Συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη: Επιδίωξη της Αθήνας είναι η αναβίωση του «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία»

Ως όπλο στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να στέλνει νέο αυστηρό μήνυμα προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εξετάζουμε όλα τα σενάρια ακόμα και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής, επισημαίνει χαρακτηριστικά, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η κυβέρνηση πάντως, έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στη σκιά του μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης με τον Recep Tayyip Erdoğan να εξαπολύει νέες βολές κατά του στρατάρχη Χαφταρ. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος από την Αλγερία την οποία επισκέφθηκε, τα «γύρισε» αναφορικά με τη Λιβύη, τονίζοντας ότι η κρίση δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με «στρατιωτικά μέσα».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τον αγωγό Eastmed, εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι.

«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποιεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», μιλώντας για τη σημασία του αγωγού Eastmed για την Ευρώπη, αλλά και τις εντάσεις που δημιουργεί η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γάλλος υπουργός ξεκαθαρίζει, ακόμη, πως «τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών».

Στη δεδομένη συγκυρία η συνάντηση Μητσοτάκη – Macron, την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς ο Γάλλος πρόεδρος έχει απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις προς την Τουρκία προκαλώντας την οργή του Tayyip Erdoğan, έχει καταγγείλει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και στέλνει τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, το αεροπλανοφόρο «Σαν ντε Γκωλ», στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνοδεία ελληνικής φρεγάτας.
Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος, μπορεί να φανεί πολύτιμος και σε ότι αφορά το αίτημα της Αθήνας για μείωση του στόχου αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ η συζήτηση ξεκινά και επισήμως, πλέον σε επίπεδο Eurogroup.

Στην περίπτωση πάντως, που το Παρίσι στηρίξει με αποφασιστικότητα το ελληνικό αίτημα, θα είναι δύσκολο από την πλευρά του Βερολίνου να το απορρίψει. Άλλωστε, οι σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας διανύουν, όπως φαίνεται μια περίοδο δοκιμασίας.

Η Angela Merkel, επίσης, δεν έχει τον ισχυρό ρόλο που είχε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Γερμανία την ίδια καλπάζουσα οικονομία που της έδινε την ευχέρεια να επιβάλλεται.
Σε αυτό το σκηνικό, η Γαλλία από την πλευρά της ελπίζει ότι η Ελλάδα θα αγοράσει οπλικά συστήματα και ειδικά τις φρεγάτες καθώς επίσης και ότι θα αντιμετωπίσει ευνοϊκά τις όποιες γαλλικές επενδύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γαλλία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Emmanuel Macron, ενώ θα δώσει το «παρών» στο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, στο οποίο θα λάβουν μέρος, περίπου εκατό επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα