Συνεχείς παροχές μέχρι τις εκλογές

Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουν οι πολίτες την ακρίβεια και να σταματήσουν οι γκρίνιες στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές

 

Και βέβαια μία κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να πάει σε εκλογές δίχως παροχές. Αυτό θα ισχύσει και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ήδη έχει κάνει τα κουμάντα της και όπως έλεγε ο Χρήστος Σταϊκούρας: «Στην κοινωνία θα μοιραστεί το έξτρα περιθώριο που προέρχεται από τις αυξημένες επιδόσεις της οικονομίας».

Το 2023 έρχεται με ανοιχτό το παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά. Στα σκαριά βρίσκεται το ήδη υπάρχον σχέδιο των φορολογικών  ελαφρύνσεων για το 2023 ύψους 2,5 δισ. ευρώ,  σε 2,7 εκατ. μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων. Η μεσαία τάξη αναμένεται να είναι από τους μεγάλους κερδισμένους, καθώς θα καταργηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προβλέπονται ενέσεις στην αγορά των ακινήτων με αναστολές φόρων και διατήρηση φορολογικών εκπτώσεων.

Ανάλογα με την ενεργειακή κρίση και  τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν αποκλείεται το αποθεματικό  του 1 δισ. Ευρώ για το 2023 – εφόσον δεν καταναλωθεί σε έκτακτα μέτρα στήριξης- να διοχετευθεί σε στοχευμενες παροχές.

Σχετικά με τα ήδη γνωστά μέτρα, και όσα θα εφαρμοστούν  επόμενο έτος, περιγράφονται στο νέο προϋπολογισμό που κατατίθεται στη Βουλή. Ειδικότερα:

  • Από την 1η Ιανουαρίου το 2023 μπαίνει τέλος στην ειδική εισφορά αλληλεγγύη. Μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ήρθε η χρονιά των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων να δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα.
  •  Οι επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Προϋπόθεση ότι αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση.
  •  Το μέτρο της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2,2 εκατ. Εργαζομένων. Επίσης καταργείται η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το μέτρο αυτό καλύπτει 600.000 υπαλλήλους.
  •  Έως και τις 30 Ιουνίου 2023 διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων), καφέδες, ροφήματα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εστίαση, εισιτήρια κινηματογράφων, υπηρεσίες που παρέχουν γυμναστήρια και σχολές χορού, εισιτήρια ζωολογικών κήπων.
  •  Αναστέλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα και επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
  • Μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024 αναστέλλεται  η επιβολή φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Επεκτείνεται για 2 έτη η παροχή έκπτωσης φόρου κατά 40% για τις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους.

Ασκήσεις επί χάρτου με βάση το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων του 2022 και η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου το επόμενο έτος θα κρίνουν το εύρος της νέας δέσμης κυβερνητικών παροχών στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθούν η ακρίβεια και οι φουσκωμένες δόσεις των δανείων που εγκυμονούν μια νέα αύξηση των κόκκινων δανείων.

Ήδη ο προϋπολογισμός του 2023 ενσωματώνει μέτρα στήριξης 4,2 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, στη βάση όσων ήδη η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει (και νομοθετήσει σε πολλές περιπτώσεις), αλλά δεν λέει κουβέντα για τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Σχετική αναφορά έχει κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η απουσία συγκεκριμένων προβλέψεων εσόδων από τη φορολόγηση των υπερκερδών συνδέεται με το γεγονός ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ο σχετικός ευρωπαϊκός Κανονισμός, αν και έχει γίνει σχετική προαναγγελία. Η φορολόγηση των υπερκερδών -με συντελεστή 90%, είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός- υπολογίζεται πως θα οδηγήσει σε βεβαίωση πρόσθετων εσόδων της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας έτσι μια «μαγιά» για ένα νέο κύκλο παροχών πριν τις κάλπες.

Στη «μαγιά» αυτή υπάρχουν προσδοκίες πως θα προστεθούν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ από το πρόσθετο αποθεματικό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό στις γενικές κρατικές δαπάνες για κάλυψη της συνεισφοράς του δημοσίου στις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Τους τελευταίους μήνες, η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου έχει οδηγήσει το υπουργείο Ενέργειας να βγάζει τον λογαριασμό των μηνιαίων επιδοτήσεων μόνο με τα κεφάλαια του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει το περιθώριο να κάνει οικονομία.

Το επόμενο έτος, ο προϋπολογισμός έχει στηριχθεί στην παραδοχή ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κυμανθούν σε μέσα επίπεδα στα 85 δολάρια το βαρέλι (υιοθετώντας τις σχετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και Κομισιόν) και το φυσικό αέριο θα έχει μέση τιμή στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξεις πως οι προβλέψεις μπορούν να τιναχθούν στον αέρα μέσα σε μία ημέρα. Επί του παρόντος, φαίνεται να έχουν αυξημένες πιθανότητες επιβεβαίωσης.

Αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, από το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως θα μπορούσαν να περισσέψουν κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το ταμείο των σχεδιαζόμενων παροχών σε 1 δισ. ευρώ.

Εφόσον «κλειδώσει» το περιθώριο νέων παρεμβάσεων, προτεραιότητα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης φαίνεται να έχουν μέτρα με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ αλλά και μια πιθανή παρέμβαση στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών δανείων, όπου δεν αποκλείεται κρατική επιδότηση επιτοκίου κόντρα στις αυξήσεις.

Αντίθετα, η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου (βουτιά έως και τα 83 δολάρια χθες, μετά από δημοσίευμα για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ στις 4 Δεκεμβρίου με επάνοδο στα 86 μετά τη διάψευση από το Ριάντ) και η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου απομακρύνουν -τουλάχιστον επί του παρόντος- το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στη λιανική τιμή του ντίζελ κίνησης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα