Σύνοδος υπ. Ενέργειας Ε.Ε: Συμφωνία για περιορισμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

Καμία αναφορά σε πλαφόν για το φυσικό αέριο στη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ - Τα τρία μέτρα που "κλείδωσαν"

Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τα οποια απουσιάζει κάθε αναφορά στο πλαφόν για το φυσικό αέριο, κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έκτακτη συνεδρίασή τους σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με την τσεχικής προεδρία οι υπουργοί Ενέργειας κατέληξαν σε συμφωνία για:

1) υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας,

2) ανώτατο όριο στα έσοδα όσων παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με άλλες τεχνολογίες και

3) συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει τελικά ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, μετά την σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας που έκριναν περισσότερο επιζήμιο ένα αντίστοιχο μέτρο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε ένα γενικευμένο ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, εκτιμώντας ότι θα εγκυμονούσε κινδύνους στις εισαγωγές του καυσίμου, αγνοώντας όμως τις εκκλήσεις 15 χωρών προς τις Βρυξέλλες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να παρέμβει και να περιορίσει τις υψηλές τιμές.

Επανέφερε μάλιστα πρόταση για ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου, παρ’ ότι πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, έχουν διαφωνήσει καθώς εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στις προμήθειες και για τις χώρες που προμηθεύονται απρόσκοπτα ρωσικό αέριο μέσω του Turkstream.

Την αισιοδοξία του ότι «η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας» εξέφρασε νωρίτερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

«Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Ειδικότερα, δήλωσε: «Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα που γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Νωρίτερα, υπήρξε άτυπη συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας,Βελγίου,Πολωνίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Γαλλίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα