Συνεχίζεται το ποδοσφαιρικό μνημόνιο

Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Οι ξένοι τοποτηρητές που επέβαλαν ποδοσφαιρικά μνημόνια στη χώρα μας, συνεχίζουν απτόητοι. Αποφάσισαν να παραμείνουν στην Ελλάδα για αν βελτιώσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο με τους χρυσοπληρωμένους ανθρώπους τους και να ικανοποιούνται από την εικόνα ενός τελικού κυπέλλου κεκλεισμένων των θυρών, στον οποίο πέφτει ξύλο ακόμη και ανάμεσα σε αυτούς στους οποίους διέθεσε προσκλήσεις η ΕΠΟ.

Να μένουν ικανοποιημένοι από τους ξένους διαιτητές που ορίζουν καθώς οι Έλληνες δεν τους… κάνουν-αλήθεια ποιος είναι αρμόδιος για την καταλληλότητά τους;-και να συνεχίσουν να φέρνουν τους φίλους τους από το εξωτερικό στην ωραία Ελλάδα.

Η παρέα της FIFA τα βλέπει… όλα καλά. Αποτέλεσμα; Συνεχίζει ο Βίτορ Μέλο Περέιρα στον προεδρικό θώκο της ΚΕΔ αλλά και ο Χουάν Αντόνιο Φερνάντες Μαρίν στο πόστο του αντιπροέδρου, και μαζί Φούσεκ και Χούμπελ.

Τα έσοδα από τις εθνικές ομάδες που αποτελεί την κύρια πηγή για την διατήρηση λειτουργίας της ΕΠΟ, αντί να πάνε στην ανάπτυξη και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, οδηγούνται κατευθείαν στις τσέπες των χρυσοκάνθαρων ξένων που θα συνεχίσουν να κάνουν τη ζωάρα τους εις υγείαν των ιθαγενών, που δεν πήραν ούτε καθρεφτάκια για να ξεγελαστούν. Γιατί είναι τέτοια η εικόνα της αδράνειας και της ανικανότητας που αποτυπώθηκε (και) στον πρόσφατο τελικό κυπέλλου του ΟΑΚΑ. Σε αυτόν που είχε βία, ξένους διαιτητές και δεν είχε προσκεκλημένους όπως κάθε γιορτή(του ποδοσφαίρου).

Συνέντευξη Τύπου για ανακοινώσεις η σημερινή χωρίς να δεχθούν οι ξένοι ούτε μια ερώτηση από τους ιθαγενείς. Συμβαίνει και αυτό σε καθεστώτα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τη χώρα που γέννηση την δημοκρατία.

Ο υπεύθυνος εθνικών ομοσπονδιών της FIFA τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης  στην ΕΠΟ ότι η παγκόσμια ομοσπονδία είναι ικανοποιημένη από τη δουλειά της ΚΕΔ, ενώ πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα ανταλλαγής διαιτητών, δηλαδή θα συνεχίσουν να έρχονται ξένοι ρέφερι.

Παράλληλα θα παραμείνει στη θέση του ως “υπερσύμβουλος” της Ομοσπονδίας και ο Πετρ Φούσεκ και ο Χέρμπερτ Χούμπελ, όπως δήλωσε ο Μπιορν Βασάλο, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του στον Βαγγέλη Γραμμένο. Ωστόσο θα αποχωρήσουν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης, σε μια “σταδιακή έξοδο της ΦΙΦΑ. Στρατηγική εξόδου εκτός αν στους επόμενους μήνες υπάρχει κάποια κρίση” όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα εστάλη μια επιστολή από την κα Σαμούρα. Τα τρία μέλη της ΚΕΔ παραμένουν μέχρι το τέλος της θητείας τους, στα τέλη Ιουνίου, ενώ αυτή θα επεκταθεί για άλλον ένα χρόνο. Θα έχουν τη συνδρομή της ΦΙΦΑ για το VAR. Είμαστε ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους!», ανέφερε αρχικά ο Μπ. Βασάλο και πρόσθεσε:

«Ο κ. Φούσεκ θα συνεχίσει να εκτελεί τη θητεία του για άλλο ένα χρόνο. Η ΕΠΟ θα ακολουθεί τη καθοδήγηση του και τις συμβουλές του. Η Επιτροπή Παρακολούθησης θα λήξει 31/7/2019 ωστόσο ο κ. Χούμπελ θα παραμείνει ως διεθνής παρατηρητής με συμβουλευτικό λόγο μέχρι καλοκαίρι του 2020».

Άξια αναφοράς επίσης η δήλωση του υπευθύνου εθνικών ομοσπονδιών της FIFA ότι σταδιακά πρόκειται να αποχωρήσουν οι διεθνείς ομοσπονδίες από την επιτήρηση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες των υπολοίπων μελών σε άλλες χώρες όπου υπάρχουν προβλήματα όπως στην Ελλάδα. Αυτό θα επιφέρει σταδιακή υποχώρηση των FIFΑ και UEFΑ. Είναι μια στρατηγική εξόδου εκτός αν στους επόμενους μήνες υπάρξει κάποια κρίση. Κρίση όπως παραβίαση καταστατικού ή άλλες καταστάσεις που αφορούν τη διαιτησία και την αυτονομία της ΕΠΟ. Όλα αυτά είναι αποφάσεις, δεν τίθενται προς συζήτηση. Έρχομαι με αποφάσεις που έχουν ληφθεί στη Ζυρίχη. Έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλά επίπεδα αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος. Είναι μια ευκαιρία να δείξετε στον κόσμο ότι η ΕΠΟ μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου της, τον επόμενο χρόνο. FIFΑ και UEFΑ πάντα αποφασίζαμε και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε με γνώμονα το καλό του ποδοσφαίρου».

Αρχικά ο Μπ. Βασάλο είπε πως: «Βρισκόμαστε 2 χρόνια μετά, υπάρχει πρόοδος. Συζητήσαμε κυρίως διοικητικά θέματα και δυστυχώς το θέμα της βίας. Η ατζέντα παραμένει η ίδια. Παρόλο που υπήρξε πρόοδος, υπάρχει αρκετός δρόμος.

Ελπίζουμε να τερματιστεί το τοξικό περιβάλλον από κάποιους που είχαν αναλάβει τα πάντα. Παρόλα αυτά συναντάμε προκλήσεις που κάποιες δεν μπορέσαμε να λύσουμε. Αν οι πολιτικές είναι ορθές και δεν γίνεται κατάχρηση, όλα θα διορθωθούν. Δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά ζητήματα παρόλο που υπήρχαν θέματα όπως ο τελικός του Κυπέλλου και η περίπτωση Τσαχειλίδη.

Διαβάζουμε πως ο κ. Φούσεκ μπορεί να είναι πάνω από τον Γραμμένο. Δεν είναι έτσι, αλλά δεν είμαστε εδώ για να τρώμε παγωτό και να κοιμόμαστε. Όλα αυτά σ’ ένα τοξικό περιβάλλον. Οι FIFA-UEFA έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια και έχουν στηρίξει οικονομικά και όπως αλλιώς μπορούν την ΕΠΟ για να φτιαχτούν οι δομές και να λειτουργεί ακόμα πιο καλά η διαιτησία»

 

Διαβάστε επίσης