός έχει σημάνει τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ρουμανία η έξαρση της εποχικής γρίπης, καθώς επιβεβαιώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων.

Οι υγειονομικές αρχές των δύο χωρών βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι κλειστά στη Ρουμανία και ορισμένες υπηρεσίες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Σε επιφυλακή η Βουλγαρία από την εποχική γρίπη

Στη Βουλγαρία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης ανέρχονται σε 227 ανά 10.000 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο, επιδημία γρίπης «καλύπτει» το 1/3 της συνολικής επικράτειας της χώρας. Ο επικεφαλής επιθεωρητής υγείας, Ανγκελ Κούντσεφ, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία υπογράμμισε ότι είναι σχεδόν απίθανο να κηρυχθεί κατάσταση επιδημίας γρίπης σε πανεθνικό επίπεδο, διότι, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν καταγράφηκε χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας κρούσματα γρίπης να ήταν καταγεγραμμένα σε όλη τη χώρα.

Οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχουν ήδη λάβει μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, βρέφη) είπε ο κ. Κούντσεφ.

Κλειστά τα σχολεία σε Βουκουρέστι και Σίμπιου λόγω γρίπης

Στη Ρουμανία, κλειστά είναι σχολεία στο Βουκουρέστι και το Σίμπιου εξαιτίας της γρίπης ή άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο έχει αποστείλει σε όλες τις σχολικές επιθεωρήσεις και στα σχολεία έγγραφο με το οποίο ζητείται η τήρηση των μέτρων προφύλαξης των μαθητών και των μαθητριών, ιδίως όσων έχουν επιβαρυμένο ιστορικό υγείας, κυρίως λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Συνολικά 763 μαθητές χάνουν μαθήματα από το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, ωστόσο, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και για τον λόγο αυτό, εάν κριθεί αναγκαίο θα ληφθούν τέτοια μέτρα και σε άλλες περιπτώσεις.

Κλιμάκια σχολικών επιθεωρητών διεξάγουν ελέγχους σε όλη τη χώρα και σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές πρόκειται να καταθέσουν τα αποτελέσματα των ελέγχων στα συναρμόδια υπουργεία για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.

 

Διαβάστε επίσης