ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Μερόπη Μάττα: «Χρέος μας η προστασία του πλανήτη»

Η Μερόπη Μάττα μιλά στην Καίτη Νικολοπούλου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της με τίτλο «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» από τις εκδόσεις Πορφύρα

Η Μερόπη Μάττα είναι φαρμακοποιός, απόφοιτος της Φαρμακευτικής σχολής Α.Π.Θ., όπου εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή στη Μοριακή Βιολογία. Διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διδάξει στο ΤΕΙ Φλώρινας και στο ΤΕΙ Λάρισας. Είναι μητέρα τριών παιδιών που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής της για την ενασχόλησή της με τη συγγραφή παραμυθιών. Ένα παραμύθι για μικρά παιδιά αλλά και για μεγαλύτερα που έχουν οικολογικές ανησυχίες είναι «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» της Μερόπης Μάττα, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πορφύρα. Από την πρώτη κιόλας σελίδα του ο αναγνώστης κάνει βουτιά στα βαθιά. Κολυμπά νοερά στις θάλασσές μας, γνωρίζει τους κατοίκους τους και μαθαίνει ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτά που κάνουν αφόρητη την καθημερινότητά τους. Μέσα από μια τρυφερή ιστορία, συνειδητοποιεί πως η ευθύνη για τα δεινά τους βαραίνει εμάς τους ανθρώπους αλλά και πως είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Κυρία Μάττα, στο βιογραφικό σας είδα πως είστε φαρμακοποιός. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή;

«Από μικρή λάτρευα να διαβάζω παραμύθια και να διηγούμαι στις παιδικές μου φίλες τα δικά μου. Μεγαλώνοντας, αυτή η αγάπη δεν άλλαξε. Η ιδιότητα της μητέρας μού έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσω να διαβάζω με την ίδια λαχτάρα τα παραμύθια και να εξιστορώ τα νέα μου παραμύθια στα παιδιά μου. Κάποια στιγμή αισθάνθηκα την έντονη επιθυμία να μοιραστώ τα παραμύθια μου με περισσότερους μικρούς αναγνώστες».

Και γιατί ασχοληθήκατε αποκλειστικά με τα παραμύθια;

«Το παραμύθι είναι ο ομορφότερος τρόπος για να μιλήσεις ή ακόμα και να διδάξεις κάποια νοήματα στη νέα γενιά. Είναι η ωραιότερη καληνύχτα που μπορεί να πει ο γονιός στο παιδί του και η καλύτερη μέθοδος για να συνδεθεί με αυτό κερδίζοντας αναμνήσεις γεμάτες θαλπωρή».

Πώς αισθανθήκατε τη μέρα που κρατήσατε στα χέρια σας τυπωμένο το πρώτο σας βιβλίο;

«Το “Σκουπιδονήσι του Ωκεανού” είναι το πέμπτο μου παραμύθι. Κυκλοφορούν και άλλα 4 παραμύθια μου από τις εκδόσεις Ζήτη. Το πρώτο μου παραμύθι, “Η κουκουβάγια με τα χρυσά φτερά”, ήταν αφιερωμένο στον αδελφό μου τον Ευγένη και σε όλα τα παιδάκια με ειδικές ικανότητες. Ωστόσο, κάθε φορά που κρατώ στα χέρια μου το νέο μου βιβλίο με πλημμυρίζει  υπέρτατη χαρά, βαθιά συγκίνηση και ενθουσιασμός».

Πείτε μας λίγα λόγια για το «Σκουπιδονήσι» και για τον ρόλο του στην καθημερινότητα των ηρώων σας.

«Το “Σκουπιδονήσι του Ωκεανού”, στο παραμύθι μου, είναι ένα νησί φτιαγμένο από σκουπίδια και κυρίως πλαστικά. Οι ήρωές μας, ο Λώνα η θαλάσσια χελώνα, τα δυο αγαπημένα άλμπατρος, ο Άλμπι και η Αλμπίνα καθώς και ο Φίνι το πανέξυπνο δελφίνι αδυνατούν να διακρίνουν το πεταμένο πλαστικό από την τροφή τους, με αποτέλεσμα να τρέφονται με σκουπίδια και να αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο με την υγεία τους. Δυστυχώς όμως το “Σκοπιδονήσι του Ωκεανού” δεν απαντάται μόνο στο παραμύθι μου. Στην πραγματικότητα υπάρχουν 5 σκουπιδονήσια με το μεγαλύτερο από αυτά να βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και να καταλαμβάνει το μέγεθος τρεις φορές της Γαλλίας. Είναι συνταραχτικό να γνωρίζουμε ότι κάθε πλαστικό που έχει κατασκευαστεί ποτέ παραμένει στον πλανήτη μας, μιας και το πλαστικό δεν λιώνει ποτέ. Έτσι όταν “πετάμε ένα πλαστικό στα σκουπίδια” απλώς το στοιβάζουμε σε κάποια άλλη περιοχή. Ωστόσο, η παραγωγή του πλαστικού κάθε χρόνο αυξάνεται, και 8 εκατ. τόνοι πλαστικού διαρρέουν στις θάλασσες και στους ωκεανούς μας κάθε χρόνο απειλώντας τη θαλάσσια ζωή αλλά κατ’ επέκταση και τη δική μας υγεία».

Ποιο θεωρείτε ως το δυνατό χαρτί ώστε να ευαισθητοποιήσεις τα παιδιά σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον χωρίς να καταφύγεις σε διδακτισμούς;

«Θεωρώ ότι το παραμύθι είναι ένας έξυπνος τρόπος για να μιλήσεις απευθείας στις καρδιές των παιδιών. Το “Σκουπιδονήσι του Ωκεανού” από τις εκδόσεις Πορφύρα προσφέρει στα παιδιά μια σειρά από αυτοκόλλητα και δραστηριότητες για να τα ωθήσει να γίνουν μέρος του παραμυθιού, βοηθώντας έμπρακτα τους ήρωες του παραμυθιού και προστατεύοντας ενεργά το περιβάλλον μας». 

Αφιερώνετε το καινούργιο βιβλίο σας «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» στην κόρη σας, με την ευχή να της παραδώσουμε έναν υγιέστερο πλανήτη. Αυξήθηκε η αγωνία σας για το μέλλον του πλανήτη όταν γίνατε μητέρα;

«Ως μητέρα τριών παιδιών με προβληματίζει ιδιαίτερα η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης του πλανήτη μας και θεωρώ χρέος όλων μας να βοηθήσουμε στην προστασία και τη διάσωσή του με κάθε τρόπο, αφού αυτό θα εξακολουθήσει να είναι το σπίτι μας για πολύ καιρό. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι με βάση τις έρευνες, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μέχρι το 2050, ο αριθμός των πλαστικών στη θάλασσα αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν των ψαριών. Η πανέμορφη θάλασσα όπως μάθαμε να την αγαπάμε με τα κρυστάλλινα νερά της, τις καθαρές αμμουδιές και τη μεγάλη της βιοποικιλότητα της δεν θα είναι το ίδιο όταν τα παιδιά μας θα ενηλικιωθούν. Με το παραμύθι μου “Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού” νιώθω ότι εναποθέτω το δικό μου μικρό λιθαράκι στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς απέναντι στην αλόγιστη χρήση του πλαστικού και στην ραγδαία καταστροφή του περιβάλλοντος».

Οι ενήλικες δεν τα καταφέραμε καλά. Τα παιδιά είναι η μόνη λύση;Μπορούν να γίνουν παραδείγματα προς μίμηση για τους γονείς τους;

«Τα παιδιά είναι μια δυνατή λύση, μιας και αποτελούν το μέλλον της κοινωνίας μας και η επίδρασή τους στη συμπεριφορά των γονιών τους μπορεί να είναι καταλυτική. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσουμε μια διαφορετική στάση ζωής και εμείς οι ενήλικες».

«Το μεγαλύτερο λάθος είναι να μην κάνεις τίποτα επειδή αυτό που μπορείς να προσφέρεις νομίζεις ότι είναι πολύ λίγο!» αναφέρετε στο βιβλίο σας. Δώστε στα παιδιά μερικές εύκολες «αποστολές», από όπου μπορούν να ξεκινήσουν.

«Ως άτομα είναι αδύνατον να αλλάξουμε όλο τον κόσμο, είμαστε όμως σε θέση να αλλάξουμε τον εαυτό μας και ίσως και τους γύρω μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το γεγονός ότι το 50% των πλαστικών αντικειμένων που παράγονται χρησιμοποιούνται μια μόνο φορά οπότε το πιο απλό αλλά συνάμα ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μειώσουμε το πλαστικό μιας χρήσης που χρησιμοποιούμε. Κάποιες εύκολες αποστολές για παιδιά είναι:

  • Να γεμίζουν από τη βρύση και να κουβαλάνε πάντα μαζί τους ένα παγούρι με νερό.
  • Να μη χρησιμοποιούν ποτέ καλαμάκι, αλλά να πίνουν απευθείας από το ποτήρι.
  • Να έχουν πάντα μια πάνινη τσαντούλα μαζί τους και να λένε “όχι” στην πλαστική σακούλα.
  • Να παίρνουν το κολατσιό τους σε επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, όπως τα τάπερ.
  • Να μην αγοράζουν μπαλόνια και σίγουρα να μην τα αφήνουν ελεύθερα στον ουρανό. Είναι πιθανό τα μπαλόνια αυτά να προσγειωθούν στη θάλασσα πνίγοντας θαλασσοπούλια, χελώνες και θαλάσσια θηλαστικά.
  • Να μη μολύνουν ποτέ με σκουπίδια τις θάλασσες και τις ακρογιαλιές μας. 
  • Να ανακυκλώνουν το πλαστικό, το χαρτί, το αλουμίνιο και το γυαλί».

«Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού»

 Ο Άλμπι και η Αλμπίνα, δύο πολύ αγαπημένα άλμπατρος, η Λώνα η χελώνα και ο Φίνι το δελφίνι είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας. Μιας μεγάλης περιπέτειας που μας ταξιδεύει στον καταγάλανο ωκεανό αλλά και στο σκουπιδονήσι του, ένα νησί φτιαγμένο αποκλειστικά από σκουπίδια. Τι συμβαίνει με την υγεία του Άλμπι; Υπάρχει τρόπος να καθαρίσει η θάλασσα; Και τι μπορούμε, άραγε, να κάνουμε εμείς γι’ αυτό; Να μερικά από τα ερωτήματα που γεννά αυτό το «πράσινο» παραμύθι. Δεν μένει μόνο σ’ αυτά, αλλά προτείνει και λύσεις. Με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αλλά και αυτοκόλλητα καταφέρνει να προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι αποκαλύπτει στον μικρό αναγνώστη ποιο είναι το πιο ισχυρό όπλο για τη σωτηρία του περιβάλλοντος: η αγάπη και ο σεβασμός για το μεγάλο σπίτι μας, τον πλανήτη. Εκεί ξεκινούν και τελειώνουν όλα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα