ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Παλιά μου τέχνη (του συμβιβασμού) κόσκινο

Παζάρι μέχρις εσχάτων για το πόσα θα είναι τα δάνεια και πόσα οι επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Με τίτλο «Οι τσιγκούνηδες κάνουν αντίσταση» κυκλοφόρησε στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα και ο τζόγος που παίζεται στις Βρυξέλλες «Liberation», καταδεικνύοντας το τέλμα στο οποίο περιέλθει τα τρία προηγούμενα 24ωρα οι διαπραγματεύσεις για το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το θέμα δεν είναι, φυσικά, μόνο γαλλικού ενδιαφέροντος, αλλά πανευρωπαϊκό, αφού οι «τσιγκούνηδες» τζογάρουν επικίνδυνα –όπως έγραψε η «Α» στο φύλλο του Σαββατοκύριακου– με τη συνοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η αλήθεια είναι ότι πριν από την έναρξη της σημερινής… παράτασης τα πολύ βαριά σύννεφα είχαν δώσει τη θέση τους σε κάποιες ακτίνες φωτός ότι μπορεί και την ύστατη ώρα να υπάρξει συμβιβασμός. Η συγκρατημένη αισιοδοξία ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι η έναρξη της σημερινής συνόδου μετατέθηκε δύο ώρες από την αρχικά προβλεπόμενη ώρα (από τις 17:00 στις 19:00), γεγονός που σημαίνει ότι στο παρασκήνιο μαίνεται ένα σκληρό «πάρε-δώσε».

Ακόμη κι ο εκνευρισμένος τις προηγούμενες ημέρες πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, αλλά το πνεύμα συμβιβασμού είναι εκεί», ενώ ο άλλος ισχυρός πόλος της Ε.Ε., η καγκελάριος της Γερμανίας  Άνγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι έχει γίνει πρόοδος κι ότι «σήμερα (σ.σ. Δευτέρα) μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία». Τη μετρημένη αισιοδοξία του διδύμου Μέρκελ-Μακρόν συμμερίστηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που επεσήμανε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Το πόσο… σωστή θα είναι τελικά η κατεύθυνση μένει να φανεί στην πράξη και αφού σβήσουν τα φώτα και τα μικρόφωνα των επίσημων δηλώσεων. Διότι το βέβαιο είναι ότι από εκεί που οι επιχορηγήσεις θα αποτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της βοήθειας προς τα πληττόμενα από τον κορωνοϊό κράτη, τώρα προκύπτει ότι τα δάνεια θα υπερτερούν των επιχορηγήσεων που πιθανότατα θα «κάτσουν» στα 390 δισεκατομμύρια. Όταν, δε, μιλάμε για δάνεια, θα πρέπει να διευκρινιστούν και οι όροι του δανεισμού…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα