Συνεχίζεται ο πολιτικός «πόλεμος» στο εσωτερικό της Αλβανίας

Νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και οπαδών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι προσπαθούν να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου

Συνεχίζεται ο πολιτικός «πόλεμος» στο εσωτερικό της Αλβανίας, αναφορικά με την ακύρωση των δημοτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για της 30 Ιουνίου. Με αποτέλεσμα για ακόμα μία φορά να πραγματοποιηθούν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των οπαδών της αντιπολίτευσης που θέλουν να εμποδίσουν την διεξαγωγή των εκλογών.

Η κρίση στην Αλβανία εισήλθε στη φάση συγκρούσεων σε εκλογικά τμήματα κυρίως στους δήμους που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Με ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός της γείτονος απειλεί ανοιχτά όσους προσπαθήσουν να σταθούν εμπόδιο στις εκλογές αυτές, κινδυνεύοντας με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Απαγόρευση εξόδου από την χώρα σε όσους θέλουν ακύρωση των εκλογών

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι αύριο η Βουλή θα ψηφίσει νόμο που θα απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα για 5-10 χρόνια σε όλους όσοι επιδιώκουν την παρεμπόδιση των εκλογών. Από τη δική του πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσια ανακοίνωσε ότι η αυριανή μέρα θα είναι περισσότερη δύσκολη για τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του.

Ειδικότερα, ένταση επικρατεί σε πέντε εκλογικά τμήματα σε διάφορους δήμους της χώρας. Στο δήμο του Μπουρέλι, στο βόρειο τμήμα της χώρας υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες. Η αστυνομία με χρήση δακρυγόνων και γκλοπ προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδο των οπαδών της αντιπολίτευσης στο εκλογικό τμήμα, αλλά δεν τα κατάφερε. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν, πήραν το εκλογικό υλικό και το πυρπόλησαν.

Αποσύρθηκε εκλογικό υλικό

Στο δήμο του Κούκεσι η αστυνομία, μπροστά στην πίεση των διαδηλωτών αναγκάστηκε να αποσύρει εθελοντικά το εκλογικό υλικό. Οι ίδιες σκηνές επαναλήφθηκαν σήμερα και στους δήμους της Κάμζα, λίγο έξω από τα Τίρανα, της Μαλακάστρα στο νότο της χώρας, του Μπιλίστι, ανατολικά. Προηγήθηκαν χθες τα επεισόδια στη Σκόδρα, όπου οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το εκλογικό κέντρο.

Οι δήμοι που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, περίπου το 40% των δήμων, ζήτησαν από την κυβέρνηση, σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος, να αποσύρει την εκλογική υποδομή από τους δήμους αυτούς. Οι δήμοι αυτοί αρνούνται επίσης να εκδώσουν και ανακοινώσουν τους εκλογικούς καταλόγους την όποια άλλη συμμετοχή που να καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή των εκλογών.

Διαβάστε επίσης