
Συνελήφθη 26χρονος φοιτητής από την Europol για παιδική πορνογραφία
Σπουδάζει Πληροφορική στην Πάτρα
Η Europol πραγματοποίησε μια εκτεταμένη παγκόσμια επιχείρηση για το «κλείσιμο» πλατφόρμας στο «σκοτεινό διαδίκτυο», η οποία διακινούσε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, ένας 26χρονος φοιτητής Πληροφορικής από την Πάτρα συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές για πρόσβαση σε περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας.
Ο φοιτητής από την Πάτρα εντοπίστηκε να έχει επισκεφτεί τη συγκεκριμένη πλατφόρμα στο «σκοτεινό διαδίκτυο», η οποία περιείχε πάνω από 90.000 βίντεο και χιλιάδες ώρες υλικού με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αρχές κατάσχεσαν πέντε σκληρούς δίσκους από την κατοικία του υπόπτου, οι οποίοι περιείχαν πλήθος αρχείων παιδικής πορνογραφίας.
Η επιχείρηση της Europol, που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον τομέα αυτό, εκτυλίχθηκε σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως. Συνολικά, 79 άτομα συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και ο φοιτητής από την Πάτρα, από τους συνολικά 1.393 χρήστες της παράνομης πλατφόρμας που εντοπίστηκαν.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν περισσότερες από 3.000 ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ η επιχείρηση συνεχίζεται με στόχο τον εντοπισμό και άλλων χρηστών της πλατφόρμας παιδικής πορνογραφίας.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:
Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε αστυνομική επιχείρηση παγκόσμιας κλίμακας, για την απενεργοποίηση διαδικτυακής πλατφόρμας με την ονομασία Kidflix, η οποία παρείχε πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Η εν λόγω δράση υλοποιήθηκε το διάστημα 10-23 Μαρτίου 2025, υπό την αιγίδα γερμανικών Αρχών και το συντονισμό της Europol, ενώ συνολικά συμμετείχαν Αρχές επιβολής του νόμου από 38 χώρες, με σκοπό την ταυτοποίηση και σύλληψη πλήθους εμπλεκομένων διαδικτυακών χρηστών και την αναγνώριση – διάσωση ανήλικων θυμάτων.
Συνολικά, στο πλαίσιο της δράσης, ταυτοποιήθηκαν 1.393 χρήστες της πλατφόρμας, ενώ συνελήφθησαν 79 άτομα. Επίσης, διασώθηκαν 39 ανήλικα θύματα και κατασχέθηκαν περισσότερες από 3.000 ηλεκτρονικές συσκευές.
Στη χώρα μας, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη ψηφιακή ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων και πληροφοριών, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταυτοποίησαν 26χρονο ημεδαπό χρήστη της πλατφόρμας.
Στο πλαίσιο αυτό, πρωινές ώρες της Πέμπτης, 10 Μαρτίου 2025, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του 26χρονου, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 σκληροί δίσκοι.
Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα ερευνηθούν εργαστηριακά στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.