«Σύναξη» ρητόρων με… ξεμπρόστιασμα δημαγωγών

Σε μια ξεχωριστή βραδιά με αρκετά πολιτικά μηνύματα προς αντιπάλους αλλά και πολίτες εξελίχθηκε η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Άδωνη Γεωργιάδη για την τέχνη της Ρητορικής

Με πολλή Ελλάδα και πολύ κόσμο γέμισε την Τετάρτη το απόγευμα το Κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στην οδό Πειραιώς. Αφορμή η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, «Απλά μαθήματα ρητορικής», που όπως είπε ένας εκ των εκλεκτών ομιλητών της εκδήλωσης δεν είναι απλά αλλά πολύτιμα…

Η βραδιά δεν περιορίστηκε στα συνηθισμένα αντίστοιχων βιβλιοπαρουσιάσεων, καθώς είχε από όλα: διδαχές δημοκρατίας ταξιδεμένες από το αρχαιοελληνικό χθες στο παγκοσμιοποιημένο σήμερα, αρκετό χιούμορ μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών, αλλά και σκληρές επισημάνσεις για σκοτεινά πολιτικά θέματα όπως η σκευωρία Novartis. Μέχρι και οι γνωστοί-άγνωστοι μπαχαλάκηδες «υποδέχτηκαν» τον Άδωνι Γεωργιάδη και τους προσκεκλημένους του, ευτυχώς περιοριζόμενοι σε μερικά τρικάκια κι ένα αναρτημένο ιδεοληπτικό πανό σε παρακείμενο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.

Το καλωσόρισμα των καλεσμένων –το «Ως ευ παρέστητε» όπως είπε χαρακτηριστικά– έκανε η συντονίστρια της εκδήλωσης, Ευγενία Μανωλίδου, υπό την ιδιότητα της διευθύντριας της «Ελληνικής Αγωγής», δηλαδή της σχολής που ίδρυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης πριν από περίπου τρεις δεκαετίες. Μετά από μία σύντομη παρουσίαση η κ. Μανωλίδου προσφώνησε την πρώτη ομιλήτρια καθηγήτρια Γεωργία ΞανθάκηΚαραμάνου, η οποία χαρακτηρίζοντας χρήσιμο το έργο του συγγραφέα στάθηκε εμφατικά στην αμεσότητα και την παραστατικότητα της γραφής του. Σύμφωνα με την πολύπειρη καθηγήτρια, η ορθή γνώση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αποτελεί, για κάθε Νεοέλληνα, για κάθε πολίτη του κόσμου, οδό για ολόπλευρη πολιτιστική ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε ότι η ρητορική τέχνη που είναι η τέχνη της πειθούς συνδέεται άμεσα με τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ανάπτυξη της Δημοκρατίας.

Η τέχνη που δεν θα χαθεί και οι δημαγωγοί

Η σκυτάλη των ομιλητών δόθηκε στη συνέχεια στο υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η ρητορική είναι τέχνη και μπορεί να διδαχτεί, εκφράζοντας παράλληλα την βαθιά πεποίθησή του ότι η ρητορική δεν πρόκειται να χαθεί ούτε δύναται να υποκατασταθεί από την ψηφιακή τεχνολογία.

Παρά το τεχνοκρατικό προφίλ του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης που ήταν ο τρίτος βασικός ομιλητής της βραδιάς, υπογράμμισε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης συγκεντρώνει τρία χαρακτηριστικά, τον λόγο, το πάθος και το ήθος, και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης συμβάλλει με το βιβλίο του στην πραγμάτωση της βαθιάς επιθυμίας του Αριστοτέλη να γίνει η ρητορική κτήμα όλων των πολιτών.

Γιατί αυτό; Προκειμένου όπως είπε ο Κυρ. Πιερρακάκης επικαλούμενος την παραίνεση του αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, να μπορούν οι πολίτες να ξεχωρίσουν τους δημαγωγούς. Επισημαίνοντας, τέλος, τη χρησιμότητα του νέου έργου του Άδωνι Γεωργιάδη, ο Κυρ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι ο σωστός τίτλος του βιβλίου θα έπρεπες να είναι «Πολύτιμα μαθήματα ρητορικής».

Ως άλλοτε πολιτικό αντίπαλο που ξεχώριζε για τις δεινές ρητορικές ικανότητές του προσφώνησε ο Άδωνις Γεωργιάδης τον έτερο ομιλητή Γρηγόρη Ψαριανό, ενθυμούμενος μία κοινοβουλευτική ομιλία του τελευταίου στο πρώτο μνημόνιο.

Με την ατάκα ότι τα μισά από όσα είχε πει σε εκείνη την ομιλία του «ήταν λάθος», ο Γρ. Ψαριανός έκανε από του βήματος πολλές έμμεσε αναφορές σε σύγχρονους δημαγωγούς, ζήτησε να μάθουμε πάλι την γλώσσα με τα πνεύματα και τόνους, ενώ διάβασε κείμενα ρητόρων και διαξιφισμούς ανάμεσά τους, όπως παρατίθενται στο βιβλίο.

Η βιβλιοπαρουσίαση απέκτησε πιο χαλαρό αλλά και πιπεράτο πολιτικό χαρακτήρα όταν στο κλείσιμο ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε ανέλαβε τον συντονισμό ενός ιδιότυπου live ντιμπέιτ με τους προσκεκλημένους ομιλητές, όπου κυριάρχησαν πολλές ευθείες και έμμεσες βοές περί δημαγωγίας σε στελέχη και τον αρχηγό του ΣΫΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε ταλαντούχο δημαγωγό.

Κοσμοσυρροή…

Πολύς ήταν όπως προαναφέρθηκε ο κόσμος που τίμησε την καινούργια βιβλιογραφική απόπειρα του Άδωνι Γεωργιάδη. Στις πρώτες σειρές του αμφιθεάτρου του «Ελληνικού Κόσμου» βρέθηκαν μεταξύ άλλων δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς (σ.σ. έσπευσαν να το χαιρετίσουν σχεδόν όλα τα στελέχη της Ν.Δ.) και ο Παναγιώτη Πικραμμένος, πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί όπως ο Κωστής Χατζηδάκης (Υγείας), η Νίκη Κεραμέως (Παιδείας), ο Θάνος Πλεύρης (Υγείας), ο Νίκος Παπαθανάσης (αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων), ο Θεόδωρος Σκυλακάκης (αναπλ. υπουργός Οικονομικών), η Δόμνα Μιχαηλίδου (υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), η Ζωή Ράπτη (υφυπουργός Υγείας), ο Χρήστος Δήμας (υφυπουργός Έρευνας και  Τεχνολογίας), ο Γιώργος Στύλιος (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), ο Γιάννης Τσακίρης (υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και ο Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Εθνικής Άμυνας).

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, η σύζυγος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, καθώς και ο μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν και μαθητές της «Ελληνικής Αγωγής».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα