
Συνάντηση Δένδια με Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές: Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η «Ατζέντα 2030» και το ζήτημα της πιθανής απόκτησης F-35 από την Τουρκία
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχε σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψης των Αμερικανών αξιωματούχων στην Αθήνα.
Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο γερουσιαστής Roger F. Wicker, που ήταν επικεφαλής της αποστολής, ο γερουσιαστής John Cornyn, καθώς και οι βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων Joe Wilson, Lloyd Doggett, Andy Harris, Marc Veasey, Greg Murphy και Jake Ellzey.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά και ο ρόλος της σχέσης αυτής για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα της πιθανής απόκτησης μαχητικών F-35 από την Τουρκία, καθώς και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εξέλιξη αυτή για τις ισορροπίες ασφαλείας στην περιοχή. Παράλληλα, ενημέρωσε την αμερικανική αντιπροσωπεία για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030» στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ακόμη οι τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, σε μια περίοδο αυξημένων διεθνών προκλήσεων.
Καλωσορίζοντας τα μέλη της αντιπροσωπείας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:
«Με μεγάλη χαρά, σας καλωσορίζω στο ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στην Αθήνα.
Θα ήθελα να πω ότι θεωρούμε την επίσκεψή σας ενδεικτική της στενής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι μια σχέση που όπως γνωρίζετε δεν βασίζεται μόνο σε κοινά συμφέροντα, αλλά και σε μια κοινή δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
Θα ήθελα να σας εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση και την εκτίμηση της Κυβέρνησής μου για τη μακρόχρονη στήριξή σας προς την Ελλάδα και τη διακομματική στήριξη της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης, από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η σχέση αναπτύσσεται διαχρονικά.
Είμαι υπερήφανος που ως Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψα τις δύο Συμφωνίες MDCA και χαίρομαι ιδιαίτερα που τις βλέπω να υλοποιούνται.
Φυσικά, μετά την παρουσίασή μας, μπορούμε να συζητήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και δράττομαι της ευκαιρίας της παρουσίας σας σήμερα εδώ για να σας εξηγήσω την οπτική της Αθήνας και να ζητήσω τη συνέχιση της στήριξής σας.
Και πάλι, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ».
Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο διευθυντής Δ’ Κλάδου ΓΕΕΘΑ υποστράτηγος Ιωάννης Κορρές, ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο διπλωματικός σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, πρέσβης Γιώργος Αρναούτης.