ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Ευρωπαϊκό μέτωπο (στο πλευρό της Ελλάδας) κατά της Τουρκίας

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Φον Ντερ Λάιεν, αλλά και τα μηνύματα από Μακρόν και Κουρτς στέλνουν ηχηρό μήνυμα στο τουρκικό στρατόπεδο για την στάση της ΕΕ

Πριν καλά ξεκινήσει η προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο (1-2 Οκτωβρίου) Σύνοδος Κορυφής, οι ευρωπαίοι έδειξαν εξαρχής την ξεκάθαρη θέση τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα διατηρώντας το ευρωπαϊκό μέτωπο (κατά της Τουρκίας) δείχνοντας την εξ ολοκλήρου αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Παράλληλα, ευρωπαίοι ηγέτες καλούν στην Σύνοδο Κορυφής την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει μία ξεκάθαρη θέση για την στάση της Τουρκίας, αναφορικά με τις προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την δικιά της γραμμή στήριξης έδειξε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν η οποία συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την αλληλεγγύη της τόσο προς την  Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο, απέναντι στις κλιμακούμενες εντάσεις από την Τουρκία.

Φον Ντερ Λάιεν: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Όσο για την συνάντηση που είχε η Φον Ντερ Λάιεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter συζητήθηκε το σχέδιο ανάκαμψης, η μετανάστευση αλλά και η ανάγκη για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο: «Χαίρομαι που συνάντησα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχαμε καλή συζήτηση για το σχέδιο ανάκαμψης, τη μετανάστευση, την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- ιδίως για την ανάγκη για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει με θάρρος και ειλικρίνεια τις είδους σχέση θέλει να έχει με την Τουρκία

Δηλώσεις πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως «η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει με θάρρος και ειλικρίνεια τις είδους σχέση θέλει να έχει με την Τουρκία. Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν παραβιάζει μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα δυο κρατών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά θίγει τα συμφέροντα ολόκληρης την Ευρώπης στη Μεσόγειο».

«Δυο είναι, πλέον, οι δρόμοι απέναντι στην Τουρκία. Ο ένας του διαλόγου και της διπλωματίας. Ο άλλος είναι η κλιμακούμενη ένταση που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θέλει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει το ίδιο. Να το κάνει με συνέπεια» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Κάλεσμα και από τον Μακρόν για αλληλεγγύη σε Ελλάδα – Κύπρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι σοβαρή και ότι θα κάνει τα πάντα ώστε τα πράγματα να κινηθούν προς ειρηνική επίλυση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πιέσει προς ταχεία λύση μέσω διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Σχετικά με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας Le Monde που τραυματίσθηκαν σήμερα στην αρμενική πόλη Μαρτουνί από πυρά του αζερικού πυροβολικού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι αεροπλάνο είναι έτοιμο να τους μεταφέρει στην Γαλλία.

Κουρτς: Πρέπει να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα