ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ: Πολλά τα «όχι», λίγα τα «ναι»
Σε οικονομία κι εργασιακά οι μεγάλες διαφωνίες του πρωθυπουργού με το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Μπορεί να μην βρίσκονται εν ζωή η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ για να φέρουν ειρήνη στην χρόνια διαμάχη- όπως στην παλιά ελληνική ταινία-των Βροντάκηδων με τους Φουρτουνάκηδες, αλλά φαίνεται ότι Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης προσωρινά έβαλαν στην άκρη την αντιπαλότητα τους και συνομίλησαν με τρία χρόνια καθυστέρηση.
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Οι περισσότεροι κάνουν λόγο ότι έσπασε ο πάγος. Κάτι που ουδείς μπορεί να το πει με βεβαιότητα, διότι εάν κρίνουμε από τις διαρροές-ένθεν κακείθεν- οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσαν και ότι διαφωνούν, αλλά υποστήριξαν πως πρέπει να επανέλθει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάτι που έχει σταματήσει να υπάρχει από το 2012, όταν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε και από κόμμα διαμαρτυρίας μετατράπηκε σε κόμμα εξουσίας.
Και οι δύο πλευρές μίλησαν για «μία θεσμική και πολύ καλή συνάντηση», όμως πίσω από τις γραμμές των διαρροών, τότε ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι ούτε ο πάγος έσπασε, ούτε λειάνθηκαν οι διαφωνίες των δύο σε βασικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Έχουν διαφορετική οπτική γωνία και επί της ουσίας ο ένας την έκανε γνωστή στον άλλο.
Για το μόνο πράγμα που συμφώνησαν είναι το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Όμως κι εκεί έχουν διαφωνίες. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και του έδωσε σε έντυπη μορφή την εθνική στρατηγική που παρουσιάστηκε προ ολίγων μηνών. Την ίδια ώρα ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε την σύσταση μίας εθνικής επιτροπής, όπου στο θέμα να συμπεριληφθεί και το στεγαστικό, το οποίο το ΠΑΣΟΚ θεωρεί την υπ’ αριθμόν πρώτη αιτία για τα νέα ζευγάρια που αποφεύγουν να τεκνοποιούν. Όμως σε γενικές γραμμές αποφάσισαν στο εν λόγω θέμα να συνεχίσουν τον διάλογο, ώστε να βρεθεί η κοινή γραμμή δράσης.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά και οι δύο συμφωνούν ότι πρέπει να συνεχιστεί διάλογος με την Τουρκία. Όμως ο κ. Ανδρουλάκης κινείται σε διαφορετική ρότα. Κάτι που ανέφερε στον πρωθυπουργό. Η θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ότι επειδή η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελληνική διπλωματία να κινηθεί ώστε να υπάρξει μία οικονομική σχέση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά να μετατραπούν σε ευρωτουρκικά. Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε την φράση ότι «όπως τα σύνορα των χωρών της Βαλτικής με την Ρωσία και της Φιλανδίας με την Ρωσία θεωρούνται ευρωπαϊκά σύνορα, αυτό πρέπει να ισχύει και για της Ελλάδας με την Τουρκία».
Η αναθεώρηση του Συντάγματος
Εκεί που συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει ανοικτός διάλογος και συνεργασία ήταν στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Απλά ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε ο διάλογος να διεξαχθεί επί ξεκάθαρης ατζέντας και όχι γενικά και αόριστα. Βέβαια δεν έθεσαν σε ποια άρθρα να συμφωνήσουν, όμως ο κ. Ανδρουλάκης, όπως δήλωσε και την Πέμπτη το πρωί σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, θα συναινέσει στο άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μόνο εάν υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, ενώ ζήτησε και αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Για το άρθρο 16 ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ζητά την ένταξη των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στον ευρύτερο ακαδημαϊκό χάρτη με κριτήρια γεωγραφικά, οικονομικά και κατανομής επιστημονικών πεδίων. Στο θέμα της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το ΠΑΣΟΚ ζητά να μην επιλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά από ένα μεγαλύτερο εκλεκτορικό σώμα, το οποίο θα έχει συνταγματική κατοχύρωση και θα μετάσχουν και οι δικαστές, προκειμένου να νιώσουν οι πολίτες πως υπάρχει αξιοπιστία και ότι η ηγεσία της δικαιοσύνης δεν είναι έρμαιο της πολιτικής εξουσίας.
Με την συγκεκριμένη πρόταση δεν συμφωνεί η κυβέρνηση, οπότε θα πρέπει να αποκλειστεί ότι θα συμπεριληφθεί στην συνταγματική αναθεώρηση. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός επανέφερε στην συζήτηση την ανάγκη να κατοχυρωθεί συνταγματικά η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές, κατά το πρότυπο των ευρωεκλογών, ενημερώνοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι θα επαναφέρει το σχετικό νομοθέτημα πριν από τις εθνικές εκλογές, με τον κ. Ανδρουλάκη να είναι κι εκεί θετικό, αλλά με προϋποθέσεις.
Σε διαφορετικούς δρόμους
Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν έγινε συζήτηση, αλλά πριν από τη συνάντηση οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είχαν ενημερώσει αυτούς του πρωθυπουργού, ότι το Κίνημα δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα πρόσωπο που να προέρχεται από την κεντροδεξιά.
Στο τετ-α-τετ τελικά ο κ. Ανδρουλάκης δεν πρότεινε τον κ. Βενιζέλο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το θεωρεί άκομψο να αδειάζουν καθ’ αυτό τον τρόπο την νυν Πρόεδρος, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Ο δεύτερος είναι ότι η επιλογή και η πρόταση για τον Προέδρο της Δημοκρατίας είναι και ευθύνη και δικαίωμα του πρωθυπουργού. Οπότε σεβόμενος αυτό το δικαίωμα, ο κ. Ανδρουλάκης θα λάβει θέση όταν θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόσωπο που προτείνει αντί της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Οι διαφωνίες και τα «όχι»
Από την συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε ότι η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ στον προϋπολογισμό θα είναι σφοδρή, το οποίο θα ψηφίσει μόνο τις αμυντικές δαπάνες, όπως παραδοσιακά κάνει εδώ και δεκαετίες.
Για την επιλογή του Συνηγόρου του Πολίτη, όπως ενημέρωσε ο κ. Ανδρουλάκης, πρώτα θα περιμένει την πρόταση και μετά θα τοποθετηθεί. Παρά το γεγονός ότι έχει ευρεία πλειοψηφία η Νέα Δημοκρατία στην Διάσκεψη των Προέδρων απαιτείται και σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς η επιλογή του προσώπου χρειάζεται τα 3/5 της Διάσκεψης.
Από εκεί και πέρα σε άλλο μήκος κύματος εκπέμπουν οι συχνότητες των δύο πολιτικών αρχηγών, στα θέματα της οικονομίας και της εργασίας. Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην φορολόγηση 5% των υπερκερδών των τραπεζών, το οποίο θα αποφέρει ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ για τα τελευταία δύο χρόνια. Ήδη η κυβέρνηση απέρριψε την σχετική τροπολογία και αναζητεί κάποια μέτρα για να μην φανεί εκτεθειμένη στους πολίτες, ότι αρνείται μία φιλολαϊκή παρέμβαση.
Στο θέμα της εργασίας η κυβέρνηση προκρίνει τον κατώτατο μισθό να τον αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο, μέσω ενός μαθηματικού τύπου, τον οποίο ψήφισε προχθές στην Βουλή. Τουναντίον το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει με πάθος την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ την Τρίτη κατέθεσε τροπολογία ζητώντας την επαναφορά των τριετιών και της διαιτησίας μεταξύ Εργοδοτών κι εργαζομένων.
Επίσης σε διαφορετική ρότα κινούνται και οι δύο στο φλέγον της ακρίβειας, που αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ ζητά μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, αλλά και νέους περιορισμούς που θα ισχύσουν αναδρομικά στην golden visa, ώστε να υπάρξουν περαιτέρω ακίνητα προς ενοικίαση και να αποκλιμακωθούν οι τιμές των ενοικιαζόμενων σπιτιών. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρνητικός σε αυτές τις θέσεις επιμένοντας πως η κυβερνητική τακτική θα αποδώσει καρπούς. Όμως ο πρωθυπουργός ήταν θετικός στη σύσταση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή που έχει προτείνει εδώ κι ένα περίπου χρόνο το ΠΑΣΟΚ.
Τέλος στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι δεν θα κάνει πίσω στο ευρωπαϊκό δικαστήριο όπου έχει προσφύγει, δηλώνοντας βέβαιος ότι στο τέλος θα δικαιωθεί. Φυσικά για μία ακόμη φορά ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να υπάρξει και δική του ενημέρωση, αλλά και της κοινωνίας για ποιον λόγο είχε δοθεί από την αρμόδια εισαγγελέα η εντολή παρακολούθησης.