Συνέλαβαν στην Κηφισιά τον Μπάμπη Βωβό

Συνέλαβαν τον Μπάμπη Βωβό. Ο 87χρονος κατασκευαστής και επιχειρηματίας συνελήφθη στην περιοχή της Κηφισιάς από το Αναζητήσεων της Ασφάλειας Αττικής μετά από εισαγγελική παραγγελία για χρέη και όπως όλα δείχνουν θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο Μπάμπης Βωβός αύριο, το πρωί θα μεταχθεί από τα κρατητήρια του 7ου ορόφου της ΓΑΔΑ όπου κρατείται στον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών και οι πληροφορίες λένε ότι θα οδηγηθεί στις φυλακές Ναυπλίου.

Ο Μπάμπης Βωβός ήταν ο πρώτος έλληνας επιχειρηματίας που ξέφυγε από τον ρόλο του «εργολάβου – κατασκευαστή» και έφτιαξε μια πραγματική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, όπου επέλεγε το οικόπεδο που θα φτιαχνόταν το κτήριο, έβρισκε χρηματοδότηση για το ακίνητο και τις εταιρείες που θα το νοίκιαζαν.

 

Θέλοντας να φέρει λίγη από την αίγλη του Μανχάταν στην Αθήνα έβαλε στόχο να γεμίσει την Λεωφόρο Κηφισίας με μεγάλα κτήρια γραφείων στα οποία κυριαρχούσε το γυαλί. Έφτιαχνε τα πιο ψηλά και εντυπωσιακά κτήρια που του επέτρεπαν οι εκάστοτε οικοδομικοί κανονισμοί.

 

Από την ίδρυση της το 1974 η Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική έχει κατασκευάσει περισσότερα από 30 γραφειακά συγκροτήματα, με συνολική έκταση μεγαλύτερη των 500.000 τετραγωνικών μέτρων. Η αρχή έγινε το 1980 με το «Atrina Center» (από το αρχικά των ονομάτων των παιδιών του Άρη, Τριάδα, Ναταλία) και ακολούθησαν τα «Agora» (1987), «Polis» (1995), και «Monumental Plaza» (1999).

 

Από το 1999 και έπειτα η προσοχή του στρέφεται σε άλλες περιοχές. Έδωσε σκληρή μάχη με ανταγωνιστές για ακίνητο της Ρωσικής Πρεσβείας στο Χαλάνδρι, που σήμερα στεγάζεται η Vodafone. Ακόμη μια σκληρή διαμάχη έδωσε με κατοίκους και περιβαλλοντικά σωματεία για το «Κτήμα Θων», που βρίσκεται στη διασταύρωση των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Ταυτόχρονα ο όμιλος αρχίζει να στρέφεται εκτός των γραφείων και στα τουριστικά και εμπορικά ακίνητα.

 

Το φιλόδοξο σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης έμεινε…. μακέτα

Μετά από 30 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και ενώ η εταιρεία έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 2001, το 2009 αλλάζουν όλα. Από την μια το πάγωμα αρχικά και στη συνέχεια η πτώση των ενοικίων ανατρέπουν τα οικονομικά δεδομένα για τον όμιλο. Από την άλλη, η ΜΒΔΤ δέχεται μεγάλο πλήγμα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβαλε στον «πάγο» την Διπλή Ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού.

 

Βάσει αυτού του σχεδίου η εταιρεία θα έδινε οικόπεδο επί του Βοτανικού που θα κατασκευαζόταν το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού με αντάλλαγμα υψηλότερους συντελεστές δόμησης για το εμπορικό κέντρο που θα κατασκεύαζε δίπλα από το νέο γήπεδο. Μετά από αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που υποστήριζε τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αποτέλεσμα εντέλει να ακυρωθεί.

 

Για το συγκεκριμένο έργο η ΜΒΔΤ είχε δανειστεί 120 εκατ. ευρώ γεγονός που έπνιξε οικονομικά την εταιρεία, ενώ ο συνολικός δανεισμός προσέγγιζε τα 900 εκατ. ευρώ.   Τον Οκτώβριο του 2012 κατατέθηκε η αίτηση πτώχευσης της εταιρείας, περίπου έναν μήνα αργότερα ο ίδιος ο Μπάμπης Βωβός συλλαμβάνεται προσωρινά για χρέη ύψους 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.

 

Οι πλειστηριασμοί και το σχέδιο εξυγίανσης

 

Η εταιρεία άρχισε να εκχωρεί ακίνητα προς τις πιστώτριες τράπεζες για την εξυγίανσή της, ενώ πριν από λίγα χρόνια άρχισαν οι πλειστηριασμοί. Το 2018 πλειστηριάστηκε η βίλα της οικογένειας στο Παλαιο Ψυχικό, ενώ πωλήθηκαν από την Εθνική Leasing ακίνητα της ΜΒΔΤ που είχαν περάσει στον έλεγχο της.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα