ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Σοφία Φώτεινα: «Τα παιδιά ανταποκρίνονται στη γιόγκα»

H Σοφία Φώτεινα μιλά στην Καίτη Νικολοπούλου για τα οφέλη της γιόγκα στα παιδιά

Για το πόσο σημαντική είναι η γιόγκα γενικά στους ανθρώπους λίγο-πολύ το γνωρίζουμε όλοι. Ωστόσο, ως προς το πόσο ωφέλιμη είναι για τα παιδιά, λίγοι το γνωρίζουμε. Κι εμείς επιμένουμε από τη στήλη μας στο τελευταίο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν το έχει εμπεδώσει ο κόσμος, ενώ η βιβλιογραφία στερείται από βιβλία που είναι αφιερωμένα στη γιόγκα για παιδιά. Οι τίτλοι ελάχιστοι – σε αντίθεση με τους πολυάριθμους τίτλους βιβλίων σχετικά με τη γιόγκα γενικότερα. Ελπίζουμε στην πορεία το θέμα αυτό να αναπτυχθεί και στη χώρα μας. Και αφού επιμένουμε σε αυτό, μιλήσαμε για άλλη μια φορά με την κα Σοφία Φώτεινα, επικεντρωμένοι όμως τώρα αποκλειστικά στη γιόγκα για παιδιά. Ακούραστη δασκάλα σκύβει πάνω σε αυτό το θέμα, και μας διευκρινίζει τα υπέρ του εγχειρήματος να βάλουμε τα παιδιά μας όσο γίνεται νωρίτερα στο «παιχνίδι» αυτό –γιατί για την παιδική ηλικία περί παιχνιδιού πρόκειται– και δεν θα χάσουμε. «Με κάθε τρόπο να βρίσκεις κάποιο χρόνο να μένεις μόνος, να χαιρετάς τον εαυτό σου, να βλέπεις τι φοράει η ψυχή σου», έλεγε ο Ουαλός ποιητής Τζορτζ Χέμπερτ. Ας βοηθήσουμε λοιπόν τους μικρούς μας πολύτιμους θησαυρούς να μάθουν σιγά-σιγά την ψυχή τους, ώστε μεγαλώνοντας να αισθάνονται ολοκληρωμένοι Άνθρωποι, με το «Α» κεφαλαίο.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Κυρία Φώτεινα, ανταποκρίνονται οι Έλληνες γονείς σε τέτοιου είδους δραστηριότητες;

«Η Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία και η Ινδική φιλοσοφία έχουν πολλά κοινά. Και η φιλοσοφία της Αρχαίας Ελλάδας είναι βαθιά χαραγμένη και ριζωμένη σε κάθε Έλληνα, γιατί, λοιπόν, να μη μας ταιριάζει η φιλοσοφία της γιόγκα; Ιδίως τα παιδιά έχουν συγκινητική ανταπόκριση».

Τα μικρά παιδιά ακολουθούν τις κινήσεις των γονιών τους ή τις οδηγίες από τη δασκάλα της γιόγκα;

«Τα μικρά παιδιά παρακολουθούν, θαυμάζουν και μιμούνται τους γονείς τους. Εμείς, οι “δάσκαλοι” ερχόμαστε βοηθητικά κοντά στους γονείς. Το λέω συχνά, μια μάνα για το παιδί της είναι σαν 100 πατεράδες, ένας πατέρας είναι σαν 100 δάσκαλοι (Ινδική σοφία που ασπάζομαι)».

Βλέπετε διαφορές πριν και μετά το μάθημα τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά;

«Ω, ναι. Είναι να το θαυμάζει κανείς. Να βλέπεις το δέσιμο μέσα στο βλέμμα τους… Αυτό το δέσιμο που αργότερα θα κάνει ανεξάρτητα και γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιά και μετά ενήλικες που έχουν το θάρρος της γνώμης τους, που είναι εφευρετικά, δημιουργικά και μελλοντικοί ηγέτες».

Υπάρχει διαφορά στην ανταπόκριση, ως προς το φύλο του παιδιού;

«Επειδή και πάλι το παιδί μιμείται τους γονείς του, και επειδή οι άνδρες είναι λιγότεροι σε ανταπόκριση στη γιόγκα, είναι φυσικό να ανταποκρίνονται λιγότερο τα αγόρια στη γιόγκα. Αυτό βέβαια συμβαίνει στις μεγαλύτερες ηλικίες και όχι στα μικρότερα παιδιά που δεν τα απασχολεί τόσο το φύλο τους».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα