Συνεχίζει η Μόσχα να ανταλλάσσει πληροφορίες με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε τη «συνεργασία» ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα θα συνεχίσει να ενημερώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκτόξευση διηπειρωτικών ή εκτοξευόμενων από υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σημειώνεται πως ο ίδιος ο Ριαμπκόφ ανακοίνωσε χθες (29/3) ότι η Μόσχα έχει σταματήσει να ενημερώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις πυρηνικές της δραστηριότητες, περιλαμβανομένων δοκιμαστικών εκτοξεύσεων, μετά την αποχώρησή της από τη συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων τον περασμένο μήνα.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε πως η Ρωσία, παρά την αναστολή, δεσμεύθηκε να εμμείνει στα όρια για τις πυρηνικές κεφαλές και πως θα συνεχίσει επίσης να εφαρμόζει μια συμφωνία του 1998 για ανταλλαγή ειδοποιήσεων σχετικά με εκτοξεύσεις πυραύλων, ανέφερε το Interfax.

«Δεν είναι μία υπεύθυνη πυρηνική δύναμη»

Αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε τον περασμένο μήνα πως η απόφαση της Ρωσίας έδειξε ότι «δεν είναι μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη». Ο Πούτιν τη δικαιολόγησε λέγοντας, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, πως η Δύση ενεπλάκη απευθείας στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον βάσεων ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Είπε πως η απαίτηση του ΝΑΤΟ, ότι η Ρωσία θα πρέπει να επιτρέψει επιθεωρήσεις των πυρηνικών βάσεών της βάσει της συνθήκης New START, είναι ως εκ τούτου παράλογη. Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη πως άρχισε γυμνάσια με τη συμμετοχή χιλιάδων ανδρών του στρατού της, στα οποία θα δοκιμαστεί ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Yars.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα