Σύνοδος Κορυφής: Ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία για την έκθεση αναφοράς για την Τουρκία

Μετά από τροποποιήσεις που έρχονται πιο κοντά στη λογική της Έκθεσης Μπορέλ

Καλά είναι τα νέα που έρχονται από την Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης, αναφορικά με το θέμα Τουρκίας καθώς υπήρξαν βελτιώσεις στις αναφορές για την Άγκυρα οι οποίες περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο κοινής δήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο της κοινής δήλωσης των 27 ηγετών υπάρχουν τροποποιήσεις που έρχονται πιο κοντά στη λογική της Έκθεσης Μπορέλ για την Τουρκία και οι οποίες φαίνεται να φέρνουν ικανοποίηση στα στρατόπεδα της Αθήνας και της Λευκωσίας. Οι δύο πλευρές νωρίτερα είχαν εκφράσει ενστάσεις στα δύο πρώτα προσχέδια.

Συγκεκριμένα, το τελικό κείμενο περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες καλείται να συμμορφωθεί η Άγκυρα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η λεγόμενη «θετική ατζέντα» ενώ, παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, μπορεί να είναι αναστρέψιμη.

Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία, ζητήματα που είχαν υπογραμμίσει η ελληνική και η κυπριακή πλευρά.

Σύμφωνα, επίσης, με πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο λεκτικό έχουν βελτιωθεί τα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπως η αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται, ότι Μητσοτάκης και Αναστασιάδης δήλωσαν, χθες, ότι το κείμενο πρέπει να είναι κοντά στην «Έκθεση Μπορέλ» επιμένοντας σε αυτό που οι δύο χώρες ονομάζουν «διττή προσέγγιση».

Σε δήλωσή του, πριν την έναρξη της Συνόδου, ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι: «Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση».

Συμπλήρωσε, δε, ότι υπάρχουν «από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο» είπε επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναστραφούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα