Συρίγος: Σαράντα κρίσιμες ημέρες στα ελληνοτουρκικά

Για επικίνδυνες σαράντα ημέρες στα Ελληνοτουρκικά έκανε λόγο ο Άγγελος Συρίγος που δήλωσε ότι η Τουρκία έχει κάνει ό,τι μπορεί για να “κόψει” τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής διεθνούς δικαίου και βουλευτής της Ν.Δ. τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής θα συγκρουστούν δυο ομάδες Ελλάδα, Κύπρος, Γάλλια, Αυστρία που ζητούν αυστηρές κυρώσεις κατά Τουρκίας και Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμάνια από την άλλη, που θέλουν να δοθεί περαιτέρω χρόνος, ακόμη μια ευκαιρία στον Ταγίπ Ερντογάν.

Το ζήτημα δεν είναι το εάν θα υπάρξουν κυρώσεις αλλά εάν θα είναι αυστηρές ή “χάδια” σύμφωνα με τον γαλάζιο βουλευτή, ο οποιος όμως προέβλεψε ότι δεν θα τεθεί καν ζήτημα διακοπής της τελωνειακής σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως έκανε η αναφορά του καθηγητή στην πιθανότητα μιας διεθνής διασκέψεως για το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου, ιδέα του Ταγίπ Ερντογάν που στηρίζει όπως είπε και ο Σάρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα να συζητά με την Τουρκία για την “περιουσία” της. Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας σε αυτή, παρά το ότι αυτή πιθανώς θα “νομιμοποιούσε” τα κατεχόμενα ως κράτος.

Ο Άγγελος Συρίγος τόνισε ακόμη το πόσο κρίσιμο είναι το διάστημα από τις 11 Δεκεμβρίου – με την λήξη του Συμβουλίου Κορυφής μέχρι την ορκομωσία του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου – κάνοντας λόγο για 40 επικίνδυνες ημέρες στις οποίες ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να προσπαθήσει να θεμελιώσει κεκτημένα που θα φέρουν την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα