ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητούν γιατί αρμένισαν…στραβά το 2020

Όλη η ανθρωπότητα ελπίζει ότι λόγω εμβολίου θα αφήσει πίσω της το δύσκολο 2020μ υπολογίζοντας επιστροφή στην κανονικότητα εντός του 2021. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τη χρονιά που έφυγε δοκιμάστηκε σε όλα τα επίπεδα. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε σε καμία περίοδο να εμπνεύσει θετικά τους πολίτες.

Του Μ.ΚΕ.

Και από τη στιγμή που δεν εμπνέεις, είναι πολύ λογικό να μην αναλαμβάνεις ποτέ την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι του βασικού σου αντιπάλου. Αυτό ισχύει για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το 2020 έμοιαζε να κυνηγά ασθμαίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατ’ αρχάς σε καμία περίπτωση δεν κατάλαβαν οι πολίτες την αντιπολιτευτική στρατηγική του. Εμμένει στο να κατηγορεί τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του ως ακροδεξιά και την ίδια ώρα τα μέτρα που έχουν ληφθεί παραπέμπουν σε σοσιαλδημοκράτη και όχι σε άνθρωπο που πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία και όχι στον κρατισμό. Από τη στιγμή που στερείται ξεκάθαρης στρατηγικής, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει και δυσκολίες. Αφενός μεν δεν έχει σήμα ξεκάθαρης ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας και προσανατολισμού, αφετέρου δε είναι ευάλωτος σε ό,τι αφορά το αποτύπωμα της περιόδου της διακυβέρνησής του τόσο στο επίπεδο των πολιτικών επιλογών όσο και σε αυτό της διαφάνειας.

Όλο αυτό το κενό αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει πολλές εσωτερικές αντιπαραθέσεις που ορισμένες φορές έφτασαν στα άκρα. Και μπορεί το τελευταίο διάστημα όλοι να έχουν ρίξει αρκετό νερό στο κρασί τους, ελπίζοντας ότι θα ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως οι διαφορές είναι μεγάλες. Και είναι διαφορές φιλοσοφίας. Από τη μία οι προεδρικοί, όπου ηγείται η τριάδα Παππά, Σπίρτζη, Πολάκη, προκαλούν αλλεργία ακόμη και σε στελέχη που έχουν αυτοπροσδιοριστεί ως προεδρικοί.  Και αυτό διότι το σχέδιο για τη διεύρυνση του κόμματος θυμίζει το «κουτσοί-στραβοί, όλοι στον Άγιο Παντελεήμονα», όπως λέει η παροιμία. Και εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους ενθυμούμενοι ότι έβαλαν στο κόμμα τη Ραχήλ Μακρή, που την Πέμπτη με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητούσε από τον Τραμπ να κατεβάσει τον στρατό στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, κινούνται οι «53+» του Τσακαλώτου και τα παραδοσιακά στελέχη (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης), οι οποίοι ζητούν στροφή προς τα αριστερά κι ένα συνέδριο το οποίο δεν θα είναι «μπάτε, σκύλοι, αλέστε». Ουκ ολίγες φορές η εσωτερική διαμάχη έφτασε ορισμένες φορές σε οριακό σημείο, με στελέχη των Προεδρικών να ζητούν ακόμα και διαγραφές όσων αμφισβητούν, σύμφωνα με την ανάγνωσή τους, τον Αλέξη Τσίπρα. Αποκορύφωμα η σύγκρουση του καλοκαιριού, η οποία πυροδοτήθηκε με αφορμή τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ –στην οποία τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών»– αλλά και μια συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην οποία απάντησε ο Παύλος Πολάκης, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών.

Ο ευρύτατος ανασχηματισμός που έγινε στις αρχές του φθινοπώρου και η τοποθέτηση των Τζανακόπουλου και Ηλιόπουλου σε καίριες κομματικές θέσεις, αλλά και η συνειδητοποίηση ότι οι συνεχείς συγκρούσεις δεν επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει κεφάλι, φαίνεται να έχουν κατευνάσει τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Ίσως σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι η χώρα οδηγήθηκε σε νέα καραντίνα και ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αντιπολιτευθεί με την διαχείριση της πανδημίας. Αλλά κι εκεί τα έκανε μαντάρα. Τη μία έλεγε με βεβαιότητα ότι δεν θα έρθουν εμβόλια, και ξαφνικά πριν φύγει το 2020 εμβολιάστηκε και ο κ. Τσίπρας. Ανακάλυπτε απίθανα στοιχεία για να δείξει ότι τίποτα καλό δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ακόμη από την Κουμουνδούρου δεν έχουμε ακούσει ρεαλιστικές προτάσεις.

Η πρώτη διαγραφή και τα σκάνδαλα

Το 2020 ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε το ρόδι και για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε διαγραφή στελέχους. Ο λόγος για τον πρώην υπουργό Σταύρο Κοντονή, ο οποίος κατηγόρησε το κόμμα για πολιτική διαπλοκή. Ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως αποτέλεσμα την ευνοϊκότερη μεταχείριση της Χρυσής Αυγής.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Νίκος Παππάς βρέθηκε στο επίκεντρο με τις καταγγελίες Σάμπυ Μιωνή και Χρήστου Καλογρίτσα και το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς ξαφνικά δέχθηκε ηχηρό χαστούκι. Αυτό εξαφανίστηκε μετά την εμπλοκή τεσσάρων στελεχών (Φλαμπουράρης, Χαρίτσης, Αραχωβίτης, Μπαλαούρας) στην υπόθεση της Folli Follie. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, τότε το 2021 δεν προβλέπεται και το καλύτερο. Κι αυτό διότι αναμένονται εξεταστικές επιτροπές και για τον Παππά και ίσως για κάποιους που εμπλέκονται στην υπόθεση της Folli Follie, με πιθανότερο τον Μπαλαούρα, ο οποίος είχε επαφές με το στέλεχος της εταιρείας που ενημέρωνε τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Και όπως είναι λογικό, με όλα αυτά οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ακόμη και σήμερα την πτώση του κόμματος, που κινείται πέριξ του 20% και αποτελεί εναλλακτική λύση διακυβέρνησης μόνο στα λόγια. Παράλληλα, σε όλες τις μετρήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας υπολείπεται σημαντικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επιλογές των πολιτών ως προς τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό». Στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να μην μπορούν να επωφεληθούν από την κυβερνητική φθορά, η οποία καταγράφεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις. Ως φαίνεται, η κοινωνία δεν έχει ξεχάσει την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει το δίλημμα «εντάξει δεν τα πάει και πολύ καλά ο Μητσοτάκης, αλλά να γυρίσουμε πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η κίνηση που ανακοίνωσε ο Αντώνης Κοτσακάς είναι μία μίνι διάσπαση στην ομάδα των προεδρικών

Μάλιστα, αυτό που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι παρά τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβερνητική διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται μια συντριπτική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα διαχειριζόταν καλύτερα την πανδημία». Ακριβώς σε αυτό το σημείο στέκονται, μάλιστα, πολλοί εντός του κόμματος, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η συζήτηση για τον απολογισμό της κυβερνητικής πενταετίας δεν έγινε εις βάθος.

Πάνω σε αυτό τον καμβά στηρίχθηκε και η απόσχιση των Αντώνη Κοτσακά, Παναγιώτη Ρήγα, Νίκου Σκορίνη,  Δ. Τεμπονέρα, Δ. Σακελλάρη, Α. Καλαμαρά, Στ. Καλπάκη, Γ. Μακράκη από τους προεδρικούς. Οι παραπάνω ίδρυσαν την ΡΕΝΕ (Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα). Η νέα κίνηση έχει στοχοποιήσει την τρόικα των προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Παππά, τον Χρήστο Σπίρτζη και τον Παύλο Πολάκη, ζητώντας επί της ουσίας την απομάκρυνσή τους, τόσο για τις συμπεριφορές τους, όσο και για την κυβερνητική τους θητεία. Βέβαια, ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τον Τσίπρα, καταπίνοντας αμάσητα το σπίτι στα Λεγραινά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα