Συνάντηση Μητσοτάκη – Χαφτάρ: «Υπέρ κατάπαυσης πυρός, κατά μνημονίου Ερντογάν – Σάρατζ»

Ο πρωθυπουργός δέχτηκε τον στρατάρχη ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη. Η συνάντησή τους διήρκεσε 40 λεπτά

Τον ισχυρό άνδρα της Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή -καθώς δεν ήταν επίσημη η επίσκεψη- και διήρκεσε 40 λεπτά, ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατου ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Ο κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στη χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Ο στρατάρχης κατά την διάρκεια της συζήτησης κατήγγειλε, ειδικότερα, τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Μητσοτάκης: «Ναι στην κατάπαυση του πυρός»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Άκυρο το μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ

Από τη συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χαφτάρ για την ακυρότητα του μνημονίου Σάρατζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Βίντεο από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Χαφτάρ

Στις 13:00 στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή ξεκίνησε η συνάντηση Μητσοτάκη-Χαφτάρ.

Νωρίτερα είχε τετ α τετ με τον Νίκο Δένδια

Νωρίτερα ο κ. Χαφτάρ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σε μία συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα και στη συνέχεια ο Ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε για την σημερινή κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και για την επόμενη ημέρα εκεί, αφού θα έχει επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός. «Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή (διεθνής μηχανισμός επιτήρησης εκεχειρίας), είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της απομάκρυνσης των μισθοφόρων από τη Λιβύη».

 

Διαβάστε επίσης