Στήριξη γιοκ στα Σκόπια για είσοδο στην Ε.Ε., αν δεν τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Β. Μακεδονίας, Stevo Pendarovski

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski, συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης (5/10) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναπόφευκτα στο “μενού” τού τετ-α-τετ που είχαν οι δύο άντρες ήταν και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατ’ αρχάς, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Pendarovski επιβεβαίωσαν τη σημαντική δυναμική που διαμορφώνεται στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμφωνώντας παράλληλα στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας και της συνδεσιμότητας.

Αυτό που πάντως ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ότι η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί δεν είναι “αυθύπαρκτη”. Αντιθέτως, συναρτάται ΑΠΟΛΥΤΩΣ με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας διεύρυνσης.

Σιωπηλός επί του συγκεκριμένου θέματος ο Πρόεδρος της Β. Μακεδονίας περιορίστηκε να πει ότι η χώρα του προσδοκά από την Ελλάδα να στηρίξει στη Σύνοδο Κορυφ΄ής στη Λουμπολπιάνα της  Σλοβενίας το αίτημα όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά κυρίως της Β. Μακεδονίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θυμίζεται ότι ο Stevo Pendarovski πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία Ρούσσος Κούνδουρος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο ηγετών έχουν ως εξής:

>>Κυριάκος Μητσοτάκης: “Είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι στην Αθήνα. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω δια ζώσης τα θερμά συλλυπητήριά μου για το θάνατο 14 ανθρώπων από την καταστροφική φωτιά την ημέρα κατά την οποία η χώρα σας γιόρταζε την 30ή επέτειο από την ανεξαρτησία της.

Αποδίδουμε μεγάλη σημασία, όπως γνωρίζετε, στην ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων αλλά και στην προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας για την Βόρεια Μακεδονία. Είναι ένα θέμα που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αύριο στη Σλοβενία, στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Με χαροποιεί που η διμερής μας συνεργασία προχωρά με σταθερά βήματα σε θέματα ενέργειας, άμυνας, διασυνδεσιμότητας και διασυνοριακής συνεργασίας. Προσβλέπω στη συζήτηση που θα έχουμε για όλες τις πτυχές της διμερούς μας συνεργασίας.

“Και πάλι, καλώς ήρθατε στην Αθήνα κ. Πρόεδρε”.

>>Stevo Pendarovski: “Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Πρόκειται για μία ιστορική επίσκεψη σε ανώτατο επίπεδο, δεδομένης της συνάντησης των δύο Προέδρων της Δημοκρατίας και, ασφαλώς, της συνάντησης με εσάς, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Γνωρίζω ότι σήμερα θα αναχωρήσετε για τη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Πολύ σύντομα θα ήθελα να ξεκινήσω με αυτό -δεδομένης της παρουσίας των μέσων ενημέρωσης. Η Ελλάδα ανήκει στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Προσδοκούμε πως αύριο, στη Σλοβενία, μαζί με πολλούς άλλους ευρωπαίους φίλους μας, θα στηρίξετε το αίτημα όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά κυρίως της χώρας από την οποία προέρχομαι και της οποίας είμαι Πρόεδρος, της Βόρειας Μακεδονίας. Θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αναμένουμε εδώ και πολύ καιρό, καθώς πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις.

Επί του παρόντος είμαστε εν μέσω προσπαθειών για να βρούμε κοινό τόπο με τους φίλους μας στη Βουλγαρία. Δεν θέλουμε να «κόψουμε δρόμο» στην πορεία προς την ΕΕ, αλλά να εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις, όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται. Και να έχουμε ισότιμη μεταχείριση με όλους τους άλλους.

Ωστόσο, περιμένουμε εδώ και 16,5 χρόνια. Είμαστε σε καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας και έχει έρθει η στιγμή να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν χρόνια. Επομένως αυτό που ζητάμε δεν είναι να γίνουμε μέλη εν μία νυκτί, αλλά ζητάμε να μας δοθεί η ευκαιρία να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Και στη συνέχεια εμείς και πολλοί ευρωπαίοι φίλοι μας να ολοκληρώσουμε όλες τις ενταξιακές ενότητες, τα πρώην κεφάλαια. Είμαστε, λοιπόν, έτοιμοι. Πιθανότατα είμαστε η καλύτερα προετοιμασμένη υποψήφια χώρα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρα, χρειαζόμαστε, αξίζουμε μια πραγματική ευκαιρία να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις και βασιζόμαστε σε εσάς, στη στήριξή σας, όπως πάντα. Και ιδίως τα τελευταία 2,5 χρόνια, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως, εδώ καταγράφεται αναβάθμιση. Πάντα υπενθυμίζω σε όσους το ξεχνούν ότι το δεύτερο τμήμα της συμφωνίας αφορά τη θέσπιση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, κι όχι μόνο το ονοματολογικό. Γνωρίζετε καλά αυτή τη παράμετρο της διμερούς μας σχέσης.

Σας ευχαριστώ για όλη την προσπάθεια που έχετε κάνει μέχρι στιγμής και προσβλέπουμε σε λίγες ακόμα προσπάθειες αύριο”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα