ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΑ «ΝΕΑ»: Μήνυμα ενότητας για Καραμανλή, καμπανάκι για την ακρίβεια και «Μέχρι τέλους» για Novartis

Ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τις κουκούλες που δεν βγήκαν από τους ψευδομάρτυρες

Όπως ήταν απόλυτα λογικό, από τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά δεν μπορούσε να λείπει και αναφορά για την υπόθεση της Novartis. Κι εκεί ο πρώην πρωθυπουργός δεν μάσησε τα λόγια του κι απέστειλε ξεκάθαρο μήνυμα και προς το Μαξίμου και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Και αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι διασύρθηκε από αίολες κατηγορίες που το αντιλαμβάνεται ακόμη κι ένας μη δικαστής, εν τούτοις ακόμη αυτοί οι ψευδομάρτυρες εξακολουθούν και κρύβονται από το φως του ήλιου.

Έτσι δεν προκάλεσε σε κανέναν λογικό άνθρωπο εντύπωση η ξεκάθαρη θέση του πρώην πρωθυπουργού: «Ακούω πολλά και παρατηρώ πολλά. Πολλά και περίεργα. Όπως ότι οι κουκούλες παραμένουν. Εγώ αναμένω. Το δικό μου μέχρι τέλους δεν θα αλλάξει ποτέ. Είπα ότι η σκευωρία θα αποκαλυφθεί πλήρως – και θα αποκαλυφθεί. Καθαρές κουβέντες».

Για τον Καραμανλή

Ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε και για το ότι στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο προσήλθε στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μαζί με τον Κώστα Καραμανλή. Μάλιστα, αυτό αποτέλεσε θέμα σχολιασμού από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς έδωσε τη δική του εξήγηση: «Πρόβλημα θα είχε μια παράταξη εάν οι πρώην Πρωθυπουργοί της είχαν διαγράψει ο ένας τον άλλο ή δεν μιλιόντουσαν. Όπως συνέβη στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί της Ν.Δ. έχουν καλές προσωπικές σχέσεις και εμφανίζονται μαζί δημόσια, αυτό μόνο μήνυμα ενότητας είναι».

Η πανδημία και η οικονομία

Ιδιαίτερη αξία έχουν και τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς για την ελληνική οικονομία και το τι περιμένει σχετικά με την ανάπτυξη στη μετά πανδημία εποχή. Βέβαια ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ανησυχία του για το τι θα συμβεί όταν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να αυξήσουν τα επιτόκια, όπως επίσης και για το τι θα συμβεί όταν επανέλθει το σύμφωνο σταθερότητας με την Ελλάδα να πιέζεται από το αυστηρό πλαίσιο των πρωτογενών πλεονασμάτων: «Η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει εντυπωσιακά. Αλλά σε αυτήν τη φάση μιλάμε, στην πραγματικότητα, για ανάκαμψη. Δεν είναι ακόμα Ανάπτυξη. Ωστόσο, ανησυχώ για το τι θα συμβεί όταν οι Κεντρικές Τράπεζες αποφασίσουν να ανεβάσουν τα επιτόκια, για να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Όπως ελπίζω ότι δεν θα επιστρέψουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας που γνωρίζουμε. Μην ξεχνάτε ότι το Χρέος μας είναι πια πάνω από 200% του ΑΕΠ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα ξανά μέτρα υπερ-πλεονασμάτων για να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος».

Και η συμβουλή του πρώην πρωθυπουργού προς την κυβέρνηση να προωθήσει με ένταση τις μεταρρυθμίσεις: «Χρειαζόμαστε επειγόντως μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις –κυρίως αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας– ακριβώς για να αποφύγουμε νέο κύμα περιοριστικών μέτρων στο μέλλον».

Όμως, αντιτίθεται στην απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τον λιγνίτη για άλλες πηγές ενέργειας. Και όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ακόμη και η Γερμανία έλαβε παράταση μέχρι το 2039: «Κανείς δεν αμφισβητεί τη μετάβαση της ενεργειακής μας πολιτικής προς τις ΑΠΕ. Δεν πρέπει όμως να στραφούμε αποκλειστικά προς τα εκεί, εγκαταλείποντας το σύνθετο μείγμα όλων των πηγών ενέργειας. Προβληματίζομαι για παράδειγμα για το εάν έπρεπε να κλείσει το σύγχρονο εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 κι ακόμα δεν έχει αποσβεστεί. Η Γερμανία δεν εγκαταλείπει τους λιγνίτες της μέχρι το 2039. Η Πολωνία για ακόμα περισσότερο. Ούτε μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη στροφή στο φυσικό αέριο, που έχει ψηφιστεί ως “καύσιμο μετάβασης” για τα επόμενα 30 χρόνια. Το κόστος ενέργειας αυξάνεται συνεχώς. Πράγμα που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Δεν υπάρχει Ανάπτυξη χωρίς Ενεργειακή Πολιτική. Πρέπει, τέλος, να υπάρχει μέριμνα για τις αυξήσεις τιμών, όπως της ΔΕΗ. Διότι η ακρίβεια εγκυμονεί πάντα κοινωνικές εκρήξεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα