Συνάντηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ – Κίνας στη Σιγκαπούρη

Οι δυο πλευρές θα συζητήσουν για την κλιμάκωση στη Ταϊβάν

Εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης ΗΠΑ – Κίνας θα γίνει σήμερα στη Σιγκαπούρη η συνάντηση του υπουργού Άμυνας του Πεκίνου με τον Αμερικανό ομόλογό του, όπως μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

«Ο Γουέι Φενγκχέ θα συναντηθεί σήμερα με τον Λόιντ Όστιν για πρώτη φορά» από τότε που ο δεύτερος ανέλαβε τα καθήκοντά του, στο περιθώριο του φόρουμ για την ασφάλεια «Διάλογος του Σάνγκρι- λα» που οργανώνει η Σιγκαπούρη, αναφέρθηκε.

Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τα ζητήματα για τα οποία αντιπαρατίθενται οι δύο χώρες: η θάλασσα της Νότιας Κίνας, η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ταϊβάν.

Το Πεκίνο θεωρεί το νησί αυτό των 24 εκ. κατοίκων δικό της έδαφος, αν και δεν το ελέγχει. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τη στρατιωτική πίεση στο νησί.

Η κλιμάκωση στη Ταϊβάν

Η συνάντηση μεταξύ του Γουέι και του Όστιν πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες μετά την παραβίαση της ζώνης εναέριας αναγνώρισης της Ταϊβάν (ADIZ) από 30 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, τη σημαντικότερη που έχει καταγραφεί το 2022.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι οξύνει την ένταση με την Ταϊβάν, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να χαρακτηρίζει αυτές τις παραβιάσεις ένδειξη «μιας ολοένα και πιο προκλητικής ρητορικής και δραστηριότητας» από την πλευρά του Πεκίνου.

Ο «Διάλογος της Σάνγκρι-λα», ένα φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του τομέα της ασφάλειας και εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, διεξάγεται στη Σιγκαπούρη από τις 10 ως τις 12 Ιουνίου. Τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας covid-19.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα