Συνταγματικό το χαράτσι, αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος

Αυτή θα είναι η εισήγηση που αναμένεται να κάνει ο αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς, στο Δ Τμήμα του Αρείου Πάγου, όπου θα συζητηθεί, μετά από αναβολή, την ερχόμενη Παρασκευή, η υπόθεση του τέλους ακινήτων (το λεγόμενο χαράτσι ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, κατά την ακροαματική διαδικασία, θα κινηθεί στο πνεύμα της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποστηρίζοντας δηλαδή ότι το πρώτο χαράτσι (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι συνταγματικό και αντισυνταγματική είναι μόνο η διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί.

Η συγκεκριμένη συζήτηση αφορά στην αίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την οποία ζητάει να ανασταλεί η υπ’ αριθμ. 1101/2012 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αναπτύσσοντας την εισήγηση του ο κος Σακκάς θα υποστηρίξει ότι το άρθρο 53 του Ν. 4021/2011 για τη θέσπιση του ΕΕΤΗΔΕ συνιστά ανεκτό περιορισμό της περιουσίας κατά την έννοια του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Αναμένεται τέλος να ισχυριστεί ότι η επιβολή του «χαρατσιού» δεν αντίκειται στο άρθρο 78 του Συντάγματος περί επιβολής φόρων, ούτε στο άρθρο 17 του Συντάγματος περί της ιδιοκτησίας, αλλά καθώς και ότι δεν παραβιάζει το άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη για την αρχή της αναλογικότητας.

Διαβάστε επίσης