Συνταγματική υποχρέωση η προστασία του περιβάλλοντος στην Ιταλία

Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα οικοσυστήματα «προς όφελος και των μελλοντικών γενεών».

Νόμο που εντάσσει στο σύνταγμα την προστασία του περιβάλλοντος ψήφισε σε μια συμβολική κίνηση η ιταλική κυβέρνηση.

Ο συνταγματικός νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την Τρίτη επιβάλει στην πολιτεία να διαφυλάσσει τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα «προς όφελος και των μελλοντικών γενεών».

Προβλέπει επίσης ότι οι ιδιωτικές οικονομικές πρωτοβουλίες δεν πρέπει να βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον.

Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι έξανε λόγο για «απαραίτητο βήμα», καθώς η Ιταλία προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

«Πιστεύω πως πρόκειται για κοσμοϊστορική ημέρα» δήλωσε ο υπουργός σύμφωνα με το Reuters.

Μένει όμως να φανεί αν η αναθεώρηση του συντάγματος θα οδηγήσει σε πρακτικό αποτέλεσμα, σχολιάζει το πρακτορείο.

Το ιταλικό σύνταγμα, σε ισχύ από το 1948, θέτει γενικές αρχές που δεν ανακλώνται πάντα στη νομοθεσία και την πολιτική.

Το 2012, για παράδειγμα, η Ιταλία κατέστησε συνταγματική υποχρέωση τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, έκτοτε όμως ουδέποτε πέτυχε τον στόχο.

Ομοίως, το άρθρο 11 του συντάγματος προβλέπει ότι η Ιταλία «απορρίπτει τον πόλεμο […] ως μέσο επίλυσης διεθνών διαφορών», ωστόσο αυτό δεν έχει εμποδίσει την χώρα να συμμετάσχει σε ένοπλες συγκρούσεις με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Τυχόν νόμοι που παραβιάζουν το σύνταγμα μπορούν να παραπεμφθούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο μόνο από κατώτερα δικαστήρια και όχι από ιδιώτες ή οργανώσεις.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ενρίκο Τζιοβάνι χαρακτήρισε το νέο συνταγματικό νόμο «ισχυρή και συμβολική κίνηση», επισήμανε όμως ότι απαιτούνται «συλλογικές και ατομικές δράσεις που βρίσκονται σε συμφωνία με αυτές τις αρχές».

«Χρειαζόμαστε νόμους και κανόνες για να διαφυλάξουμε αυτές τις αρχές στην πράξη» έγραψε στην εφημερίδα Avvenire, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την «αδιαφορία» που επέδειξε η κοινή γνώμη για την τροποποίηση του συντάγματος.

Μεταρρύθμιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ώστε να συμμορφώνεται με τις νέες επιταγές του συντάγματος ζήτησε από την πλευρά του το ιταλικό WWF.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα