ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Συμφωνούν στον Πρόεδρο και υπό όρους στην ευθύνη υπουργών

Θεωρητικά όταν ξεκινά η διαδικασία για την αναθεώρηση του συντάγματος όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ειδικά αυτές που έχουν μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες προσπαθούν να βρουν πεδίο συνεννόησης. Αυτό τουλάχιστον έχει συμβεί στο παρελθόν.

Τώρα, όμως τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία δείχνουν να του χωρίζουν έτη φωτός. Τις επόμενες ημέρες το κυβερνών κόμμα για να ξεφύγει και από τα προβλήματα και να αλλάξει την ατζέντα θα υποβάλλει πρόταση στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα μεταφέρει το ζήτημα στη Βουλή συγκροτώντας επιτροπή, η οποία θα λειτουργήσει επί δίμηνο. Σε ό,τι αφορά στα βήματα, επί του διαδικαστικού: Η πρώτη ψηφοφορία υπολογίζεται να διεξαχθεί μέσα Δεκεμβρίου, και ένα μήνα μετά η δεύτερη ψηφοφορία. Όσο για την τελική έγκριση στο περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα το δώσει η επόμενη Βουλή είτε με απλή πλειοψηφία, είτε με πλειοψηφία 180 βουλευτών, ανάλογα με την κατάληξη της ψηφοφορίας στην προτείνουσα – δηλαδή τη σημερινή- Βουλή.

Εκλογή Προέδρου

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, η αποσύνδεση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές είναι το πρώτο στο οποίο συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι. Σε ό,τι αφορά στο κυβερνών κόμμα, ο κ. Τσίπρας κατέβασε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα συμβιβαστική πρόταση, ώστε σε περίπτωση αδυναμίας κατά την τρίτη ψηφοφορία να διεξάγεται μία ψηφοφορία ανά μήνα και για ένα 6μηνο μέχρι να καταστεί εφικτή η πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό να αποφασίζει με απευθείας εκλογή ο λαός.

Παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ερίζουν, κοινό υπόβαθρο υπάρχει για το Νόμο περί ευθύνης υπουργών, με την κυβέρνηση να σηκώνει πολύ ψηλά το θέμα επιχειρώντας να βάλει εκ νέου διαχωριστικές γραμμές. Από την άλλη, η Ν.Δ. διαμηνύει ότι είναι αυτονόητο ότι θα συμπεριλάβει και κάποιες αυτονόητες προτάσεις  που «υιοθέτησε όψιμα ο ΣΥΡΙΖΑ» κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι θέλει να ευτελίσει τη διαδικασία. Κατάργηση των προνομίων του πολιτικού συστήματος με αλλαγή του άρθρου 86 «περί ευθύνης υπουργών» θέλει και η Χαριλάου Τρικούπη, όπως και το Ποτάμι που αποτελεί και νούμερο ένα πρόταση στα σημεία που γνωστοποίησε το κόμμα.

Οι διαφωνίες

Μένει επίσης να φανεί, πώς θα τοποθετηθούν τα κόμματα στην πρόταση Τσίπρα για εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας η οποία δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός. Οι πρώτες ενδείξεις αν λάβουμε υπόψη τα κοροϊδευτικά χαμόγελα από εκπρόσωπους των κομμάτων υπάρχει μία μεγάλη διαφωνία.

Και βέβαια υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες:

  • Δημοψήφισμα
  • Απλή αναλογική
  • Νερό-ηλεκτρική ενέργεια
  • Σχέσεις εκκλησίας –κράτους

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα