«Συναίνεση» πολιτικών για την «κυρά του Δράκου»

Μεγάλο πολιτικό "παρεάκι" στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της κοινοβουλευτικής συντάκτριας Άννας Στεργίου

Μια συγκινητική βραδιά έζησαν όσοι παρευρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022 στην εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου της Ηπειρώτισσας στην καταγωγή, κοινοβουλευτικής συντάκτριας Άννας Στεργίου «Η κυρά του Δράκου» από τις εκδόσεις Κομνηνός.

Συντονιστής ήταν ο εκδότης του βιβλίου, Νίκος Παπανικολάου στη Στέγη της αδελφότητας Κραψιτών Αθηνών στον Άγιο Δημήτριο. Η εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα περιελάμβανε ομιλίες, τραγούδια από την Κρήτη από τους Αντώνη Τσορμπανάκη κι Ιγνάτιο Κορδώνη κι ανάγνωση αποσπασμάτων από την ηθοποιό Γωγώ Καποπούλου αλλά κι ένα ριζίτικο τραγούδι με στίχους της συγγραφέως.

Καλωσόρισμα απηύθυνε η αντιδήμαρχος Ισότητας δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής και πρόεδρος της αδελφότητας Κράψης Ιωαννίνων Αθηνών, Ελένη Καντζέλη. Αναφέρθηκε στο βιογραφικό της Άννας Στεργίου, στην πολύχρονη δημοσιογραφική εμπειρία της, στο συγγραφικό της έργο και στην προσπάθεια της φιλόξενης Στέγης της Κράψης, που ήταν χορηγία του αείμνηστου Δημήτριου Καντζέλη και των παιδιών του να προάγει τον πολιτισμό. Συνέδεσε μάλιστα το βιβλίο με τις προσπάθειες, που γίνονται στον δήμο Αγίου Δημητρίου για την ισότητα των φύλων.

Ο τέως υφυπουργός Μεταφορών και βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι η συγγραφέας με την κοινωνιολογική παιδεία που έχει, παρότι αναφέρεται σε μία ερωτική ιστορία αναλύει διεξοδικά την κοινωνία της Κρήτης, χωρίς να την ωραιοποιεί «και χωρίς να έχει επιτρέψει στον χρόνο να βάλει το παραμορφωτικό του χέρι».

«Η ακριβής περιγραφή της πόλης του Ρεθύμνου και της κοινωνίας του, των παραδόσεων, της νοοτροπίας του χωριού, ακόμα και των τοπικών θρύλων, που καταγράφονται στο βιβλίο, φανερώνουν ότι η συγγραφέας δεν έζησε απλώς στο Ρέθυμνο κάποια χρόνια, αλλά αποτέλεσε κι αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κοινωνίας, όπως ισχύει άλλωστε με τους χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, που έχει την έδρα του στην πόλη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο τέως υφυπουργός Μεταφορών.

Ο ίδιος σημείωσε πως η συγγραφέας θέτει τα προβλήματα της σχολικής διαρροής στην περιοχή του Μυλοποτάμου, που είναι υπαρκτά ως σήμερα, κι αναδεικνύει ζητήματα του εθιμικού δικαίου σε σχέση με ζητήματα σύγχρονου αστικού δικαίου. Υποστήριξε πως κάλλιστα το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να είναι «πανεπιστημιακό εγχειρίδιο σε μάθημα Κοινωνιολογίας» και τόνισε πως «πυρήνας λοιπόν του βιβλίου είναι η διαχρονική διαπάλη της προόδου και της συντήρησης στην Ελλάδα. Όχι με πολιτικούς όρους, αλλά με καθαρά κοινωνικούς. Μια διαπάλη, που μπορεί εξ αρχής να εμφανίζεται ως σύγκρουση, που οδηγεί σε αδιέξοδα αλλά καταλήγει να είναι αλληλοτροφοδοτούμενη και τελικά να εμπλουτίζει την ελληνική κοινωνία και να την εξελίσσει άλλοτε με αργούς κι άλλοτε με γρήγορους ρυθμούς».

Η πρώην υφυπουργός Παιδείας, αναπληρώτρια καθηγήτρια και βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μερόπη Τζούφη σημείωσε ότι γνώρισε τη συγγραφέα ως κοινοβουλευτική συντάκτρια. Υποστήριξε πως στο βιβλίο θίγονται σημαντικά ζητήματα, που φτάνουν ως τις μέρες μας κι έκανε λόγο «για τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, για την απώλεια αγωνιστών καθηγητών της Αριστεράς, που δολοφονήθηκαν, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο σχολείο (Τεμπονέρας), για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, τη συγκρότηση, την ενδυνάμωση και την αποστολή του» κ.ά.

Όπως ανέφερε «το Πανεπιστήμιο και το ανθρώπινο δυναμικό του (και φυσικά η πρωταγωνίστρια φοιτήτρια) υπάρχει κι αναπτύσσεται, σε μια εποχή ραγδαίων πολιτικών αλλαγών, σ’ ένα περιβάλλον μιας «κλειστής» επαρχιακής κοινωνίας, που παρά τον τουρισμό, τη φυσική ομορφιά της πόλης και τη σπουδαία πολυπολιτισμική παράδοση, κουτσομπολεύει, αναζητεί λύσεις σε καφετζούδες, θεωρεί τις φοιτήτριες εύκολο στόχο για τον αρπακτικό, ανδρικό, ντόπιο πληθυσμό κι έχει μεγάλες δυσκολίες επικοινωνίας των νιόφερτων με τη βάση τους και τις οικογένειες τους…. οδηγώντας όμως και στη βίαιη ωρίμανσή τους… Άλλοτε πάλι αυτή η ίδια κοινωνία λειτουργεί συμπεριληπτικά και παρηγορητικά, στα δύσκολα…».

Σημείωσε πως το βιβλίο μιλά «για τους επώδυνους κομματικούς διαχωρισμούς στις μικρές κοινωνίες των χωριών, για τους φοιτητοπατέρες και τη διαπλοκή με κάποιους καθηγητές, για τις δολοφονίες καθηγητών μέσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και την οπλοκατοχή… ακόμη και για τις αμερικανικές βάσεις στη Σούδα» κι υποστήριξε πως θ΄ άξιζε τον κόπο «το βιβλίο να γίνει  κινηματογραφική ταινία».

Ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης εξήγησε πως οι προλαλήσαντες αναφέρθηκαν διεξοδικά στο βιβλίο αλλά ο ίδιος θα μιλήσει για την Άννα Στεργίου, με την οποία γνωρίζονται χρόνια. Τόνισε ότι ενώ είναι ένα πολυσέλιδο βιβλίο πρόκειται για μία ερωτική ιστορία, η οποία κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος, γιατί εμπλουτίζεται με γεγονότα της εποχής. Χαρακτήρισε την Άννα Στεργίου «οργανική διανοούμενη», τονίζοντας ότι δεν είναι μία απλή δημοσιογράφος που ασχολείται με ένα θέμα, που την απασχολεί δημοσιογραφικά ως αντικείμενο και το αναλύει. Αντιθέτως, μπορεί να καταπιάνεται λογοτεχνικά με διαφορετικά ζητήματα, όπως συνέβη και με προηγούμενα βιβλία της, όπως ο «Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού», «Τα μάτια του φόβου» ή ακόμη οι «Περιπέτειες των Ατρόμητων της Μαργαριτοχώρας», που απευθύνονται σε παιδιά ως απότοκο της κοινωνιολογικής της παιδείας.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στις εμπειρίες του, όταν επισκέφθηκε τον Μυλοπόταμο και τόνισε πως το βιβλίο δεν αφορά μία «τηλεοπτική μεταφορά» της Κρήτης, που εξαντλείται σε δυο – τρία διαφορετικά δωμάτια για λόγους κόστους αλλά μια βιωματική παρουσίασή της. Χαρακτήρισε ως πιο σημαντικό το απρόσμενο τέλος του βιβλίου, το οποίο φέρνει την «κάθαρση» με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου.

Η βουλευτής της Κ. Ε. του ΚΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου εξήγησε πως γνώρισε την Άννα Στεργίου πρώτα απ΄τα γραπτά της ενόσω ήταν αγροτική συντάκτρια κι έπειτα από κοντά ως κοινοβουλευτική. Σημείωσε πως είναι «έντιμη» ως δημοσιογράφος και το βιβλίο δίνει περιγραφές για τον αγροτικό χώρο, τον οποίο υπηρέτησε δημοσιογραφικά κι εξακολουθεί να τον παρακολουθεί μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται κι από το παιδικό της βιβλίο «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας», που μιλά για την ελιά.

«Η κυρά του Δράκου είναι ουσιαστικά μία ιστορία αγάπης, τρυφερή. Ωστόσο καταπιάνεται και περιέχει πολιτικά αλλά και  κοινωνικά σημερινά ζητήματα. Και οι χαρακτήρες προσώπων που περιγράφει, είναι πραγματικά από αυτούς που συναντάμε στην καθημερινότητα. π.χ. ο Κώστας  φοιτητής από τη Λάρισα αναλύει το αγροτικό ζήτημα, λέγοντας: «πατρικίους και  πληβείους, έχει ο  κάμπος της Λάρισας. Άλλοι  παίρνουν σωρό τις επιδοτήσεις και  κατακλέβουν το κράτος και άλλοι αγρότες παίρνουν ψίχουλα και δεν μπορούν να  επιβιώσουν. Ή δίνουν ψίχουλα κάθε φορά πριν τις εκλογές και νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Τόσα παιδιά περνούν σε πανεπιστήμια και οι γονείς ζορίζονται να τα στείλουν», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μανωλάκου. Υποστήριξε ότι το βιβλίο  αυτό το διαβάζει κάποιος «πολύ ευχάριστα, δροσερά, γιατί έχει μία γλώσσα σαν γάργαρο τρεχούμενο νερό». Σημείωσε πως διαβάζοντας το βιβλίο της ήρθε στο μυαλό «το σύνθημα «Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», παραφρασμένο «Μη  σκύβεις στα δύσκολα  το κεφάλι, διαβάζοντας το βιβλίο, σηκώνεσαι και πάλι» κι ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο.

Ο δημοσιογράφος και τελευταίος διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» Βαγγέλης Δεληπέτρος εξήγησε πως δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός με την Άννα Στεργίου διότι έτσι κι αλλιώς είναι φίλη του και συνεργάστηκαν μαζί επί πολλά χρόνια. «Όταν όμως τόσοι άνθρωποι και με τέτοια  πολιτική διαδρομή συστήνουν το βιβλίο σημαίνει κάτι», είπε ο κ. Δεληπέτρος. Εξήγησε πως «οι ήρωες είναι καλοφτιαγμένοι» ότι το βιβλίο έχει «εξαιρετικούς διαλόγους και θαυμάσια πλοκή» και πρόσθεσε ότι «δείχνει ακόμη και τις ζυμώσεις, τις τάσεις και τον διάλογο μέσα στα κόμματα εκείνης της εποχής, που και υπήρχε κι είναι υπαρκτός και σήμερα».

Η συγγραφέας και κοινοβουλευτική συντάκτρια Άννα Στεργίου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και σημείωσε πως ενώ έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια απ΄ όταν ήταν προπτυχιακή φοιτήτρια, πολλά από τα διακυβεύματα παραμένουν, για ειρήνη, εργασία, καλό, δημόσιο, ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Σημείωσε ότι όνειρό της ήταν να σπουδάσει Κοινωνιολογία και το βιβλίο αποτελεί μία κοινωνιολογική αλλά κι ανθρωπολογική ματιά πάνω στην κοινωνία της Κρήτης. Σημείωσε πως έχει επηρεαστεί επιστημονικά κι από την καθηγήτριά της στην Πολιτισμική Ανθρωπολογία, Νάντια Σερεμετάκη και το βιβλίο περιλαμβάνει ζητήματα εξωγαμίας, επιβιώσεων παλαιότερων παραδόσεων, μνήμης κ.ά. Υποστήριξε πως η Κοινωνιολογία δεν έχει βρει τη θέση που της αξίζει στο ελληνικό γίγνεσθαι και κυρίως στην εκπαίδευση, παρά τη χρησιμότητά της πάνω στα κοινωνικά προβλήματα. Υποστήριξε πως ενώ πρόκειται για μία ερωτική ιστορία αναφέρεται σε πολιτικά γεγονότα της εποχής κι αποτελεί έναν διάλογο ανάμεσα στην Κρήτη και την Ήπειρο, δυο περιοχές με ιστορικούς δεσμούς και με κοινή συνιστώσα το ζήτημα της αποδημίας.

 

Η κ. Στεργίου υποστήριξε πως ο Άγιος Δημήτριος ως δήμος είναι μία φιλόξενη πόλη για τον ξένο τον μετανάστη, όπως συνέβη με τον νεαρό Σαϊντού και πως η ίδια έγινε φίλη της Κρήτης γιατί κάποιοι άνθρωποι την αγκάλιασαν στα χρόνια των σπουδών της. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δυο επιλογές, την εύκολη λύση ν΄αφήσει τον ξένο τον μετανάστη στο περιθώριο, όπως συνέβη με τον Κρητικό ήρωα του βιβλίου της τον Δράκο και τη δύσκολη να τον αγκαλιάσει και να δει μακροχρόνια καλύτερα αποτελέσματα. Ζήτησε από τους παριστάμενους Έλληνες πολιτικούς να προσέξουν το ελληνικό βιβλίο και ν΄ αναπτύξουν στρατηγική για την επόμενη μέρα, διότι μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου το χαρτί έχει ανέβει κατά 90%. «Ό, τι έχουμε σ΄αυτή τη χώρα για ν΄αντέχουμε όσα μας συμβαίνουν, την πανδημία, την ακρίβεια, τον πόλεμο είναι ο πολιτισμός μας», ανέφερε και ζήτησε στρατηγική για ανάπτυξη, μεταφράσεις κι εξωστρέφεια.

Τέλος, τόνισε ότι το βιβλίο αποτελεί φόρο τιμής στη γενιά της, που δεν έζησε πολέμους και ηρωικά γεγονότα. Τη χαρακτήρισε ως την «ευτυχισμένη γενιά», η οποία όμως έχει χτυπηθεί αλύπητα από μία δωδεκαετή κρίση και παλεύει για τ΄αυτονόητα και πρέπει το πολιτικό σύστημα επιτέλους να της ξαναδώσει ελπίδα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρέστησαν ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ  – ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης, η βουλευτής Νοτίων Προαστίων του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, στενός συνεργάτης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γιάννης Μπαϊρακτάρης, εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, εκπρόσωποι από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, αδελφοτήτων, συλλόγων κ.ά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα