«Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας-Κύπρου και το Διεθνές Δίκαιο θα έχει συνέπειες»

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη για την τουρκική προκλητικότητα - Τι αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου:

«Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδα-Κύπρου και το διεθνές δίκαιο, θα έχει συνέπειες»

¨Όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας όλοι οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, καθώς η χώρα είναι ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε, με διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα.

Θυμίζεται ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η Αθήνα ήθελε να στείλει ένα καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι η βάση πάνω στην οποία υφίστανται οι διεθνείς σχέσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη για την τουρκική προκλητικότητα

Στο πλαίσιο των ενεργειών της Αθήνας ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε, εξάλλου, με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονιστούν οι επόμενες εθνικές κινήσεις. “Συμφωνήσαμε”, είπε ο πρωθυπουργός, “να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ”.

Σημειώνεται ότι αύριο Δευτέρα (17/6) στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος, μαζί με τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας,  Ν. Χριστοδουλίδη, θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους για τις παράνομες–κλιμακούμενες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι πληροφορίες θέλουν τους Τούρκους να έχουν ξεκινήσει γεώτρηση “τρυπώντας” την κυπριακή ΑΟΖ με τον «Πορθητή»  στα δυτικά του νησιού. Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε νωρίτερα ότι η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, δίχως όμως να είναι σε θέση να τις επιβεβαιώσει.

Διάψευση του υπ. Άμυνας για μετακίνηση στρατευμάτων

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας διέψευσε δημοσιεύματα για έκτακτη μετακίνηση ελληνικών στρατευμάτων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019’’ η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης