Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Αρχές Ιουλίου οι δεύτερες κάλπες αν χρειαστεί - Η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει - Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό

Την διεξαγωγή εκλογών στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Όσον αφορά, δε, την περίπτωση διεξαγωγής δεύτερων εκλογών αυτές είπε οτι θα διεξαχθούν στις αρχές Ιουλίου

Δείτε την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού

 

 

Η εισήγηση λεπτό προς λεπτό

Τονίζω την αλήθεια του δημόσιου λόγου που απαντά στο δηλητήριο των πολιτικών μας αντιπάλων. Παράλληλα έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει. Γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για πρωθυπουργό.

Εξακολουθούμε να υπηρετούμε την αποστολή μας ως υπουργοί όλων των Ελλήνων ενώ στην βουλή θα προωθούμε νομοσχέδια που έχουν προωθηθεί χωρίς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Έχουμε ενισχύσει παιδεία και υγεία με χιλιάδες προσλήψεις, η εθνική μας άμυνα έχει θωρακιστεί ενώ αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό μετά την κατάσταση που κληρονομήσαμε το 2019

Τηρήσαμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις, στηρίζουμε το εισόδημα των πολιτών, κάναμε πράξη ότι θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και θα φέρουμε επενδύσεις

Σχεδόν έχουμε μηδενίσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη

Πρόκειται όπως γνωρίζετε για πρωτοβουλίες που ενεργοποιήθηκαν ενώ αντιμετωπίσαμε παράλληλες κρίσεις όπως η πανδημία, την απόπειρα μεταναστευτικής εισβολής, την ενεργειακή κρίση

Το έργο αποτυπώνεται σε 432 νόμους που ψηφίστηκαν και καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής

Συμπληρώνεται ένας κυκλος 50 τακτικών συνεδριάσεων του υπουργικού από το καλοκαίρι του 2019

Τα θέματα του υπουργικού

Θέμα της συνεδρίασής του είναι η παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, δράσεων για τη δημόσια διοίκηση:

α) Ερανιστικό νομοσχέδιο,

β) Καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής,

γ) Ενημέρωση για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού,

δ) Αποτίμηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου τομέα,

ε) Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους.

Μετά από αρκετές εβδομάδες χαμηλότερων τόνων λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε χθες το βασικό του πολιτικό αφήγημα, αυτό της αυτοδυναμίας, ζητώντας ουσιαστικά από τους πολίτες καθαρές λύσεις την επομένη των εκλογών. Σε αυτό συνετέλεσε αποφασιστικά και η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να εμφανιστεί μεν ανοιχτός σε συνεργασίες, με έναν πρωθυπουργό δε που θα είναι «άγνωστος Χ», με δεδομένη την (προεκλογική) άρνησή του να συμπράξει σε ένα σχήμα είτε υπό τον κ. Μητσοτάκη είτε υπό τον κ. Τσίπρα.

«Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος Χ πρωθυπουργός που θα ηγηθεί την επόμενη ημέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Δηλαδή, άλλον να θέλουν και άλλος να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα βγει αύριο;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Λαμία, στρέφοντας τα βέλη του κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ανάγκης για μια κυβέρνηση αυτοδύναμη, που θα τρέξει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και θα δώσει αποφασιστικά τη μάχη κόντρα στις χρόνιες παθογένειες και τα κακώς κείμενα του ελληνικού κράτους. Επέμεινε, δε, όπως έκανε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha στη σπουδαιότητα της πρώτης κάλπης των εκλογών, ώστε αυτό το αποτέλεσμα να αποτελέσει εφαλτήριο για τη ΝΔ προς τη δεύτερη Κυριακή, αλλά και να λύσει άπαξ διαπαντός το ερώτημα του ποιος θα είναι πρωθυπουργός.

«Οι Έλληνες έχουν και μνήμη και γνώση. Θα ακυρώσουν τόσο τη βόμβα της ακυβερνησίας όσο και μιας νέας πολιτικής ανωμαλίας. Αυτός είναι ο λόγος που λέω ότι στην πρώτη κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Και όταν λέω ποιος εννοώ ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

 

26986389

 

Σταθερότητα… χωρίς χρώμα

Ο πρωθυπουργός, πάντως, στη ρητορική του επαναφέρει και τα ανοίγματα σε άλλους πολιτικούς χώρους, χωρίς αυτό να σημαίνει άγρα στελεχών. Αυτό, άλλωστε, είχε και χθες, μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας, όπου υπογράμμισε ότι “οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα είναι οι πιο κατάλληλες”. Η εν λόγω αναφορά στο χρώμα της κυβέρνησης έβαλε «φωτιά στα τόπια» της πολιτικής αντιπαράθεσης, ωθώντας τον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για κυβέρνηση-κουρελού και παρακάμερες παρασκηνίων και το ΠΑΣΟΚ να κάνει αναλογίες με την αποστασία του 1965.

Από την κυβέρνηση, πάντως, απαντούν ότι η αναφορά του κ. Μητσοτάκη με κανένα «σχέδιο αποστασίας» δεν σχετίζεται, παρά πρόκειται για την πάγια βούληση του πρωθυπουργού να απευθύνεται σε στελέχη εκτός του παραδοσιακού πολιτικού φάσματος της ΝΔ και εκτός των ορίων του κόμματος. «Είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη», όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Αυτοί οι πολίτες, άλλωστε, αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ το 2016 και αυτοί έδωσαν την ώθηση της αυτοδυναμίας το 2019. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η αξιοποίηση στελεχών που δεν προέρχονται από τις τάξεις της ΝΔ, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήδη από την περίοδο που ήταν πρόεδρος της ΝΔ στην αντιπολίτευση και συνέχισε ως πρωθυπουργός με μια σειρά στενών συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου και κεντρικών υπουργών. Πρόκειται για πρακτική που ίσως θελήσει να συνεχίσει και στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, για το οποίο έχει, παράλληλα, προαναγγείλει ότι θα επιδιώξει την αξιοποίηση και πολύ περισσότερων γυναικών.

Δεύτερη ευκαιρία

Σε μια ενδιαφέρουσα αποστροφή του, πάντως, και εμμένοντας στη λογική των ανοιγμάτων, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από πολίτες που είχαν ψηφίσει τη ΝΔ το 2019, ίσως για πρώτη φορά, να το επαναλάβουν, εν είδει δεύτερης ευκαιρίας σε μια κυβέρνηση που κάνει λάθη, αλλά δεν παρεκκλίνει από τον πυρήνα των εξαγγελιών της.

“Υπάρχουν και κάποιοι που μας εμπιστεύτηκαν, αλλά είναι τώρα σκεπτικοί. Μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά ποτέ δεν σας προδώσαμε. Το συμβόλαιο αλήθειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες ισχύει πάντα, με τους ίδιους στόχους και τους ίδιους συμμάχους”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επανερχόμενος στον στόχο της αυτοδυναμίας. “Η αυτοδυναμία σήμερα δεν είναι κομματική σκοπιμότητα. Θεωρώ ότι είναι εθνική αναγκαιότητα. Την ίδια στιγμή αυτοδυναμία σημαίνει ευρυχωρία. Ένα ρεύμα στο οποίο μπορούν να χωρέσουν πολλές και πολλοί“, επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης.

Και μπορεί χθες ο κ. Μητσοτάκης να απευθύνθηκε σε ένα κομματικό ακροατήριο, όμως, τα μηνύματα που εξέπεμψε και θα εκπέμπει απευθύνονταν και σε ένα περίπου 8% που εμφανίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία των κυλιόμενων ερευνών που έχουν στο Μαξίμου για τη συσπείρωση του κόμματος, να αποστασιοποιείται από τη ΝΔ σε σχέση με το σχεδόν 40% του 2019.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα